Pieni kirja johtamisesta

Kirjoittaja: Sasha Vilenius

15 toukokuun, 2020

Lähdeteos: Pieni kirja johtamisesta

Lähdeteoksen kirjoittaja: Teija Rantala

Teoriapisteet: 2

Pieni kirja johtamisesta

 

Luin Teija Rantalan kompaktin tietopaketin Pieni kirja johtamisesta. Kirja oli hyvin mielenkiintoinen siitä syystä että sen pienestä koosta huolimatta se sisältää hyvin laajasti tietoa johtamisesta ja antaa vastaukset johtamisen yleisimpiin kysymyksiin. Itse en ole päässyt tiimissämme vielä virallisiin johtajatehtäviin, mutta aion niihin todennäköisesti jatkossa hakea sillä pidän johtorooleista ja niiden tuomista haasteita. Haluaisin myös päästä kokemaan sen millaista työelämän johtoroolissa oleminen olisi. Johtajakokemusta olen aiemmin saanut vain varusmieskoulutukseni aikana käydessäni Reserviupseerikoulun ja toimiessani joukkueenjohtajana. Luulen että Puolustusvoimista saatu johtajakoulutus toimii myös työelämässä osittain mutta on varmasti paljon asioita joita joutuu muuttamaan omassa toiminnassaan jos johtajarooliin tiimiyrityksessämme pääsisi.

 

Kuunteleminen

Kirjasta nousi mieleeni kuuntelemisen tärkeys kun astuu uuden johtajan rooliin. Johtajan täytyy tuntea alaisensa ja luoda kulttuuri jossa häneltä voidaan tulla kysymään mitä vain matalalla kynnyksellä. Työntekijät saavat varmasti lisää motivaatiota kun he huomaavat että johtajaa oikeasti kiinnostaa miten heillä menee ja onko jotain mahdollisia kehotusehdotuksia.

Tiimiyrityksessämme kuuntelu on hyvin tärkeässä roolissa, sillä loppupeleissä teemme päätökset yhdessä. Osa tiimiläisistämme on kovaäänisempiä kuin toiset ja jotta kaikkien ääni saadaan kuuluviin, on meidän kehityttävä toistemme kuuntelemiseen. Olemme tähän panostaneetkin tänä keväänä mutta aina voi parantaa ja toivonkin että kehitymme toistemme kuuntelussa myös jatkossa.

 

Havainnointi

Kuuntelun lisäksi on tärkeää osata havainnoida ympärillä tapahtuvat asiat ja kyky hahmottaa kokonaistilanne. Kokonaiskuvan hahmottaminen uudelta johtajalta vaatii aikaa ja etenkin kärsivällisyyttä. Usein uusi johtaja saattaa saada vastaan hyvinkin suoraa kritiikkiä omasta toiminnastaan, mutta johtajan täytyy pystyä pitämään pää kylmänä tilanteessa kuin tilanteessa.

Uuden johtajan täytyy osata myöntää itselleen myös, ettei uusille tilanteille voi heti tehdä välttämättä mitään, vaan hänen täytyy havainnoida työilmapiiri ja mukauttaa oma toimintansa siten että saisi auktoriteetin alaisiinsa ja samaan aikaan luotua hyvä suhde heihin jotta mahdolliset ongelmat loppuvat.

 

 

Kyseistä kirjaa voin suositella kaikille jotka ovat kiinnostuneet johtajatehtävistä, sillä kirjasta saatu tieto on ylivoimaista siihen nähden että kirjan lukemiseen menee vain hetki. Kirjasta jäi minulle hyviä ajatuksia jatkoon ja mahdollisesti pääsenkin niitä käyttämään johtajatehtävissä opiskeluaikana.

 

You May Also Like…

Yrityskulttuuri on kuningas

Panu Luukan kirjoittama ”Yrityskulttuuri on kuningas” on ollut lukulistallani ainakin vuoden verran. Tällä hetkellä...

Inspiroitunut

Maailma muuttuu ja pärjätäkseen, sekä menestyäkseen meidänkin on muututtava ja työelämän evoluutio vaatii myös...

0 kommenttia

Lähetä kommentti