Peilejä johtamiseen

Kirjoittaja: Hepola

10 tammikuun, 2022

Lähdeteos: Peilejä johtamiseen

Lähdeteoksen kirjoittaja: Pekka Mattila

Teoriapisteet: 2

Pekka Mattilan kirja Peilejä johtamiseen tarjoaa hyviä esimerkkejä, tarinoita ja kaavoja johtamisesta. Ajattelin itse lukea tämän kirjan koska harkitsen edelleen ensi vuoden johtoryhmään hakemista, tarkennettuna tiimiliideriksi hakemista. Sain kirjasta tukea omille ajatuksilleni ja seuraavassa esseessä keskityn tarkemmin motorola tyyppisten kysymysten muodossa mahdolliseen tiimiliideri pestiin sekä hieman analysoin joitakin piirteitä tarkemmin.

Mitkä ovat vahvuuteni?

Tiimityöskentelytaidot, rohkeus ja luontainen karaktääri. Olen kohta kahden vuoden ajan akatemialla hakeutunut tietoisesti eri tilanteisiin, jotta pääsen toimimaan mahdollisimman erilaisten ihmisten kanssa. Ydinpelaajan asema tiimissä, talouspäällikön rooli, tutor ja selkeästi akatemialla useilla tavoilla näkyvä räiskyvä persoona. Olen jo useita kertoja polttanut näppini tiimini edessä mutta sieltä olen kuitenkin pystynyt ammentamaan sosiaalisia kokemuksia, jotka tiedostamalla olen pystynyt kehittämään omia taitojani sekä tekoja, vihdoin alkaa tuntumaan ja näyttämään siltä, että myös muut ovat alkaneet huomaamaan potentiaalini sekä taitoni asiakokonaisuuksissa. Tekeminen on kasvanut jokaisella mittarilla ja räiskyvästä sekä provokatiivisesta nuorukaisesta on kovaa vauhtia kasvamassa luottohenkilö, joka pystyy oikeasti edistämään omia ja tiimin asioita. Kritiikki on kuitenkin ollut useita kertoja musertavaa ja tietysti huomionarvoista on se, että minä itse olen itseni suurin kriitikko. Tutorointi ja saamani palaute työstä, jonka olen tehnyt uusien opiskelijoiden sekä akatemian eteen on ollut yltiöpäistä. En olisi ikinä edes itse uskonut asioita, joita olen saanut kuulla valmentajilta tai kanssaopiskelijoilta. Hyvän fiiliksen levittäminen ja jokaisen akatemialaisen huomioiminen on ilokseni, huomattu myös yhteisön keskuudessa. Tiimin tekemiseen ja tiimin yhteisiin asioihin sitoutuminen on noussut vaaditulle tasolle viimeistään tämän syksyn aikana. Nyt mielestäni on aika saada palkinto ja päästä toteuttamaan viimeinen unelma, Sawaken johtaminen läpi viimeisen akatemiavuoden. Olen todistanut olevani tarpeeksi taitava suureen haasteeseen ja ottaen huomioon Sawaken nykyisen tilanteen, uskon olevani oikeanlainen ja tarvittavan rouhea johtaja, jotta saamme otettua viimeisen stepin tiiminä, samalla johtoroolin omaavana henkilönä haluaisin osallistua akatemian kehittämiseen ja muokkaamiseen.

Mitkä ovat heikkouteni?

Räiskyvä luonne, omalaatuinen johtamistapa ja riski että johtorooli veisi huomiota jokapäiväiseltä työskentelyltä. Vaikka ihmiset ovat tottuneet jo tyyliini puhua ja esiintyä, koen silti useita tilanteita, joissa ihmiset pyörittelevät silmiään tai eivät pidä tyylistäni. Kun edellisen kerran valitsimme johtoryhmää, jouduin mielestäni niin tiukoille äänestyksessä sen takia että vastaehdokas Alek on helpommin pidetty henkilö, jolla oli siihen aikaan myös paremmat näytöt tiimiin sitoutumisesta. Ilman sitä henkisesti tärkeää voittoa, en edes tiedä mihin suuntaan olisin lähtenyt viemään opiskelujani, hyvä herätys se kuitenkin oli koska halutessani voin nauttia täyttä luottamusta ja intoa muiden ihmisten toimesta mutta silloin päätin muuttaa asioita koska omissa ajatuksissani se oli suuri epäluottamuslause itselleni. Olen aina ajatellut, että johtamistyylini on totalitäärinen ja keskustelua inhoava, määrätietoinen johtaja, joka saa asiat aikaan helpolla tai vaikealla. Nyt olen vasta tajunnut, että olen liian kiltti tuollaiseen tapaan, elän ihmiskontakteista, palautteesta ja innostuksesta muiden ihmisten intellektuelleja ajatuksia kohtaan. Silti käyn jokapäiväistä kamppailua siitä, olenko oikeanlainen liideri Sawakelle. Tämän syksyn jälkeen koen olevani! Muutamat pienet stepit ovat minulla vielä edessä, jotta pärjään äänestyksessä ja mikä tärkeämpää olisin oikeanlainen johtaja Sawakelle. Viimeisenä riskinä on muiden asioiden unohtuminen, kun heittäydyn täysillä johtamaan tiimiä kohti menestystä. Se vaatii mielestäni hyviä työkaluja, joiden avulla onnistun haasteesta. Olen kuitenkin pystynyt pitämään tämänkin syksyn aikana useat erilaiset narut käsissäni tiukasti, joten miksi epäonnistuisin siinä tulevaisuudessa. Apua, juttuseuraa ja onnistumisia silti tulen kaipaamaan, aion kuitenkin pitää itseäni säännöllisesti tapetilla omasta tekemisestäni, jotta unohduksia ei pääse tapahtumaan.

Mitä opin?

Johtamista, ihmisistä, omista taidoistani ja puhtaasti jokaisesta päivästä mitä pääsen kokemaan siinä roolissa. Tärkein oppi tulisi varmasti olemaan johtaminen ja johtamistaidot, en osaa edes objektiivisesti sanoa omaanko kuinka paljon johtamistaitoja. Olen synnynnäinen liideri monessa asiassa, mutta unelmointi ja isän jalanjäljissä kulkeminen on kuitenkin vielä kaukana tulevaisuudessa.

Rohkeus olla eri mieltä on kuitenkin yksi sellainen asia, jonka takia olen valmis oppimaan johtajaksi ja samanlainen esimerkki on vapaa-ajalta. Haluan päätuomariksi jääpallon parissa koska koen sopivani siihen hommaan paremmin kuin linjatuomariksi. Joudun kuitenkin todistamaan itseni vielä useita kertoja ennen kuin Bandyliiga peliin luistelen punaisissa hihoissa. Kuitenkin uskon kehittyväni huomattavasti ajan myötä johtamisessa koska palava halu oppia lisää ja päästä testaamaan itseään aiheen parissa ovat yleensä toimivia metodeja onnistumisiin. Nk. viimeinen asia mitä haluan päästä oppimaan ihmisistä, on se, miten he toimivat, reagoivat ja onnistuvat alaisuudessani, vaikka akatemialla onkin kyse vertaisjohtamisesta. Sen haluan todella paljon päästä selvittämään projektien ja tiimin johtamisen avulla, se pitää kokea muuten sitä ei ikinä tiedä todeksi koska ajatuksilla ja projektioilla ei ole mitään tekemistä jokapäiväisen työskentelyn kanssa. 

Mitä vien tulevaisuuteen?

CV merkintä, johtamistaidot, jätän pysyvän jäljen akatemialle ja kehityn valmiiksi työelämän vaatimuksia varten. Haluan aidosti kehittää itselleni vuosikymmenten aikana niin kilpailukykyisen CV:n, että minun ei tarvitsisi tietyn pisteen jälkeen edes hakea töitä, isossa kuvassa pieni merkintä akatemialta voi avata useita ovia. Ihminen ei ikinä tule olemaan valmis vaan oppimisprosessi kestää läpi elämän, silti haluan, että kun lähdemme maailmanympärysmatkalle, voin olla aidosti varma, että minulla on tarvittavat taidot työelämää varten takataskussa. Viimeinen pointti on, että jätän akatemialle sellaisen jäljen, että vuosien läpi suoritukseni ja akatemiannäköinen ajatusmaailma pysyy ihmisten mielessä, Sawaken muistijälki akatemialle on itsestäänselvyys vuoden päästä. Haluan jäädä opiskelijoiden, valmentajien ja kaikkien muiden yhteisön jäsenten mieleen positiivisella tavalla, siihen keinoina tulee olemaan rempseä asenne ja itsensä esillä pitäminen silloin kun siihen on sopiva kohta, projekteissa onnistuminen ja mahdollisesti jopa jonkun toimintatavan kehittäminen, joka jää valloilleen akatemian toiminnassa. 

You May Also Like…

21 oppituntia maailman tilasta

Yuval Noah Hararin teos 21 oppituntia maailman tilasta herätti valtavasti ajatuksia ja kiinnostusta. Kirjassa...

Markkinointi boksin ulkopuolelta

Tällä hetkellä olemme käynnistämässä yhteistyötä asiakkaan kanssa ja he tarvitsisivat meiltä muun muassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti