Maailman 50 vaarallisinta yritystä

Kirjoittaja: Aulis Mertaniemi

31 elokuun, 2022

Lähdeteos: Maailman 50 vaarallisinta yritystä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Hannu Sokala ja Jukka-Pekka Raeste

Teoriapisteet: 3

Maailman 50 vaarallisinta yritystä

Kirjassa on listaus 50 maailman vaarallisimmista yrityksistä, mutta millä mittarilla ne ovat vaarallisimmat? Itselleni vaarallisuus sanasta tulee mieleen, että siitä olisi minulle jotakin uhkaa joko fyysisesti tai henkisesti. Joku yritys voi olla vaarallinen heidän keräämien tietokannan takia, toinen yritys voi olla vaarallinen tuotteidensa takia ja joku yritys voi olla vaarallinen yrityksen monopoliaseman takia. Listan yrityksen koskevat jollakin tapaa jokaista ihmistä ja olen valinnut muutaman minua koskevan yrityksen.

Google

Ennen kuin avasin kirjankannen, tiesin Googlen olevan tällä listalla, sillä he ovat keränneet maailman ihmisistä dataa jo useamman vuoden. Googlea ihmiset käyttävät päivittäisissä hauissaan oli se sitten mitä tahansa tiedonhakua. Itse käytän Googlen palveluita päivittäin muun muassa sähköpostia, maps ja kuvapalvelut. Omalla puhelimellani toteutettavasta toiminnasta käytännössä kaikki tieto menee googlelle. Tätä aihetta, kun alkaa miettimään kuinka paljon Google tietääkään minusta ja kaikista ihmisistä ylipäätänsäkään on hieman karmivaa, mutta koen ettei se minun tekemiseeni vaikuta. Siinäpähän käyttävät minun sijaintitietoani johonkin, jos haluavat.

Facebook

On Googlen tapaan toinen tietojen keruun paholainen. Facebookilla oli vuonna 2019 2,5 miljardia aktiivista kuukausi käyttäjää. Facebook omistaa myös WhatsAppin sekä Instagramin, joilla on myös iso rooli monen ihmisen päivittäisessä käytössä. Itse käytän Facebookia nykyään vain ryhmien selailuun enkä postailekaan itse sinne mitään päivityksiä. Instagramissa minulle vastaan tulee paljon kohdistettua mainontaa monesti niistä asioista mistä olen kavereiden kanssa puhunut. WhatsApp on päivittäisessä käytössä minulla. Sovin siellä kavereideni kanssa tapaamiset ja lähetän siellä myös arkipäivän asioista kuvia ryhmissä. Monesti tulee mietittyä, että Facebook tietää minusta enemmän kuin minä itse. Facebookilla on käytössä minun elämäni aikajana tallennettuna arkistoihin, eikä sitä voi niiltä poistaa.

Visa

En tiedä ketään kenellä ei olisi Visan pankkikorttia. Maailma alkaa menemään koko ajan enemmän digitaalisen maksamisen aikaan ja Visalla on vahva asema tällä alalla. En muista edes, milloin viimeksi olisin maksanut käteisellä. Pandemialla on tietenkin vahva vaikutus tähän muutokseen, sillä jokainen yritys suositteli, ellei jopa pakottanut maksamaan kortilla tai muulla digitaalisella maksutavalla.

Lopuksi

Kirja oli ihan mielenkiintoinen lukea ja moni yritys listalla oli, josta en ollut ennemmin kuullutkaan. Yrityksen kun Googletti, niin olin melkein jokaisen yrityksen palveluita tai tuotteitta käyttänyt. Siinä tajusin, miten paljon oikeasti näillä yrityksillä on maailmassa valtaa ja tuskin moni tavallinen kuluttaja tulee edes ajatelleeksi tätä asiaa. En usko, että listan yritykset haluavat tehdä mitään pahaa, vaikka ovatkin vaarallisia. Heillä on päinvastoin mahdollisuus tehdä paljon hyvää. Maailma muuttuisi paljon, jos vaikka Google tai Facebook lopettaisi toimintansa. Siitä syntyisi varmasti hetkellinen kaaos, mutta ei varmasti menisi paljoa aikaakaan, kun uusi samantapainen yritys nousisi heidän tilalleen. Tämä kirja herätti minulle paljon mietteitä ja tunnetiloja lukiessa.

You May Also Like…

Dopamine nation

Luin Anne Lembken kirjoittaman kirjan ”Dopamine nation”. Anne Lembke on amerikkalainen psykiatri, joka on Stanford...

0 kommenttia

Lähetä kommentti