Pieni kirja johtamisesta – paljon pienessä paketissa

Kirjoittaja: Moona Lymi

27 huhtikuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Tässä kirjassa on paljon tärkeää tietoa pienessä paketissa. En ajatellut, että näin pienestä ja lyhyestä kirjasta voisi saada näin paljon irti. Rantalalla on selvästi paljon omakohtaista kokemusta ja hän antaa kirjassaan paljon hyödyllisiä vinkkejä, joihin ei ehkä ole edes ymmärtänyt tarvitsevansa ohjeistusta. En itse ole tiimissämme suoranaisessa johtoryhmässä, mutta koen ottavani silti jonkin verran asemaa tiimissä. Kirja on mielestäni hyödyllinen kaikille johtajille, johtajuudesta kiinnostuneille ja ihmisille, jotka haluavat oppia toimimaan tilanteissa rakentavalla tavalla.

Kun työntekijät osallistuttaa johtamiseen ja tavoitteiden laatimiseen, nousee työntekijöiden motivaatio tekemiseen ja samalla nousee myös työn laatu. Työntekijöiltä kannattaa kysyä, mikä olisi ideaalinen tilanne kolmen vuoden kuluttua. Kaikkia mielipiteitä täytyy kuunnella, eikä ottaa liikaa asemaa keskustelun johtamisessa. Vaikka meilläkin tiimissä on johtoryhmä (tiimiliideri, talouspäällikkö, markkinointipäällikkö ja asiakkuuspäällikkö), olemme kaikki vastuussa tiimimme edistymisestä ja tavoitteisiin pääsystä. Emme siis nojaa muutenkaan johtajien mielipiteisiin siitä, missä tiimimme pitäisi olla koulumme lopulla. Kaikkien mielipide asiaan on yhtä tärkeä ja kaikkien mielipiteistä keskustellaan. Mielestäni on kuitenkin tärkeää, että johtoryhmä on perillä siitä, olemmeko menossa oikeaan suuntaan. Toivoisin, että tiimimme johtoryhmä kannustaisi tiimimme jäseniä enemmän pysymään tavoitteissa.

 

Luottamuksen tärkeys

 Ensimmäiset asiat, jotka Tiimiakatemiassa opin, olivat huipputiimejä yhdistävät kolme tekijää: paljon yhteistä aikaa myös työn ulkopuolella, sitoutuneisuus ja luottamus. Rantala kertoo myös kirjassaan, kuinka tärkeää luottamus on, mutta huomauttaa myös, ettei jokainen ihminen ole luottamuksen arvoinen. Jotta tiimissä aletaan luottaa toisiin, on jonkun hyvä näyttää esimerkkiä. Pomon. Jos työyhteisöstä katoaa luottamus, muuttuu tiimin johtaminen raskaaksi ja hyvin monimutkaiseksi työksi. Luottamuksen katoaminen nostaa tiimissä esiin paljon epäilyä, joka johtaa näennäiseen sääntöjen noudattamiseen. Luottamuksen puute aiheuttaa sitä, ettei yhteisiin tavoitteisiin panosteta ja koko homma leviää käsiin. On tärkeää, että tiimiläiset uskaltavat ottaa luovia riskejä. Johtajan on hyvä kuunnella niitä, joilla on myös negatiivista sanottavaa ja niitä, jotka huomaavat toiminnassa epäkohtia. Johtajan on tärkeä saada hommat toimimaan, ei etsiä jokaista virhettä.

 

Ristiriidat ja niiden ratkominen

 Ratko ristiriitoja -kappaleessa Rantala tuo esiin mielestäni hyvin tärkeän asian. Olen aina tiennyt johtajuuden tuovan mukanaan myös jonkinlaisen tuomarin viran, mutta en ole ajatellut sitä, miten johtajan kuuluisi tuomarina käyttäytyä. Miten tilanteesta selvitään niin, ettei tilanne vaan selviä, vaan siitä myös opitaan jotain vastaisuuden varalle. Johtajan täytyisi siis tehdä selväksi, että jokaisen osapuolen pitäisi osallistua ratkaisun löytämiseen. Rantala myös neuvoo esittämään oman ratkaisuehdotuksen ennen aiheeseen liittyvää palaveria niin, että osapuolilla on aikaa harkita sitä. Kaikkien ratkaisuehdotus täytyy silti kuunnella ja ottaa tosissaan. Tärkeää on Rantalan mielestä päättää mitä asialle tehdään juuri nyt ja kuka tekee mitä. Jos johtaja joutuu turvautumaan pakottamiseen, seuraa siitä vain enemmän ongelmia.

Me yritämme tiimissämme ratkaista ristiriidat puhumalla. Tiimiakatemiassa opetellaan paljon dialogin käyntiä ja se onkin keskeisessä roolissa jokapäiväisessä elämässämme. Kun tiimiläisten välillä on kunnioitusta ja luottamusta, pystytään kaikki kissat nostamaan pöydälle ja menemään eteenpäin. Välillä on hankalaa tehdä töitä 15 erilaisen mielipiteen kanssa. Kun opitaan puhumaan ja luottamaan toisiin, on tämä kaikessa sekaisuudessaan vahvuus, eikä ristiriidan siemen.

 

Kärsivällisyys

Kärsivällisyyden voin sanoa olevan yksi heikkouteni. Sitä ei nimittäin hirveästi ole. Ehkä se onkin enemmän ”kehityksen kohde”, kuin heikkous. Kun tiimissä tapahtuu muutoksia, eivät kaikki tiimiläiset pysty sopeutumaan siihen nopeasti. Jos ilmapiiri on jonkin asian tiimoilta huono, auttaa siihen aika ja asioista puhuminen. Johtajan olisi tärkeä näissä tilanteissa keskustella kaikkien kanssa. Yhdessä ja erikseen. Usein asioiden ja muutosten pohjalla on henkilökohtaisia syitä, surua ja loukkaantumista.

Itse tuntuu, että sopeudun uusiin tilanteisiin kohtuullisen hyvin. Tuntuu, että ymmärrän asioiden arvon ja osaan siksi pistää ne tärkeysjärjestykseen. Siksi tuntuu, että saan hyvin asioita tehtyä. Kuitenkin kun toimitaan tiimissä, on tärkeää, että kaikki saavat asioita tehtyä. Niin ja mielellään tietenkin oikeita asioita.

Minun on välillä vaikea olla kärsivällinen ja antaa ihmisille aikaa sopeutua. Usein se tuntuu minusta laiskuudelta. Ehkä se osin onkin, mutta tiedän minulla olevan tekemistä kärsivällisyyteni kanssa.

 

Mikä on olennaista?

 Johtajan on tärkeä tietää mikä on olennaista ja minkä voi delegoida jollekin toiselle. Missä johtajaa oikeasti tarvitaan? Rantala kehottaa miettimään asioiden tärkeyttä joka päivä. Vaikeaa on näiden asioiden ajattelu ja löytää ajatteluun aikaa.

Tästä kappaleesta halusin kirjoittaa, sillä siinä kehotetaan johtajaa pitää myös omaa aikaa. Koko ajan ei tarvitse lukea viestejä. Päätä koska olet töissä ja koska et. Varaa itsellesi etätyöpäivä. Varaa kalenterista aikaa niille ihmisille, joiden kuulumiset sinun tarvitsee tietää ja keiden kuulumiset haluat tietää. Vain levollinen mieli pystyy keskittymään olennaiseen.

Kun projekteja ja muita töitä on alkanut tulemaan, huomaan tinkiväni omasta vapaa-ajastani. Viikonloput eivät ole niin levollisia ja päivän zoomi -aika alkaa venyä 10 tuntiin. Minun täytyy oppia pitämään vapaata ja organisoimaan tekemiseni paremmin. Kirjoitan tätä maanantaina 27.4 ja olen tänä viikkona aloittanut käyttämään viikkosuunnitelmaa, Hans-Peter Siefen opeista innostuneena. Toivon tämän auttavan minua hallitsemaan ja organisoimaan omaa aikaani. Vaikka en itse olekaan suuressa johtotehtävässä tiimissäni, tiedän, että ilman ajanhallintaa ja oman ajan priorisointia, en pärjäisi johtotehtävässä, vaikka sellaiseen päätyisinkin.

 

 

 

Pidin tästä pienestä tietopakkaus -kirjasta hyvin paljon. Kävin ostamassa sen itse kirjakaupasta ja olen iloinen sen olleen kaiken hinnan arvoinen. Halusin vielä loppuun kertoa kiinnostukseni heränneen johtamiseen ja sen vaatimiin taitoihin. Ei sitä tiedä, vaikka joskus isompaan rooliin tiimissä päätyisinkin. Tiedä sen, että jokaisen tiimiliiderin kannattaa lukea tämä kirja. Siihen menee noin tunti, mutta tietoa siitä saa monen opiskelutunnin edestä.

 

” Jos saat kaikki sitoutettua, jokaisesta voi tulla hyvä, ja hyvistä voi tulla parhaita”

 

 

 

You May Also Like…

0 kommenttia

Lähetä kommentti