Elämäsi paras puhe- Unna Lehtipuu ja Antti Mustakallio

Kirjoittaja: Lauri Puurula

10 tammikuun, 2022

Lähdeteos: Elämäsi paras puhe

Lähdeteoksen kirjoittaja: Unna Lehtipuu ja Antti Mustakallio

Teoriapisteet: 2

Päätin lukea kirjan, koska se sisältää puhumisen vaikuttamisen keinoja. Olen aina ihaillut ihmisiä, jotka ovat hyviä puhujia ja se on taito, jota olen halunnut kehittää, koska minusta tuntuu, että olen ajoittain kehno siinä. Olen myös saanut palautetta, että ajatukseni ovat yleensä hyviä ja minun pitäisi tuoda niitä enemmän esille. Kirja myös lupasi auttaa esiintymisjännityksessä, josta jossain muodoin kärsin.

Minkälainen puhuja minä olen? En ole meidän tiimimme dialogissa äänekkäin puhuja, mutta minusta tuntuu, että puheenvuoroilleni annetaan paljon painoarvoa tai niin olen ainakin saanut kuulla muilta tiimiläisiltäni. On tietenkin hienoa kuulla, että puheenvuorojani arvostetaan tiimissäni, mutta samalla se luo minulle hieman painetta sanoa vain viisaita ja ratkaisukeskeisiä asioita. Olen yrittänyt rikkoa tätä mallia tuomalla enemmän vapaa-ajan persoonaani myös dialogiin, sillä vapaa-ajalla olen rento ja varsin vitsikäs henkilö ja sanon mitä hölmöimpiä asioita.

Niin kuin äsken mainitsin vapaa-ajalla, olen rennompi, vitsikkäämpi ja energisempi puheellani, mutta miksi minun on nii vaikeaa tuoda vapaa-ajan persoonaani mukanani treenitilanteeseen, jossa olen sitten asiallisempi ja pohtivampi. Jotenkin minun pitäisi löytää kultainen keskitie näiden kahden puhuja roolini välillä, sillä siten pystyisin olemaan se puhuja, mikä haluan aina olla.

Mitkä ovat kehityskohteeni puhujana? Haluaisin oppia tuomaan itseäni esille puheellani. Uskon, että kaikki ongelmat on mahdollista ratkaista kommunikoimalla ja siksi haluan oppia paremmaksi puhujaksi. Esiintymisjännitys on myös yksi kehityskohteeni puhujana. Yleensä mieleni on terävä ja minulla on laajasanavarasto, mutta esiintymistilanteessa tai suuren väkijoukon ympärillä unohdan kaiken, ja pääni lyö tyhjää enkä keksi mitään sanottavaa. Uskon, että jos pystyisin tuomaan itseäni enemmän esille puheellani, minun verkostoni kasvaisivat nopeampaa ja persoonani olisi näkyvämpi. Hyvistä puhumistaidoista on myös hyötyä kaikessa vuorovaikutuksessa, on sitten kyse työelämästä tai parisuhteesta.

Vaikuttamisen keinoja puheessa. Valitsin käsiteltäviksi keinoiksi Barack Obaman Viisi keinoa, jotka kirjassa käydään läpi.

  1. Ole riittävän henkilökohtainen ja tuo omia kokemuksia esille

Henkilökohtainen puhe, jossa tuodaan esille omia kokemuksia, on niin kuin kirjareflektio, mutta se on muotoiltu niin, että se puhuttelee myös muita kuin itseä.

  • Pidä puhe keskusteltavana ja jutusteltavana

Puhe pitäisi muotoilla keskustelumaisesti, jotta sitä jaksaa kuunnella, jos vain toistat samoja pointteja ja et pidä taukoja sorrut turhaan mahtipontisuuteen, jota eivät kuulijat varmasti pidä positiivisena asiana.

  • Pidä puheesi tiiviinä

Liian pitkää puhetta ei jaksa kuunnella kukaan. Minä ainakin olen kuullut liian monta kertaa puheita, jotka ovat turhan pitkiä ja toistavat vaan samaa. Kuulijana se on puuduttavaa kuunneltavaa.

  • Pidä puheesi ymmärrettävänä

Jos haluat kuulijan ymmärtävän sinua ja olevan mahdollisimman kiinnostunut sinusta sinun täytyy puhua hänelle, kuin hyvälle ystävälle baarissa. Käytä esimerkkejä joihin kuulija voi samaistua.

  • Ole aito ja totta

Ole siis oma itsesi.

Valitsin Obaman keinot, koska mielestäni Obama on paras puhuja, jonka puheita olen nähnyt. Obaman keinot auttaisivat minua itseäni kehittymään puhujana. Lähetinkin Obamalle jo linkkarissa connection- pyynnön, kunhan hän sen hyväksyy voimme keskustella asiasta lisää. Kaiken kaikkiaan kirja ei ollut minulle ajanhukkaan vaan minulle jäi paljon käytäntöön vietäviä vaikuttamisen keinoja.

You May Also Like…

Teknologia jäljittelee biologiaa

Teknologia jäljittelee biologiaa

Suuri osa ihmisistä ei tiedä mitä tietokoneen tai puhelimen sisältä löytyy ja vielä pienempi osa ymmärtää kuinka ne...

En tiiä jaksaako

Ei sun tarvi jaksaa hei. Pysähdy hetkeksi On tärkeää kuunnella omaa kehoa ja mielentilaa, ja tunnistaa, kun tarvitsee...

Doulahörhöilyä

Kuinka ollakaan – lapsuuden kätilöhaaveesta ammattidoulaksi, Tiimiakatemian aikaisen henkisen kasvun ja oman työn...

0 kommenttia

Lähetä kommentti