Exit – 15 tarinaa yrittäjyydestä

Kirjoittaja: Hepola

10 tammikuun, 2022

Lähdeteos: Exit - 15 tarinaa yrittäjyydestä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Matias Mäenpää ja Anssi Kiviranta

Teoriapisteet: 2

Kirja oli hieman erilainen kuin mihin olen tottunut luettuani paljon tiedontäyteisiä opuksia. Perusajatuksena kirjassa toimii 15 tarinaa yrittäjistä, yrittäjyydestä ja lopulta päätöksestä myydä yritys pois. Paljon mielenkiintoisia tarinoita, joista haluan pari nostaa esille ja käsitellä hieman myös pinnan alta löytyviä syitä. Valitsin Markus Mäen ja Pekka Mötön tarinat, ensimmäiseen syynä toimi kaikista mielenkiintoisin ala omasta näkökulmasta ja jälkimmäisessä se, että kyseinen henkilö vieraili treeneissämme viime keväänä.

Markus Mäki & Remedy Entertainment

Suomalainen pelifirma, joka nousi maailmanmaineeseen ennen kuin Suomessa edes ymmärrettiin peliteolllisuudesta mitään tai saati sitten ymmärrettiin pelaamisesta kiinnostuneiden ihmisten määrää. Kun yritys perustettiin vuonna 1995 oli olemassa vain yksi pelifirma Suomessa heidän lisäkseen. Kaupparekisteri hädin tuskin tunnusti tällaisen alan olemassaoloa ja kun ensimmäinen peli, Death Rally julkaistiin alan parissa leipänsä ansaitsevia oli noin 30 ihmistä. Vertailun vuoksi nykyään pelkästään Suomessa peliteollisuuden arvo on noin 2 miljardia ja yli 3000 ihmistä työskentelee alalla. Takaisin Remedyn alkuhetkiin, vuonna 2001 julkaistu Max Payne -peli räjähti niin suureen suosioon ympäri maailmaa, että vieläkään kaikki eivät ymmärrä sen olevan peräisin piskuisesta Suomesta ja 2000-luvun alusta. Pelistä on jopa tehty elokuva, jonka pääosaa esitti Mark ’Markku’ Wahlberg. Alan Wake ja Microsoftin kanssa yhteistyössä tehty Quantum Break vahvisti 2000-luvun aikana Remedyn asemaa maailmassa hyvin vahvasti ja vuonna 2016 yhtiön hallitus alkoi valmistella pörssiin listautumista ja listautumisantia. Yritystä ei siis myyty millekään tietylle peliteollisuuden firmalle vaan se listattiin pörssiin ja sitä kautta yrityksellä on nykyään noin 4000 osakkeenomistajaa. Yrityksen juuret ovat edelleen Espoossa ja pelejä tulee niin sanotusti liukuhihnalta, kun puhutaan 100 miljoonan dollarin arvoisesta peliteollisuuden yrityksestä, joka työllistää 250 ihmistä. Markus Mäen rooli on yrityksen hallituksen puheenjohtaja ja aikomuksia muuttaa sitä ei tällä hetkellä ole, suomalainen peliyritys, joka palvelee pelaajia ympäri maailman joka päivä, aika hienoa.

Pekka Möttö & Onnibus

Pekka Mötön ja kumppaneiden tarinan alku 2010-luvun alussa on kuin elokuvista. Noustaan barrikadeille suuria toimijoita vastaan uudenlaisella strategialla, tietenkin lakimuutoksen tukemana, ettei yksin tarvitse taistelua käydä. Kun Suomen joukkoliikenne alkoi vapautua vuoden 2007 EU-päätöksen tukemana, syntyi tilaa erilaiselle ja uudelle toiminnalle myös Suomessa. Alkuun toiminta oli vanhoilla busseilla ja euron lipuilla Porista Tampereelle liikennöintiä, jonka jälkeen erinomaisesti onnistunut strategian ja dynaamisen hinnoittelun avulla, idea alkoi kasvattamaan suosiota ja tietoisuuta. Pekka sanoi käydessään treeneissämme, että yhdellä lehtijutulla oli käänteentekevä vaikutus suosioon, sen jälkeen bussit olivat täynnä aamusta iltaan ja lipuista oli mahdollista pyytää enemmänkin kuin yhden euron, alkaen 3 euroa bussilipusta oli ikään kuin slogan. Halpabussibisneksen isä Brian Souter oli lopulta suuremmassa roolissa kaikessa kuin mitä edes itse olisi ajatellut koskaan, esikuvana idealle alussa, hetkeksi aikaa unohdettuna bisneskumppanina ja lopulta kielimuuriongelmien jälkeen sijoittajana yritykseen. Kelataan hieman eteenpäin, lopulta supersuosittu Onnibus oli tienristeyksessä, kaukoliikenne mutta myös taistelu kaupunkien paikallisliikenteistä. Souter Investments, Brian Souterin firma osti lopulta perustajat ulos yrityksestä ja vihon viimeisenä muutoksena Koiviston auto osti toisen puolikkaan eli kaukoliikenteen heiltä pois 2018. Pekan Mötön idealogia elää edelleen lyhyen ajan sisään kahdesti myydyn yrityksen toiminnassa edelleen, vaikka pienintäkään osuutta itse yritykseen ei enää nykyään ole. 

You May Also Like…

Teknologia jäljittelee biologiaa

Teknologia jäljittelee biologiaa

Suuri osa ihmisistä ei tiedä mitä tietokoneen tai puhelimen sisältä löytyy ja vielä pienempi osa ymmärtää kuinka ne...

En tiiä jaksaako

Ei sun tarvi jaksaa hei. Pysähdy hetkeksi On tärkeää kuunnella omaa kehoa ja mielentilaa, ja tunnistaa, kun tarvitsee...

Doulahörhöilyä

Kuinka ollakaan – lapsuuden kätilöhaaveesta ammattidoulaksi, Tiimiakatemian aikaisen henkisen kasvun ja oman työn...

0 kommenttia

Lähetä kommentti