Johtajuuden salat

Kirjoittaja: Aulis Mertaniemi

31 elokuun, 2022

Lähdeteos: Johtajuuden salat

Lähdeteoksen kirjoittaja: Anneli Valpola

Teoriapisteet: 2

Tällä kirjalla on kolme kohderyhmää, jotka ovat

  • Kokeneet johtajat, jotka ovat vastuussa isoista kokonaisuuksista
  • Johtajan urasta kiinnostuneet henkilöt
  • Johdon kehittäjät ja henkilöstöjohto

Kuten arvatakin saattaa kuulun johtajan urasta kiinnostuneisiin henkilöihin, kuten varmasti suurin osa akatemialtakin. Kirjassa kerrotaan miten johtajuuteen voi kasvaa ja miten johtamista voi oppia, kehittää ja hioa. Sekä tämä kirja haastaa urasuunnittelun että kehittämisen ja toteutuksen.

Kirja antoi minulle mietteitä, miten johtajana oleminen eroaa valmentajana olemiseen ja peilaan sitä omaan ”johtamisen” kokemuksiin pesäpallovalmentajana.

”On helppo löytää hyviä pelaajia. Mutta isoin haaste on saada heidät pelaamaan joukkueena.”

Minulla itsellä on pesäpallojoukkueen valmentajana ollut ajatuksena kasvattaa tulevaisuuden ammattilaisia, eikä tämänhetkisiä staroja. Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa? Sitä että tähtäin on pidemmällä kuin vain tässä kaudessa ja peluuttaminen sen mukaista.

Olen huomannut, että useat vastustaja joukkueet pelaavat melkeinpä aina samanlaisella kokoonpanoilla, mutta itse olen vaihtanut pelipaikkoja melkeinpä joka peliin. Tämä siksi, että he eivät oppisi vain yhtä pelipaikkaa ja tulisi aina samanlaisia pelitilanteita vaan heille tulisi laaja ymmärrys pelinkulusta jokaisella pelin osa-alueella. Täten ei välttämättä tule sitä huipputulosta mihin joukkue voisi pystyä tällä hetkellä peluuttamalla pelaajia aina samoilla paikoilla, ja he olisivat siinä paikalla ainoastaan hyviä. Koen tämän antavan heille vahvemman pohjan myöhemmille pelivuosille.

Kirjassa on mainittuna, että monet johtajat käyttävät tiettyjä päätöskriteereitä

  • Johtaja on luontainen analyytikko, joka lukee talouslukuja tarkkaan ja vertailee taitavasti tähdellisiä suhdelukuja sekä sisäiseen että ulkoiseen tietoon jäsentäen näin pohjaa päätöksenteolle.
  • Johtaja kiteyttää ja ohjaa päätöksentekoa selkeillä kriteereillä. Hänellä on selkäytimessään tietyn päätöksen pakolliset reunaehdot ja toivottavat tulokset. Johtaja ei missään yhteydessä rupea sijaispäättäjäksi.

Tätä voi peilata pesäpallon johtamiseen juuri mainitsemallani tavalla, eli peluuttaa pelaajia samalla paikalla, koska tulos on sillä kokoonpanolla voitto tai todella hyvä. Tavoitteena on pelkästään voittaminen, eikä niinkään yksilön kehittyminen laajalla alalla.

Miten saan johtajan kokemusta olemalla valmentaja? Pesäpallo on strateginen peli ja nopea tempoinen missä tilanteet voi hetkessä muuttua ihan päälaelleen. Pelinjohtajana teet päätöksen, milloin etenijöitä viedään ja minkälaisella merkillä etenijä etenee sekä millaisiin tilanteisiin laitat pelaajan lyömään. Eli pelinjohtajana sinun pitää olla koko ajan tilanteen tasalla, vähän niin kuin yrityksen johtajan. Palautettakin pitää antaa pelaajille yksilöinä ja joukkueelle yhdessä.

Reflektointi on akatemialla arkea. Käytän itse myös valmentaessa reflektointia. Pelien jälkeen käydään aina keskustelu, mitkä asiat menivät hyvin ja mitkä sitten huonosti. Keskustelun pohjalta sitten mietitään seuraavaan peliin ne asiat mihin silloin keskitytään esimerkiksi ulkopelissä tuli todella paljon harhaheittoja niin ensi pelissä keskitytään heittoihin tai sisäpelissä tuli lyönneistä paljon laittomia.

Olen kokenut tämän pelinjälkeisen keskustelun todella hyväksi, sillä niissä ei nosteta ikinä yksilövirheitä, vaan pelaajat miettivät joukkue tasolla tulleita virheitä. Tämä nostattaa joukkuehenkeä todella paljon ja nämä kasvattavat joukkuetta.

Johtamistyylejä on todella paljon ja haluankin sanoa, että pesäpallovalmentajana oleminen on vähän samantyylistä kuin olla vaikka pienyrityksen johtaja, mutta silti se ei ole läheskään sama asia. Koen tällä tavalla siksi koska minulla on pelaajiin valmentajana olemisena tuoma auktoriteetti ja esimerkiksi akatemialla ollaan vertaisjohtajana. Yrityksen johtajana oleminen on johtamista jatkuvasti, mutta valmentajana olen johtajana vain pelitilanteiden tai treenien ajan, eli se on jaksollista johtajuutta. Koen kuitenkin, että olen saanut hyvän pohjan valmentajaurasta johtajaksi ja ne kokemukset auttavat tulevaisuuden johtamisessani.

You May Also Like…

Älykäs intuitio

Mikä on se mystinen työkalu, jota Oprah, Einstein, Elon Musk, Steve Jobs, Nikola Tesla ja lukuisat muut aikamme nerot...

Digiyrittäjän käsikirja

Digiyrittäjän käsikirja kertoo, kuinka kannattava konsulttiyritys perustetaan ja kasvatetaan. Digikonsultti voi tehdä...

Suojattu: Lisää liksaa

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti