Vieraana Elmer Dixon

Kirjoittaja: Jessika Pennanen

2 joulukuun, 2022

Lähdeteos: Vieraana Elmer Dixon

Lähdeteoksen kirjoittaja: Elmer Dixon

Teoriapisteet: 1

Elmer Dixon tuli vierailemaan Tiimiakatemialle ja hän puhui meille monimuotoisuuden tärkeydestä tiimissä ja työympäristössä. Kielitaidot ovat oma heikkouteni ja oli kiva haastaa hieman itseäni ja osallistua tähän. Itse asiassa se ei ehkä ole edes heikkouteni, vaan itsevarmuuteni on vielä hieman heikko siihen liittyen. Pääsin kasvattamaan tätä kuunnellessa omaa sanavarastoani ja varsinkin näin jälkikäteen materiaaleihin tutustuneena pääsin kiteyttämään oppeja itselleni.

Elmer Dixon puhui tasa-arvon (equality) ja oikeudenmukaisuuden (equity) eroista. Itse en edes ole asiaa miettinyt, mutta käytännössä nämä ovat tarkoittaneet minulle samaa asiaa. Ne voivat välillä tietyissä asioissa tarkoittaa samaa, mutta niiden merkitys eroaa huomattavasti toisistaan. Dixonin esityksessä oli erittäin hyvä kuva tähän liittyen:

  

Tiimiakatemialla jokainen on itse vastuussa omasta tekemisestä ja totta kai me Artessa tiiminä kannustetaan ja ”potkitaan” tiimiläisiä eteenpäin. Epäilisin että silti jokaisessa tiimissä työpanos jakautuu epätasaisesti. Miten tätä voi vertailla? Osa saattaa tehdä tiimin eteen enemmän, kun taas osa saattaa tuoda tiimille oppeja sekä rahaa projektien kautta. Työ määrällisesti ei saata jakautua tasaisesti ja sen takia tuntuu epäreilulta. Kaikilla on kuitenkin oma paikkansa tiimissä ja jokaisella on omat kiinnostuksen kohteensa. Tärkeämpää on, että jokainen seuraa niitä kun, että pakolla tekee asioita, jotka eivät itseään kiinnosta. Tällä en tarkoita sitä, että ei pitäisi tehdä ollenkaan epämieluisia asioita, sillä välillä täytyy käydä omalla epämukavuusalueella ja tehdä asioita, josta tiimi hyötyy. Jotkut kuitenkin ovat enemmän tiimipelaajia ja tahtovat edistää tiimiä sekä koko yhteisöä. Toiset taas tuovat eri tavalla oman panoksensa. 

Omalla työpaikalla, sekä usealta muulta eri vuorotyöpaikoissa työskennelleiltä henkilöltä kuulleena esimerkiksi työvuorojen kanssa kaikki eivät saata olla täysin tasavertaisessa asemassa. Osa saa tehdä enemmän tiettyä vuoroa, osan ei tarvitse tehdä tiettyjä vuoroja ollenkaan. Siihen voi vaikuttaa useat tekijät esim. perhetilanteet tai terveys. Omassa työpaikassani saat toivoa vapaita kuukausittain ja esimerkiksi opiskelijat voivat ilmoittaa lukujärjestyksensä esihenkilölle, jotta koulu ei kärsi töistä. Kaikki toiveet otetaan huomioon ja yritetään toteuttaa oikeudenmukaisesti. Tietenkään aina kaikkia toiveita ei pystytä toteuttaa, mutta on tärkeää, että niihin saat jollain tavalla itse vaikuttaa. 

Elmer Dixon piti meille mielestäni erittäin oivaltavan harjoituksen kommunikaatioon liittyen, jota olisi hyvä hyödyntää meidän tiimissämme. Kommunikaatio- ja vuorovaikutustavat ovat jokaisella erilaiset. Harjoituksessa jakauduimme kolmeen eri ryhmään. Jokainen valitsi ryhmän sen mukaan, että ajatteletko järkipohjaisesti, intuition pohjalta vai siltä väliltä (tämä käytännössä mielikuvien pohjalta). Astuin mukaan tähän sakkiin, joka oli näiden väliltä. Koen, että tiettyjä asioita on hyvä miettiä järjellä, mutta olen kuitenkin tietynlainen haaveilija, joka tykkää keskustella ajatuksista ja mielipiteistä. Mielestäni joissain asioissa oikea vastaus voi olla se, joka ei käytännössä käy järkeen. Vertailimme mikä järkipohjaisisten ajattelijoiden sekä intuitiivisten ajattelijoiden kanssa kommunikoidessa auttaa meitä ja mikä taas vaikeuttaa sitä. Tämä auttoi astumaan muiden saappaisiin ja ymmärtämään enemmän, miksi tietynlaiset ihmiset toimivat tietyllä tavalla. Mielestäni meidän tiimissämme on alusta asti ollut turvallinen ja avoin ilmapiiri, mutta parannettavaa ja kehitettävää vielä on. Meidän olisi tiiminä hyvä ymmärtää enemmän toisiamme ja käyttäytymistämme, jolloin luottamus paranisi entisestään. 

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti