Väärää yrittämistä

Kirjoittaja: Aleksi Valkonen

11 joulukuun, 2022

Lähdeteos: Väärää yrittämistä: Kun teet kotiläksysi, rahantuloa ei voi estää

Lähdeteoksen kirjoittaja: Kim Väisänen

Teoriapisteet: 2

Käsissäni on äärimmäisen hyvä teos yrittäjille, start up yrittäjille ja yrittäjiksi aikoville. Kirjassa käsitellään aiheita todella monipuolisesti ja laidasta laitaan. Kirjaan lukiessa on hyvä  syventyä miettimään omia ajatusmalleja ja toimintatapoja. Hiljentyä kysymyksen äärelle, olenko niin viisas ja oikealla asialla kuin aina luulen? Onko toimintatapani aina niin järkeviä kuin luulen? Kirja tuo myös lukijan tietoisuuteen yrityksien heikkouksia ja kuolemansyntejä joita tulen tässä reflektiossani käsittelemään.

Kuolemansynti  nro 1:
Hyvä tuote myy itse itsensä.
Hyvä tuote ei todellakaan myy itse itseään, varsinkaan näinä aikoina, kun kuluttajilla on koko maailman tuotteet ja palvelut käsissään. Ei riitä alkuunkaan tuotteen hyvyys, jos kukaan ei tiedä tuotteen olemassa olosta. Kirjassa kerrotaan hyvin esimerkkejä isojen yritysten markkinointibudjeteista, jotka todistavat sen ettei hyvä tuote itseään myy edes alkuun. Tämä pätee hyvin Tiimiakatemian arkeen. Ei auta vaikka kuinka hehkuttaisimme palveluiden, tuotteidemme ja toimintatapojen erinomaisuutta jos vain ydin porukka. Opiskelijat, valmentajat ja alumnit tietävät tästä. Toimintamme on saatava suuren maailman tietoisuuteen isosti. Olisi varmaan sisältömarkkinoinnin aika! Ottaisinkohan ohjat tästä? Täytyy pohtia. Ainakin jaan idean ääneen. Saman synnyn ratkaisuun käytän aikaa tuhottomasti myös muissa projekteissani.

Kuolemansynti nro 2:
Hommat hoituvat nopeasti.
Yrittämiseen pätee sijoitusmaailman vanha viisaus siitä, että voitot tehdään hitaasti ja tappiot nopeasti. Itselläni huomaan usein tekemisen yhteydessä olevan kauhea kiire joka suuntaan. Pitää oppia rauhoittamaan itsensä ja luomaan oikein ja hyvin toimiva prosessi, joka toimii jo itsenäisesti toimivana lypsylehmänä. Eikä yrityksen exit prosessille saisi olla mitään kiirettä. Tulee sitten joskus jos on tullakseen ja on silloin palkinto hyvin tehdystä työstä pitkällä aika jänteellä. Keskimääräinen kasvu yrityksenkin ikä on 8,5 vuotta, joten malttia malttia. Sillä hyvä tulee. Mitä sitten nopeaan katoamiseen tulee. Yritysten katoaminen kiihtyy entisestään. Syitä on fyysiot, yrityskaupat ja konkurssit. Kuinka sitten välttää yrittäjänä tämä kohtalo? Kirjassa tarjoillaan kolme ohjetta. 1. Kaikki tärkeät siirrot eivät ole isoja, 2. Uudistajat eivät elä menneessä ja 3. Tehokkuuden ja innovoinnin samanaikainen hallinta. Pyrin vastaamaan innovoinnin tarpeeseen suoraan omassa viikkosuunnittelussani. En täytä enää kaikkea aikaa tuottavalla tehokkaalla työllä vaan otan aikaa tietoisesti luovuudelle ja innovoinnille.

Kuolemansynti nro 3:
Kilpailu ei vaikuta.
Tottakai kilpailu vaikuttaa kaikkiin alalla toimiviin. Yhtä paljon uusiin tulokkaisiin kuin vanhoihin toimijoihin. On vain kyse siitä kuinka jokainen osaa hyödyntää kilpailun. Uuden toimijan on helppo tuoda alalle uusi toimintatapa. Hereillä olevan vanhan toimijan on päivitettävä toimintansa uudelle tasolle sopivaksi mikäli haluaa säilyttää paikkansa markkinoilla. Tämä on hyvä esimerkki siitä, että on järkevämpää yliarvioida kilpailu kuin aliarvioida. Olemme rakentamassa sähköalalle uutta tapaa toimia joka varmasti tulee aiheuttamaan matkimista kilpailijoiltamme. Emme saa säikähtää peesaamista vaan meillä täytyy olla jatkuva valmius kehittää toimintaamme jotta kasvatamme kilpailuetuamme kilpailijoihin nähden peesauksesta huolimatta. Hereillä täytyy olla ja valmis nopeisiinkin muutoksiin.

Kuolemansynti nro 4:
Asiakas on tyhmä.
On paljon esimerkkejä jolloin asiakasta on pidetty tyhmänä. Monopoli aseman yrityksen sortuvat usein selkeiten tähän ansaan. Maksimoidaan omaa voittoa, koska asiakashan ei muuta voi kuin ostaa jos palvelun tai tuotteen haluaa. Tallainen ajatusmalli ei onneksi ole loputon, koska lopulta kilpailu järjestyy tavalla tai toisella. Tai poliittinen päätösvalta astuu peliin jollain tavalla. Elämme jännittäviä aikoja sähkömarkkinaan liittyen. Suomen poliittisen järjestelmän aivopierua menneiltä vuosilta kärsitään nyt. Suomen silloiset päättäjät kaikessa viisaudessaan mahdollistivat sähköverkon myynnin yksityisille toimijoille. Jonka jälkeen hinnan nousu on ollut taattua. Tämän jälkeen puututtiin hintojen nostoon poliittisesti. Toki tämäkään ei rauhoita yksityisen palveluntarjoajan, joka on monipoliasemassa alueellaan voiton maksimointia. Jännä nähdä mitä seuraavaksi tapahtuu.

Kuolemansynti nro 5:
Suuri asiakas on hyvä asiakas
Tämä on vale ja luo valtavan riskin liiketoiminnalle. Olemme urakointiliikettä perustaessa rajanneet isot ostajat pois. Miksi? Syistä mitkä kirjassa kerrotaan. Kiedotaan ja sitoutetaan pienempi toimija palvelemaan juuri heidän tarpeitaan jonka jälkeen vaikeudet alkaa. Liian suuri panostus yhteen asiakkaaseen, entä jos iso projekti karahtaa kivilleàsuuri taloudellinen riski. Mahdottoman pitkät maksuajatàei kiinnostusta toimia toisten pankkina. Uhkailu ja suoranainen valta-aseman väärinkäyttö pienempiä toimijoita kohtaan. Teemme siis töitä vain pienempien toimijoiden ja yksityisten kanssa. Pyrimme siis olemaan kumppani hyviksille.

Kuolemansynti nro 6:
Pärjään kyllä yksin.
En pärjää. Tarvitsen tiimin. Tiimi on hyvä rakentaa jo omaan yritykseen. Yksin tekeminen on suoranaista puurtamista. Ja erittäin kapeakatseista. Yksinyrittäjäksi minusta ei ole. Tiimiakatemialla saan olla osana tiimiä, urakointiin rakennetaan tiimiä, ohjelmistotaloon rakennetaan tiimiä ja matkailualalla meillä on tiimi, jota saatetaan vielä vuosien saatossa täydentää lisäosaamisella. Haluan olla ihmisten ympäröimä, vaikka olenkin pohjimmiltani omantieni kulkija.

Pyrin välttämään ainakin nämä kuopat matkallani yrittäjyyden ihmeellisessä maailmassa.

You May Also Like…

Kohderyhmän merkitys

Copywriting oli itselleni ennen tätä hetkeä lähes täysin uusi käsite. Siitä tuli ensimmäisenä mieleen jonkinlainen...

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti