Vaikutusvalta, suostuttelun psykologia

Kirjoittaja: Hepola

10 tammikuun, 2022

Lähdeteos: Vaikutusvalta, suostuttelun psykologia

Lähdeteoksen kirjoittaja: Robert B. Cialdini

Teoriapisteet: 2

Valitsin Cialdinin kirjan ensisijaisesti vaihtelun vuoksi mutta kuitenkin pieni polte aihealuetta kohtaan on kuplinut jo vuosia mielessä. Olen kokenut jo pitkään omaavani erinomaiset taidot ihmisten kanssa toimimiseen mutta aina en sitä toteuta täysin puhtaat jauhot pussissa. Manipulointi kuulostaa aina pelottavalta sanalta mutta yritän silti pitää sen ystävällisenä, nojaan ihmisten tunteisiin, taustaan ja mieltymyksiin, kun haluan vaikuttaa heihin tai saada heidät puolelleen. Pystyn myös unohtamaan omat ajatukseni täysin, jos tilanne vaatii sitä, ikään kuin sosiaalinen kameleontti. Kirjan avulla yritän löytää itsestäni kaikki tärkeimmät piirteet positiivisina ominaisuuksina. Katsotaan loppupuheessa mikä oli tulos.

Cialdini jakaa kirjassa ajatuksiaan kuudesta eri periaatteesta, joista haluan käydä muutaman läpi irrallisina asioina ja omasta näkökulmastani.

Vastavuoroisuus

Vastavuoroisuus heijastuu ihmisten jokapäiväisessä elämässä ja ajatuksissa, etenkin sen takia että meidät on opetettu ajattelemaan niin. Tee kotiläksyt saat mennä leikkimään, siivoa huoneesi niin saat pelata tai jopa tee työsi saat palkan. Yritykset käyttävät tätä nykypäivänä hyvin paljon erilaisilla tavoilla, uutiskirjeet, maistiaiset ja ilmaiset kokeilut. Se on tehokas keino sekoittaa ihmisten ajattelua, ei kukaan kuitenkaan mene vain katselemaan vaan aina on jokin asia mielessä, kun se ajatus hetkeksi unohtuu, on myyjän paikka iskeä. Saman asian voi viedä keskusteluun, tarjoa jotain, mielipidettä, kehua tai peesaile. Mitä yllättävämpi reaktiosi tai sanomisesi on toiselle osapuolelle sitä paremmin, saat järkytettyä alkutilannetta. Keittiöpsykologiaa mutta tehokasta.

Sitoutuminen ja johdonmukaisuus

Onpas kliseistä, mitä ihmiset voisivat arvostaa enemmän kuin sitoutumista ja asioiden tai tilanteiden johdonmukaista hoitamista. Mittarit ovat mielestäni tärkeitä tässä, aina voi mitata työaikaa, vaikka tärkeämpää olisi tarkastella suorituksia ja tehokkuutta, jos kärjistän hieman. 

Johdonmukaisuus voi hämärtyä hieman helpommin mutta siinä tapauksessa ihmiset alkavat ajattelemaan sitoutuneita yksilöitä. Esimerkiksi tiimiin sitoutunut ja johdonmukaisesti tiimiä kehittävä sekä toimintaan osallistuva ihminen saattaa nousta arvoon arvaamattomaan monissa tapauksissa, tiimiyritykseen sitoutuneet ihmiset pitävät rahavirran liikkeessä ja mahdollistavat paljon asioita, aina pitää muistaa tarkastella mihin sitoutuminen tai johdonmukaisuus kohdistuu koska ne ovat vahvoja ehdokkaita kolikon kääntöpuoli ajatukselle. 

Sosiaalinen todiste

Maailma on täynnä erilaisia sosiaalisia kokeita, miksi? Ihmiset rakastavat lukea tietoa muista ihmisistä ja kommentoida asiaa, silti niiden taustalla on paljon suurempi merkitys. Olemme laumaeläimiä ja jokaiselle väitetylle teorialle pitää olla sosiaalinen todiste. Todiste voi olla vanha kokeilu, jossa puolet koehenkilöistä oli vanginvartijoita ja puolet vankeja, sehän meni reisille ja pahemman kerran. Tullaan siis nykyaikaan ja kaikille hyvin tuttuun aiheeseen, ZOOM-HELVETTI. Mitä ihmisille tapahtuu, kun heidät pidetään erillään toisista ja ainoana kommunikaatiokeinoja on palaveri tietokoneen välityksellä, viihtyvyys, motivaatio ja tulokset laskivat jokaisella osa-alueella bisneksessä, opiskeluissa sekä kaikessa muussakin, jossa jouduttiin tähän tyyliin siirtymään. Olen muuten varma, että tämä oli historian suurin sosiaalinen todiste ja testi siihen liittyen, vaikka se tapahtui pakon sanelemana. 

Pitäminen

Ihmiset rakastavat itseään, muita ja varsinkin tunnetta, kun muut pitävät sinusta. Se aiheuttaa myös todella paljon epävarmuutta, pelkoa ja paineita. Mitä väliä sillä on mitä muut ajattelevat, jos tiedät olevasi hyvä tai oikeassa jostain asiasta. Luonne aiheuttaa mielestäni suurimmat ongelmat tämän aiheen osalta, allekirjoittanut on koukussa fiilikseen siitä, että muut kehuvat tai kertovat pitävänsä omasta tyylistäni dallata täällä. Tietenkin henkinen vahvuus ja luonteenlujuus aiheuttaa sen, etten hetkahda kritiikistä tai suoraan ilkeistä kommenteista mutta silti tarvitsen kehuja tarpeeksi usein. Jos alan graindaamaan jotain tavoitetta kohti lähden aina siitä oletuksesta, että muut ihmiset ovat minua vastaan ja ensimmäinen steppi on kääntää heidän päänsä ja ajatukset minuun liittyen. 

Kun olen saanut ihmiset pitämään itsestäni, on aika alkaa töihin ja tekemään asioita, epäonnistumisen riski on minimaalinen, kun ihmiset ajattelevat hyviä asioita henkilöstä, joka mahdollisesti epäonnistuu ideansa kanssa. Kehu, tarjoa ja voita!

Auktoriteetti

Aihealueesta tulee ensimmäisenä mieleen kuinka suuri ongelma itselleni on totella auktoriteettia. Nykyään suoran palautteen sijaan, käytän vaihtoehtoisia reittejä, sarkastisia kommentteja ja suoranaista piilovittuilua. Vaikka koen suuria tunteita auktoriteetteja kohtaan, koen silti omaavani hyvän auktoriteetin muita ihmisiä kohtaan ja päädyn usein puhumaan omista ajatuksistani jopa liikaa. En kuitenkaan pääse siitä ominaisuudesta eroon koska auktoriteettini vuoksi ihmiset kuuntelevat asiani aina loppuun. Mielestäni auktoriteettia on vaikea alkaa määrätietoisesti luomaan ainakin kovin suurelle yleisölle vaan se muodostuu hiljaisista merkeistä, jotka löytyvät vain tietyiltä ihmisiltä. Samaan aikaan ajattelen sen olevan johtajan tärkeimpiä työkaluja, ja johtaja ilman auktoriteettia ei voi onnistua muiden ihmisten johtamisessa.

Lopputulema

Käsitykseni omasta itsestäni vain vahvistui kirjan mukana. Olen luontainen liideri ja saavutan auktoriteettia vähän kerrallaan lisää jokaisella osa-alueella, retoriikan taitajana saan myös jokaisen kuuntelemaan mutta tälläkin kolikolla kääntöpuolena on ihmisten johdattaminen alamäkeen. Hyödyllinen ja arvokas taito, jota tykkään silti usein laiminlyödä ja valita helpoimman reitin yrittäen painostaa ihmiset kuuntelemaan, arvostamaan, pitämään tai uskomaan minua.

You May Also Like…

Älykäs intuitio

Mikä on se mystinen työkalu, jota Oprah, Einstein, Elon Musk, Steve Jobs, Nikola Tesla ja lukuisat muut aikamme nerot...

Digiyrittäjän käsikirja

Digiyrittäjän käsikirja kertoo, kuinka kannattava konsulttiyritys perustetaan ja kasvatetaan. Digikonsultti voi tehdä...

Suojattu: Lisää liksaa

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti