Tiimiäly

Kirjoittaja: Sasha Vilenius

4 marraskuun, 2020

Lähdeteos: Tiimiäly

Lähdeteoksen kirjoittaja: Ida Hakola

Teoriapisteet: 2

Tiimiäly

 

”Yksi plus yksi ei ole kaksi, vaan kolme tai enemmän.

Älykäs tiimi on enemmän kuin osiensa summa”

 

Tiimiäly kirja kertoo juurikin tiimiälyn tärkeydestä työelämässä ja kuinka se luo organisaatioille selkeää kilpailuetua muihin nähden. Kirjassa käydään myös läpi tiimiälytaitoja joita lukija pystyy harjoittelemaan. Jo kirjan nimi herätti minussa mielenkiinnon, voisiko tästä olla suoraa oppia jota voisin käyttää tiimimme kehitykseen. Mielestäni tiimistämme löytyy paljon potentiaalia ja se onkin yksi meidän valttikortissamme. Tiedämme missä kukin on hyvä ja mitä kukin tykkää tehdä, joten pystymme käyttämään tehokkaasti kykyjämme kohdentamalla osaamistamme tarpeen vaatiessa.

 

”Uudistumiskykyiset selviävät”

 

Työelämä uudistuu jatkuvasti ja se koskettaa meitä kaikkia suurista yrityksistä aina yksittäisiin työntekijöihin. Jos haluamme pärjätä työelämän vauhdikkaan ja jatkuvan uudistumisen mukana, meidän täytyy oppia uusia taitoja ja toimintamalleja sekä myös luopumaan joistakin malleista mitkä eivät enää päde. Uudistumiskyky on yksi suurin ja tärkein ominaisuus, jonka organisaatiot ja niiden työntekijät jatkossa tarvitsevat.

Kirjassa annettiin esimerkki Kodakista jonka kohdalla huomattiin valitettavalla tavalla kuinka uudistumiskykyä ei ollut. Kodak oli aiemmin valokuvausbisneksen jättiläinen. Kun kehitettävät valokuvat alkoivat jäädä digikuvien jalkoihin, ei siihen oltu valmistauduttu ja digikuvien vallankumousta katsottiin hyvin piittaamattomasti. Kodak keskittyi myöhemmin kehittämään leipälajiaan eli juurikin kehitettäviä valokuvia. Mielenkiintoista koko casessa teki se, että yksi yrityksen oma työntekijä oli jopa kehitellyt digikameran vuonna 1975. Digikameraa ei lähdetty kuitenkaan jatkokehittämään tai viemään markkinoille sillä sen uskottiin vetävän maton alta Kodakin silloisilta kehitettävien valokuvien bisneksiltä. Eikö kuulostakin sinunkin mielestä aivan idioottimaiselta virheeltä kuinka johtavalla kamera-alan yrityksellä oli sisäpiiri tuote tulevaisuuden laitteesta mutta se heitettiin pöytälaatikkoon sillä uudistumisen halua ei ollut. Tuo pieni digikamera olisi voinut olla se tuote jolla Kodak olisi säästynyt konkurssilta jonka se haki vuonna 2012.

Aiemmin mainitsemani case on hyvä esimerkki siitä kuinka tärkeää on pystyä uudistumaan jatkuvasti ja kuinka tärkeää tiimin toimiminen on. Luulen hyvin vahvasti että Kodakilla digikameran kehittänyt kaveri ei ollut suinkaan ylintä johtopäätä joka saattoi johtaa siihen ettei hänen ideaa katsottu hyvällä. Tiimissä niin kuin missä tahansa yrityksessä tulisi pystyä näkemään jokaisen yksilön potentiaali sillä kuka vain meistä voi keksiä uuden digikameran ja luoda sillä megalomaanisen bisneksen. Havahduin hyvin paljon juuri siihen kuinka jokaisen yksilön taidot voivat johtaa suureen menestykseen isossakin firmassa. Jos asiaa lähtee katsomaan tiimimme pohjalta, on hyvinkin selvää että jokaisen meidän tiimiläisen taidot ovat ehdottoman elintärkeitä sillä eihän meitä ole loppujen lopuksi kuin 12 henkeä. Mitä jos joku meistä tulisikin uuden idean kanssa esiin joka olisi tulevaisuuden menestystuote, mutta hylkäisimme idean vain siksi ettemme halua uudistua ja kehittyä

”Työelämässä korostuvat tulevaisuudessa

luova ajattelu ja älykäs tiimityö”

Tulevaisuuden näkymät työelämässä ovat mielestäni hyvinkin valoisia. Hyvin laajalti eri yrityksiin on saatu iskostettua ajatus siitä että tarvitsemme luovaa osaamista sekä tiimitaitoja jotta menestymme. Myös meillekin paljon painotettu innovointi tulee olemaan yksi tärkeimpiä kykyjä tulevaisuudessa työmarkkinoilla. Kun ajattelen hyvin vanhoja ja perinteisiä yrityksiä, tulee mieleeni kasa piskuisia duunareita jotka vääntävät niska limassa kauheasti töitä ja jatkuva stressi päällä. Samaan aikaan yrityksen johtaja istuu isossa toimistossaan jonne ei todellakaan ole muilla asiaa. Sieltä hän sitten johtaa mahtavalla älyllä ja osaamisellaan koko yritystä niin kuin itse katsoo sille parhaaksi olevan… No mutta tuo oli ehkä hiukan kärjistetty ajatusmalli eikä asiat ole noin kaikissa yrityksissä, mutta joissain voi toki olla. Olet varmaankin samaa mieltä että aiemmin keksimäni yritys voisi menestyä vieläkin paremmin jos toimintatapoja uudistettaisiin, työntekijöiden hyvinvointiin panostettaisiin sekä pyrittäisiin oikeasti ottamaan jokaisen yksilön taidot käyttöön parhaimmalla mahdollisella tavalla.

Mielikuvani tulevaisuuden yrityksestä onkin juuri se jossa koko organisaatio toimii tiiminä älykkäästi ja kaikki ovat toisilleen helposti lähestyttävissä. Kaikkihan kuitenkin lopulta lähtee yksilöstä, joten eikö olisikin hienoa jos yksilöt tuotaisiin kuuluviin ja annettaisiin heille tärkeyden tunne tiimistä. Jokainen haluaa tuntea kuuluvansa johonkin. Siksi olisi äärimmäisen tärkeää että jokainen tuntisi olevansa tärkeä omalla työpaikallaan ja tekevänsä tärkeää työtä. Tiimissämme olemme pikkuhiljaa lähteneet kehittämään kiittämisen kulttuuria osaksi arkeamme joka tulee varmasti näkymään siinä että meistä kaikki tulemme tuntemaan itsemme tärkeiksi jos emme jo näin koe.

You May Also Like…

Älykäs intuitio

Mikä on se mystinen työkalu, jota Oprah, Einstein, Elon Musk, Steve Jobs, Nikola Tesla ja lukuisat muut aikamme nerot...

Digiyrittäjän käsikirja

Digiyrittäjän käsikirja kertoo, kuinka kannattava konsulttiyritys perustetaan ja kasvatetaan. Digikonsultti voi tehdä...

Suojattu: Lisää liksaa

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti