Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä

Kirjoittaja: Sasha Vilenius

26 huhtikuun, 2022

Lähdeteos: Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä 

Lähdeteoksen kirjoittaja: Juha-Pekka Raeste ja Hannu Sokala

Teoriapisteet: 3

Kirja Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä on Juha-Pekka Raesteen ja Hannu Sokalan kirjoittama opas avaamaan silmiä siihen mitkä yritykset ovat oikeasti vaarallisia, vaikka eivät siltä ulospäin näyttäisikään. Kirja itsessään on hyvin selkeä ja yritykset on eritelty tietojen kera miellyttävästi.

Minut yllätti kirjaa lukiessani, kuinka erilaisien alojen yrityksiä listalta löytyy aina rakennusalasta viihdeteollisuuteen ja aseteollisuuteen. Listan yrityksistä toiset ovat suoraan tarkastellessa hyvinkin kyseenalaisia ja rikollisen toiminnan aistii heti, kun taas osa yrityksistä varsinkin sijoituksensa perusteella saivat minut kyseenalaistamaan kirjan kirjoittajia. Pääosin kuitenkin listalla mielestäni hallitsivat teknologiaan ja tietojenkeräykseen liittyvät yritykset, joiden merkitys tulevaisuudessa digitalisaation noustessa tulevat olemaan paljon suurempia.

Minut listalta olevista yrityksistä kieltämättä eniten yllätti sijalla 23 oleva kaikkien tuntema Walt Disney Company. Nopeasti pohtiessani en keksinyt minkä ihmeen takia loistavia piirrettyjä ja tarinoita tekevä viihdeteollisuuden yhtiö olisi vaarallisempi kuin esimerkiksi aseteollisuuden yritys, joka oli listalla alemmilla sijoilla. Kuitenkin kun asiaa lähti perkaamaan enemmän ei Walt Disney Company ole eikä haluakaan olla pelkästään piirrettyjä tekevä yritys. Sen tavoitteena on kuitenkin olla suurin viihde- ja mediakonserni ihmiskunnan historiassa. Sitä he ovatkin toteuttaneet mallikkaasti ostaessaan 21th Century Foxin, Pixarin, Marvelin ja Lucasfilmsin. Edellä mainitut yritykset kuitenkin ovat globaalisti erittäin merkittäviä tekijöitä omalla alallaan. Nyt kuitenkin Disneyn omistaessa nämä kaikki yritykset on niiden kattava valta ja vaikutus keskittynyt vain yhdelle tekijälle.

Tässä pääsemmekin juuri siihen mikä yrityksestä tekee vaarallisen. Valta ja sen liiallinen määrä. Mielestäni Disney itsessään tällä hetkellä ei ole kovinkaan ”vaarallinen” mutta halutessaan pystyy asemansa myötä toteuttamaan varmasti hyvinkin vääriä ja vaarallisia tekoja globaalisti.

Sen sijaan listalla lähes samoilla sijoilla Disneyn kanssa (24.) oleva JBS ei yllätä minua laisinkaan olemassaolollaan kyseisessä listauksessa. JBS on brasilialainen maailman suurin liha-alan yhtiö. Suurimpana tekijänä JBS:n vaarallisuudessa tekee mielestäni sen vaikutus ilmastoon. On yleisesti tiedossa, että lihatalous tuottaa hyvin paljon päästöjä mutta tämä summa yllätti jopa minutkin. Vuonna 2021 JBS tuotti hiilipäästöjä yhteensä 421.6 miljoonaa tonnia. Aika älytön luku. Niinkin älytön luku että se on korkeampi kuin koko Italian valtion tuottaman hiilipäästöt samana vuonna. Tähän kun yhdistetään se, että yritys tosiaan sijaitsee Brasiliassa, on sanomattakin selvää, ettei kaikkia lakipykäliä noudateta ohjeiden mukaan. Enkä yllättyisi yhtään, jos laidunmaaksi käytettävät alueet hakattaisiin sademetsistä. Tämä yritys onkin mielestäni vaarallinen kuten myös tavallaan Disney, mutta JBS kuitenkin aiheuttaa enemmän suoranaista haittaa toiminnallaan.

Listalla maailman vaarallisimpana yrityksenä komeilee Google. Tässä vaiheessa yllättyneitä ei varmaankaan paljoa ole. Google hallitsee internetiä, jota me niin monet käytämme päivittäin ja johon me monet olemme niin riippuvaisia. Google päättää sen mitä ihmiset hakiessaan näkevät ja eivät näe ja se tekeekin siitä erittäin vaarallisen yrityksen. 

Yksittäisillä yrityksillä on huomattavasti vahvempi ote maailman menosta kuin mitä aina ymmärrämme. Tulevaisuudessa valta tulee keskittymään entistä enemmän teknologian parissa toimiville yrityksillä, sillä olemme koko ajan menossa enemmän ja enemmän sitä kohti että emme tule pärjäämään lainkaan ilman teknologiaa.

You May Also Like…

Älykäs intuitio

Mikä on se mystinen työkalu, jota Oprah, Einstein, Elon Musk, Steve Jobs, Nikola Tesla ja lukuisat muut aikamme nerot...

Digiyrittäjän käsikirja

Digiyrittäjän käsikirja kertoo, kuinka kannattava konsulttiyritys perustetaan ja kasvatetaan. Digikonsultti voi tehdä...

Suojattu: Lisää liksaa

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti