Sanojen supervoima

Kirjoittaja: Sasha Vilenius

10 lokakuun, 2020

Lähdeteos: Sanojen supervoima

Lähdeteoksen kirjoittaja: Martti Vaalahti

Teoriapisteet: 2

Jos oppisimme näkemään

jos oppisimme kuulemaan

jos löytäisimme oikeat sanat

ensin itsellemme ja sitten toisille

emme koskaan valittaisi

emme koskaan vaatisi

emme koskaan riitelisi

heittäisi aikaamme hukkaan.

 

Kieli. Maailman voimakkain ja vaikuttavin ase jonka merkitystä ei pidä koskaan aliarvioida. Martti Vaalahden kirjassa Sanojen supervoima sanotaankin että maailma on luotu sanojen voimalla. Sanat ovat valtaa jota aloin pohtimaan esimerkiksi politiikkaan ja mediaan liittyen. Poliitikot ovat pääsääntöisesti hyviä puhumaan ja herättämään tunteita ihmisissä sanoillaan. Myös nykyajan medialla on järisyttävän suuri valta yhteiskunnassa. Median sanaa uskotaan usein liian sinisilmäisesti eikä siihen kohdisteta tarpeeksi kritiikkiä. Useimmiten juuri luetuimmat artikkelit ovatkin ne jotka herättävät lukijassa aikaan tunteita.

 

Tyyneyttä verrataan kaikkien aikojen supervoimaksi. Pystyt hallitsemaan tilanteen joka on muuten sekalainen ja panikoitunut jos pysyt itse tyynenä. Jos haluat säilyttää tilanteen hallussasi, sinun tulee luoda etenkin itsellesi ja myös muille hallinnan tunne sillä kun tuo tunne katoaa, alkaa paniikki.  Ongelmat harvoin alkavat siitä jos teet virheen vaan siitä kun menetät tilanteen hallinnan. Tätä voisin verrata tilanteeseen jonka kuulin varusmiespalveluksen aikana. Ennen valatilaisuutta komppanian päällikkö kertoi koko joukolle ”Jos pudotat aseesi, älä nosta sitä heti. Pysy rauhallisena ja nosta aseesi vasta kun muutkin liikkuvat niin sinun yksittäistä virhettä ei huomaa kukaan”. Juuri siinä tilanteessa valavieraille ei ilmenisi hallinnan tunteen puutosta kun pysyt itse tyynenä etkä anna virheen näkyä vaan pidät tilanteen hallinnassa.

 

Kova ääni, heikko tahto

Kirjassa mainitaan menettelytavasta ns. vahvojen persoonien kanssa jotka omaavat vahvat mielipiteet ja ovat poikkeuksellisen äänekkäitä. Mitä kiihkeämmin ja äänekkäämmin joku puolustaa näkemystään, sen helpompi se on muuttaa. Tämän tyyliset ihmiset rakentavat vahvan ulkokuoren heikon sisimmän ympärille josta johtuu tällainen kova ja hyökkäävä ulkokuori. Itse en juurikaan koe olevani kovaääninen henkilö jonka ainut keino puolustaa mielipidettään olisi vain nostaa lisää volyymia. Juuri siinä minulla onkin ehkä yhdenlainen vahvuus sillä keskusteluissa pyrin olemaan mahdollisimman rauhallinen.

 

Vaikein sana maailmassa jota kuuleekin liian harvoin, voi vaikuttaa siihen jatkuuko esimerkiksi kahden ihmisen välinen suhde jos toinen on tehnyt virheen. Tämä sana on anteeksi. Kun ensin pyydät anteeksi, myönnät tehneesi virheen ja annat myös toisen ymmärtää että olet ottanut opiksesi, voi virhe jäädä historiaan. Jos taas myönnät tehneesi virheen mutta et pyydä anteeksi, voivat sanasi olla mitättömät. Siksi anteeksipyynnöllä on valtaa. Sillä vedotaan ihmisen tunteisiin ja luodaan vahvaa tunnesidettä toiseen. Itsekin olen monta kertaa tajunnut jälkikäteen kuinka tärkeää olisi ollut pyytää anteeksi eikä vain todeta että teki väärin. Myöskin kun joku toinen on pyytänyt minulta anteeksi on se saanut aikaan paljon vahvemmin sen että pystyn sivuuttamaan virheen. Juuri se tunne joka tulee anteeksipyynnön jälkeen on jotenkin lohduttava molemmin osapuolin.

 

Aiemmin olen miettinyt paljon onko sanoillani juurikaan merkitystä tai vaikutusta ympärilläni tapahtuviin asioihin. Tämän kirjan lukiessani tajusin että kaikki sanani ovat vaikuttaneet siihen miksi olen nyt tässä. Tärkeimpiä sanoja ovat ehdottomasti ne mitä sanot itsellesi sillä niitä toistamalla pystyt muokkaamaan itseä haluamaasi suuntaan. Myöskin valheen ja anteeksipyynnön syvällisemp merkitys kirkastui minulle tämän kirjan parissa ja aionkin jatkossa pyrkiä vielä tarkemmin valitsemaan sanani jotta pystyn niiden avulla kehittämään itseäni muiden silmissä ja varsinkin luoda itselleni parempi tunne siitä miten pystyn vaikuttamaan ympärilläni tapahtuviin asioihin.

 

You May Also Like…

Alustatalous

Ajattelin kokeilla uutta aluevaltausta ja paneutua alustatalouden maailmaan. Ajat ovat todella muuttuneet ja...

Johtajuuden ristiriidat

Johtajuus on monimutkainen laji, jossa kaikkia ei koskaan voi miellyttää tasapuolisesti ja pettymyksien kohtaamiseen...

Myy enemmän – myy paremmin

Myynti on taitolaji, josta Mika D. Rubanovitsch on kirjoittanut useammankin kirjan. Viime syksynä luin kyseiseltä...

0 kommenttia

Lähetä kommentti