Yhdessä ohjautuva tiimi

Lähdeteos: Yhdessä ohjautuva tiimi

Lähdeteoksen kirjoittaja: Karl-Magnus Spiik

Teoriapisteet: 2

Kirjatreenejä varten, jotka itse vedän yhdessä tiimiläiseni Jennin kanssa, luin kirjan yhdessä ohjautuva tiimi. Kirjassa oli paljon jo tietämiäni asioita, sekä uusia vinkkejä, joita aion nostaa treeneissä esille. Kirja oli helppo lukuinen ja mielekäs siinä mielessä, koska siinä selitettiin yksinkertaisesti yksinkertaiselle miehelle asioita tiimin toimivuuden parantamiseen porras portaalta, siksi taisinkin sisäistää kerrotut asiat hyvin.

Kirjassa käytiin tiimin toimintaa ohjaavaa porras mallia, joka on seuraavanlainen:

  1. Peruasiat kuntoon
  2. Jaettu johtajuus
  3. Yhdessä ohjautuva tiimi

Pää kategorioiden alla oli yhdestä kahdeksaan kohtaa, joista haluan nyt avata omia mielipiteitäni muutamasta kohdasta, jotka koen meille tärkeäksi tällä hetkellä.

Mielestäni todella tärkeä asia, josta kirjassa kerrottiin, oli se, että keskustelulle on annettava aikaa ja jokaisen tiimiläisen on oltava läsnä ja tavoitettavissa tiimin yhteisissä palavereissa, jotka meillä ovat viikoittaiset tiimipalaverit ja treenit. Mielestäni olemme suhteellisen hyvin onnistuneet tässä ja olemmekin hiljalleen saaneet tiimipalaverit toimimaan todella hyvin. Tämän syksyn aikana muutimme tiimipalavereiden kestoa tuntiin, joka mielestäni teki palavereista ammattimaisemman ja hyvin toimivan. Monesti jos pitää liian pitkän palaverin, joka vielä tuntuu ”väkisin” tehdyltä ja siltä, että asiaa on aivan liikaa, niin tulee jotenkin liian paljon kerralla eikä oikein osaa sanoa juuta eikä jaata mihinkään. Näin itse koen asian.

Keskustelun tulee myös olla avointa ja siinä meillä on mielestäni tapahtunut kehitystä, mutta toisaalta taas välillä tuntuu, että kaikki eivät sano asioita, joita miettivät. Monesti mennään aina ryhmän paineen alla tiettyyn päätökseen ja katsotaan, toimiiko se. Meillä taas on aika monta jäsentä, joka vaikuttaa varmasti tähän. 14henkeä, 14 mielipidettä. Päätöksiä pitää kuitenkin tehdä ja aina ei saa sitä mitä haluaa.

Konkreettiset toimenpiteet:

  • Priorisoi tiimin palavereja
  • Ilmoita, jos et pääse
  • Pidä kiinni sovitusta aikataulusta
  • Lopeta palaverit, kun aika loppuu

Nämä toimenpiteet on hyvä pitää mielessä ja niin kuin sanoin ylempänä, mielestäni olemme pysyneet näissä suhteellisen hyvin. Aina voi toki parantaa.

Kirjassa puhuttiin toisten tiimiläisten sparraamisesta, joka meillä akatemialla peilaa aika hyvin kehäteoriaan. Kehäteoriassahan me asetamme toisemme kehälle ja kirjassa mainitussa sparraamisessa kartalle ja sitä kautta annamme palautetta toisillemme. Näin pääsemme kehittymään ja kertomaan avoimesti mitä haluamme oppia ja missä voisimme kehittyä. Tämä on todellakin toimiva työkalu, johon itselleni on tullut viha rakkaus suhde, mutta työkaluna ehdottoman tärkeä tiimin toiminnan kehittämiseen, koska siinä pääsemme vähän pintaa syvemmälle ja tutustutaan lyhyessä ajassa toisiimme nopeammin. Työn tekeminen yhdessä on myös hyvä keino päästä tutustumaan toiseen tiimiläiseen, mutta aina ei ole mahdollista päästä yhdessä tekemään töitä ja siinä astuukin tämä työkalu hyvin kuvaan. Huomasin viime vuonna, kun pääsin tekemään Domella monen eri työparin kanssa töitä, että kuinka siinä tutustui nopeasti. Uskon myös, että viimeistään LC:n jälkeen tunnemme toisemme paremmin kuin ikinä, koska emme ole viettäneet yhdessä noin pitkää aikaa työn ulkopuolella.

Huomasin hyviä pointteja mittaroinnista, jota teemme kuukausikatsauksissa joka kuukausi. Mittaamme myös viikoittain, asiakkaiden määrää, joihin olemme olleet yhteydessä ja joita olemme kontaktoineet. Meillä tuli viime vuonna voimaan hyvinvointi kysely, joka on meillä myös voimassa jatkuvasti, näin pystymme seuraamaan ainakin jollain tapaa sitä, kuinka voimme yhteisössä ja millainen fiilis jokaisella tiimiläisellämme on. Mittarit ovat mielestäni hyviä työkaluja ja ne pitää motivaation tekemisessä kiinni. Tiedän itsessäni sen, että jos taas on liikaa mittareita ja ne tuntuvat liian haasteellisilta ja vaikeilta, niin silloin tulee ahdistunut olo, eikä jaksaisi enää yrittää. Onneksi meidän mittarimme ovat helppoja ja nopeita, niin kuin kirjassa sanottiinkin, että kyselyiden tulee olla nopeita sekä helposti toteutettavissa.

Lopuksi

Nousi hyvä ja luottavainen fiilis meidän tiimiämme kohtaan, kun luin kirjaa ja kirjoitin tätä reflektiota. Mielestäni tärkeimpiä tiimin kehittymiseen ja toimimiseen on luottamus ja avoin keskustelu, sekä toisten sparraaminen hyvässä hengessä. Näillä pääsee ainakin äärimmäisen pitkälle, koska jos luotat ja uskallat sanoa asiat suoraan ja tiedostat, että sinun omia mielipiteitäsi ei lytätä tylysti vaan niille annetaan arvoa, silloin on helpompi avautua ja näin tapahtuu kehitystä mitä ei välttämättä tapahdu, jos kaikki ovat vain hiljaa ja antavat ”voimakkaimman/voimakkaimpien” keskustelijoiden pitää ns härkää sarvista. Tieto siitä, että olet oikeassa porukassa, jotka välittävät ja haluavat vain parasta toisilleen on todella hyvä ja harvinainen tunne ja näitä pitää mielestäni haalia.

You May Also Like…

Kohderyhmän merkitys

Copywriting oli itselleni ennen tätä hetkeä lähes täysin uusi käsite. Siitä tuli ensimmäisenä mieleen jonkinlainen...

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

0 kommenttia

Lähetä kommentti