Verkostoidu, vaikuta, menesty

Kirjoittaja: Elisa Häkkinen

1 helmikuun, 2022

Lähdeteos: Verkostoidu, vaikuta, menesty

Lähdeteoksen kirjoittaja: Aide Tonts

Teoriapisteet: 1

Verkostoituminen on ollut menneen tammikuun teema. Reippaasti liikkeelle lähteminen on myös vauhdittanut tekemistä, ja ihmisten kohtaaminen syventänyt eri teemoihin paneutumista. Nykyinen alumnipäällikön rooli on myös auttanut uusien verkostojen löytämisessä. Tartuin viimeisimpänä Aide Tontsin kirjaan ”Verkostoidu, vaikuta, menesty”. Kirjassa pohditaan sosiaalisen pääoman teemoja ja sitä, miten verkostojen avulla pystyy kasvattamaan, jopa omaa taloudellista pääomaa. Tässä koontia heränneistä ajatuksista.


Koen kehittyneeni viimeisten vuosien aikana verkostoitujana todella paljon. Pohdin juuri ensimmäisiä asiakastapaamisia täällä akatemialla, ne tuntuivat itselle alkuun vähän haastavilta. Haastavaa oli se, ettei oikein tiennyt mistä aloittaa? Tuntui hankalalta rakentaa merkittäviä kohtaamisia ihmisten kanssa, kun ei tuntunut, että itsellä olisi kunnolla mitään sanottavaa. Asiakastapaamisissa tuntuu aina luontevalta käyttää myös opiskelijakorttia, koska tällöin pääsee helposti kiinni ihmisten työn äärelle, jotka eivät välttämättä muuten olisi valmiita tapaamaan.


Hohke on ottanut verkostoitumisen ja laadukkaiden asiakaskontaktien luomisen vuoden 2022 teemaksi. Haluamme kasvattaa omia verkostojamme, koska useimmiten parhaat projektit ja uudet mahdollisuudet tulevat asiakkaan suunnalta. Verkostojen kehittäminen tuottaa pitkässä juoksussa myös enemmän myyntiä ja luo vahvaa pohjaa myös kolmannelle tiimiyrittäjä vuodelle. Osa tiimissämme kokee myös asiakaskontaktoinnin erityisen haastavaksi, halusimme yhdessä pistää pystyyn haasteen, joka kannustaisi meitä etenemään.

Haasteen tavoitteena on tänä vuonna tavata tiiminä 1000 ihmistä, mikä on noin 63 henkilöä per nuppi tämän vuoden aikana. Tällainen haaste vaatii kunnon järjestelmällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Olemme tiiminä nähneet jo haasteen positiivisen vaikutuksen yhteiseen toimintaamme. Monille ihmisten kohtaaminen on helpottunut ja olemme päässeet uusiin projekteihin kiinni. Oman tyylin löytäminen ja tapaamiset eivät enää jännitä pahemmin. Olemme tammikuun aikana tavanneet noin 40 henkilöä, tavoitteissa ei vielä ihan olla, mutta suunta on nousujohteinen. Olemme tiiminä myös vähitellen ottaneet haltuun Hubspotin, joka auttaa kontaktien jäsentelyä. Tälläisten ohjelmien hallinta on myös erinomainen valttikortti, joka helpottaa työskentelyä ja tiimin toimintaa.

Olen myös paljon pohtinut tyyliä, jolla ihmisiä tavoittelee. Itse en oikein nauti kylmäsoitoista, vaikka soitteleminen on nykyään paljon luontevampaa. Myynti on teema, joka kiinnostaa jonkinverran, mutta tuntuu haastavalta. Tarvitsen paljon aikaa puheluihin valmistautumiseen, enkä pysty saman päivän aikana ihan hirveää määrää puheluita tykittämään. Olen usein pitkäjänteiden kontaktoija, olen mieluummin ensin yhteydessä viestillä enkä soittamalla. Haluan haastaa itseäni ja päästä oman mukavuusalueen ulkopuolelle, myös verkostoitumisessa.


Oman verkostoitumisen kehittymisessä merkittäväksi koen myös vuoden 2022 alumnipäällikön roolin. Olin koko viime vuoden mukana alumnitoiminta tiimissä ja pääsin tapaamaan erittäin mielenkiintoisia ihmisiä. Alumnipäällikkönä on monessa mielessä ollut tiimiyrittäjille vähän näkymättömämpi rooli, vaikka kuitenkin tärkeä siltojen rakentaja verkostossa. Alumnipäällikkö on niin sanottu edustus rooli, jossa on pitämässä ta-henkeä yllä alumniverkostossa.

Haluan päästä kehittämään viestintää ja tuoda verkostoja lähemmäs toisiaan. Monessa kohtaa toiminta on ollut irrallaan nykyisistä tiimiyrittäjistä, vaikka varmasti koronalla on ollut myös omat vaikutuksensa tähän. Olemme myös yhdessä talon päälliköiden kanssa pyrkineet toimimaan paremmin yhteistyössä, jotta johtaminen eri tasoilla olisi sujuvampaa. Olemme kehitelleet yhdessä myös TA-podcastin, jossa haastatellaan alumneja. Podcast tuo alumnien tarinat ja Tiimiakatemian historian lähemmäs nykyisiä tiimiyrittäjiä.


Verkostoitumisen muistilista

1. Aito kiinnostus ja halu kohdata toinen

Tämän tammikuun asiakastapaamisista on jäänyt jo todella paljon käteen. Mieleenpainuvimpia kohtaamisia ovat olleet ne, joissa asiakkaalta on tullut hyvää palautetta innokkuudesta ja asenteesta.

2. Kehumisenkulttuuri ja kiitokset


Kehuminenkin on taitolaji ja siinä voi kehittyä tekemällä. Kehuja vastaanottaessa on tärkeää tiedostaa puhuja ja vähin mitä voi tehdä on kiittää kehujaa. Tärkeää on myös se, että kehut ovat aitoja

3. Heittäytyminen ja rohkeus

Esimerkiksi erilaisissa tapahtumissa on hyvä heittäytyä ja rohkeasti tutustua uusiin ihmisiin. Tuttavista voi löytyä yllättäviä osaajia, jotka voivat auttaa etenemään.

4. Verkostot vievät sinut pidemmälle, kuin yksin pääsisit


Et ikinä voi tietää mihin tänään kohtaamasi henkilö 10 vuoden päästä päätyy. Usein entisiin asiakkaisiin, tuttuihin ja vanhoihin ystäviin on helppo ottaa yhteyttä. Rakennetut verkostot usein kantavat hyvinkin pitkälle tulevaisuuteen, vaikka sitä ei tässä hetkessä ymmärtäisikään. Jos et itse osaa jotakin, usein verkostostasi voi löytyä joku joka osaa.

5. Tarinat keskiössä


Elämässä epäonnistumisista ja haastavistakin kokemuksista tulee parhaita tarinoita. Eniten oppii, kun tilanteet haastavat ja pistävät kokeilemaan uusia asioita. Verkostoitumisessa on hyvä myös tutustua ihmisiin, joiden tarinat sinua kiinnostavat.

You May Also Like…

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti