Steve Jobs

Kirjoittaja: Mikhail Zaitsev

11 joulukuun, 2022

Lähdeteos: Steve Jobs

Lähdeteoksen kirjoittaja: Walter Isaacson

Teoriapisteet: 4

Steve jobs

Ostin kirjan joskus 4 vuotta sitten. En niinä aikoina ollut kovin hyvä lukija, ja kirja jossa oli 600 sivua tuntui mahdottomalta lukea. Joten se oli lojunut kaapissa nämä kaikki vuodet ja olen lukenut sitä ehkä jonkin verran. Nyt kuitenkin kun akatemialla on oppinut lukemaan ja on pakko lukea, nii mietin että sehän olisi hyvä kirja luettavaks. 

Ostin tämän kirjan, koska olen seurannut Applea tosi pitkään ja Steve Jobsista tiesin paljon. Sen elämä on ollut minulle tosi mielenkiintoinen, sillä hän on johtanut aloilla mitkä minua kiinnostaa tosi paljon. Steve Jobs on päässyt vaikuttamaan koko nykyajan elektroniikkaan jollakin tapaa. Apple oli yritys joka siirsi tuotteiden designen industriaalisesta minimalistiseen, jota seurasivat myös kaikki muut yritykset. Apple toi ensimmäisen henkilökohtaisen tietokoneen (personal computer) markkinoille. Mikä siis tarkoittaa sitä, että ennen tätä tietokoneita pystyivät käyttämään vain siihen erikoistuneet henkilöt, jotka osasivat koodata. Apple oli yritys joka keksi konseptin hiiri, ikkunat ja kaikki mikä meille nyt on niin normaalia, mutta silloin vaati todella paljon työtä.

Seuraava maailmaa mullistava asia oli IPod, joka muutti sitä miten musiikkia kuunnellaan. Ennen oli levyt, montako levyä sait otettua mukaan. Luultavasti yhden. Apple esitti soittimen, joka oli paljon kompaktimpi ja samaan aikaan sai mahdutettua yli 1000 biisiä. Myös tapa ostaa musiikkia muuttui, sillä nyt ne ostettiin digitaalisesti.

Seuraavan toivottavasti tietää kaiken. Ensimmäinen älypuhelin. Älypuhelimia oltiin tehty ennen iPhonea, mutta IPhone oli se, joka toi ensimmäisenä kosketusnäytön, Applella on vieläkin patentti kahdella sormella toimimiseen (esimerkiksi zoomaukseen). He keksivät kosketusnäytöllä toimivan näppäimistön, joka oli innovaatio siinä mielessä, että ennen tätä puolet puhelimesta vei näppäimistö, ja se oli siinä tarvitsit sitä tai et. IPhone myös muutti sitä, mitä materiaaleja puhelimissa käytetään. Ensimmäisen IPhonen jälkeen ne muuttuivat alumiiniin ja lasiin, sen sijaan että käytettäis muovia ja läpinäkyvää muovia.

Vielä yksi innovaatio missä Steve Jobs pääsi olemaan mukana, oli Pixar yritys. Kun Steve Jobs potkittiin Applesta pihalle, hän perusti uuden yrityksen nimeltä NeXT ja samoihin aikoihin hän osti Pixarin 5 miljoonalla dollarilla. Hän pääsi olemaan yrityksessä mukana, enemmänkin ohjelmiston takia, mutta hän myös rakastui animaatioihin. Pixar oli rakentamassa ohjelmaa, joilla voitaisiin tehdä animaatioita tietokoneella, mikä oli myös yksi suurimmista innovaatioista. Nykyään tätä softaa käytetään kaikissa elokuvissa ja animaatioissa. Myöhemmin Steve Jobs myi Pixarin Disneylle 10 miljardilla.

Tässä oli vain jonkin verran siitä missä hän on päässyt olemaan mukana. Kaikki mitä hän teki on ollut niin suuremmoista. Jos kuitenkin miettii, että eihän hän ollut yksin tätä kaikkea tekemässä, vaan hänellä oli suuri tiimi. Parhaiten sen, että Jobsilla oli suuri rooli huomaa siinä, kun hänet heitettiin Applesta pihalle, ja tilalle tuli pepsin toimitusjohtaja, yritys melkein meni konkurssiin ja Steve Jobs onnistui palattua takaisin pelastamaan sen.

Todellisuudenvääristämistila

Steve Jobsilla oli yksi erikoisuus. Kirjassa puhuttiin paljon todellisuudenvääristämistilasta. Hän pystyi saamaan ihmiset tekemään asioita, jotka tuntuivat mahdottomilta ja he myös onnistuivat niissä. Kirjan alussa taisi olla esimerkki siitä, kun hän antoi pari viikkoa tehdä jokin ohjelma, mikä oli mahdoton siinä ajassa. Hän kuitenkin sanoi että sen pitäisi olla helppo. Niin siinä kävi, työntekijä sai sen valmiiksi ajoissa.

Tämän pitäisi viedä käytäntöön.

Perfektionismi

Steve Jobsin perfektionismi on jotain ihan hullua. Tyyppi oli valmis käyttämään 100 000 dollaria logosta uudelle yritykselle tietämättä mitä hän saa. Ja tykkäisi tai ei. Käyttäisi sitä tai ei, 100 tonnia on maksettava. Ei tämä lopu tähän. Kun he saivat Applelle uudet tilat, jotka oli vasta rakennettu, Steve Jobs oli eri mieltä hissin sijoittelusta, joten hän käski siirtää hissin eri paikkaan.

Hän myös halusi tietokoneen olevan täydellisesti neliö, jonka kaikki sivut olisivat 1 feet. Ne ketkä tietää designesta jotain, ymmärtää varmasti, että se ei toimi noin. Oli tarkat ohjeet ulkokuorelle, mutta sinne eivät mahtuneet mitkään komponentit. Kaikki komponentit oli suunniteltava alusta. Täydellinen neliö oli myös vaikee juttu tuotteistaa, koska sellaisia muotteja ei ollut. Steve Jobs käytti 500 000 dollaria siihen, että ne sais tarvitseman muotin. Sitten kun muotti tuli, siinä oli joku epäkohta, mikä oli ihan normaali virhe, eikä sitä kukaan olisi huomannut, mutta Steve Jobs pakotti ne tekemään uuden.

Steve Jobs ainakin osittain oppia nämä isältään, joka opetti häntä lapsesta asti siihen, että yksityiskohdat ovat tärkeät. Esimerkki tästä on tilanne kun Steve Jobsin isä kasasi kaappia ja siihen tehtiin takaseinää, joka ei tulisi ikinä näkymään, sillä se on seinää vasten, isä kuitenkin käytti yhtä laadukasta materiaalia. Hänen mielestään jopa se mikä ei näy, pitäisi olla yhtä mietitty ja kaunista.

Tämä näkyy vieläkin Applen tuotteissa. Jos avaat IPhonen, huomaat että siellä on kaikki yhtä kaunista kuin ulkopuolellakin. Kaikki komponentit ovat värjätty samaan väriin, mitään ylimääräistä ei näy. Muut yritykset eivät tätä ole vieläkään oppineet, eikä varmaan opikaan, sillä eivät kaikki näe tämän tärkeyttä.

Tämä kaikki koskee minua sillä tavalla, että yritän itsekin viedä kaikki aina täydellisyyteen asti. Kun alan keksimään jotain uutta ideaa, tai alan tekemään jotain luovaa, yritän parantaa sitä loputtomaan asti, mutta koska minulla ei ole satoja miljoonia euroja ja isoa tiimiä, joita voisi vaan käskee tekee sitä mitä tarvitset, niin yleensä täydellisyyteen pääseminen ei ole mahdollista. Joten yleensä tekemiseen menee moti ja jätän sen kokonaan kesken.

Eipä tämä kirja vastannut kysymykseen miten tästä päästä yli, paitsi hommaamalla miljoonia. Kuitenkin hyvä tietää että joku on tällä toimintatavalla saavuttanut jotain.

Miten kirja on kirjoitettu

Kirjan lukemisen aikana minä aloin miettimään miten hänen elämästä ollaan voitu kirjoittaa näin tarkasti. Itse kun en muista edes mitä söin aamupalaksi, ja sitten Steve Jobsista kirjoitetaan jokainen yksityiskohta tapahtumista, jotka olivat kymmeniä vuosia sitten. Ja sitten jäin myös miettimään, että mitä ihmiset kertois minusta, jos parinkymmenen vuoden päästä minusta tulisi kirja. Joten kaikenlaisia ajatuksia tämä kirja herätti.

Johtajat

Kirjasta tuli esiin ajatus, että onko kaikki jotain suurta saavuttavat johtajat aina mulkkuja alaisilleen. Steve Jobs pystyi aika helposti potkimaan ihmisiä pihalle, kutsui tiimin tekemiä asioita paskaksi. Myöhästeli ja lähti pois jos jokin ei sitä kiinnostanut. 

Voiko olla että tämä johtamistapa on ainut jolla voi saavuttaa suurta, vai onko nykyaikaisemmat johtamistavat vasta tulleet, joten niillä ei olla vielä päästy kovin kauas.

You May Also Like…

0 kommenttia

Lähetä kommentti