Kuinka puut kasvavat

Kirjoittaja: Elisa Häkkinen

13 huhtikuun, 2022

Lähdeteos: Kuinka puut kasvavat

Lähdeteoksen kirjoittaja: Saku Tuominen

Teoriapisteet: 2

Männyt kohoavat harjulta katselemaan koko edessä avautuvaa Jyväskylää. Puut tekevät paljon ja kaiken pelkässä hiljaisuudessa, mitään pyytämättä. Itse olen aina viihtynyt luonnossa ja kummastellut kaikkia pieniä yksityiskohtia. Harvemmin tulee kuitenkaan syvällisemin tartuttua siihen, miten kokonaisuus pyörii. Saku Tuomisen teos – Kuinka puut kasvavat (2021), oli filosofinen teos luonnosta, ihmisestä ja ilmastonmuutoksesta. Mihin meillä on oikeus? Mistä meillä kaikilla on vastuu?

Tätä teosta lukiessa ainakin havahtui siihen, kuinka paljon enemmän olisi tärkeää tietää. Koen toimivani parhaani mukaan vastuullisesti, mutta moniin asioihin pitää puuttua. Olen usein myös aika huolissani tulevaisuudesta ja siitä miltä maailma näyttää, kun itse olen edes kolmekymppinen. Tuominen (2021) mainitsee ”radikaalin hyväksymisen”, eli kuinka tärkeää on hyväksyä se mitä on jo tapahtunut ja miltä seuraukset tuntuvat.  Useimmiten suurin osa kuitenkin kääntää katseensa pois, eikä tahdo edes yrittää hyväksyä tai ymmärtää ympärillä tapahtuvia katastrofeja. Kirjan aikana esille nousi useampi kiinnostava termi kuten kognitiivinen disonanssi, willfull blindness ja confirmation bias.

Kognitiivinen disonanssi tarkoittaa niin sanottua psykologista ristiriitaa, jossa ihminen uskomusten ja käyttäytymisen välillä ole ristiriitaa. Ristiriita johtaa epäloogisuuteen ja epäyhtenäisyyteen (disonanssiin), joka kuormittaa ihmistä. Kehittyminen ja totuttujen toimintatapojen muuttaminen on kuitenkin erittäin hidasta. Päädymme mielummin etsimään uusia uskomuksi ja tekosyitä, koska muuttuminen on niin hankalaa (Tuominen 2021.) Suurinosa ihmisistä tiedostaa sen, että millaisia seurauksia omalla toiminnalla on mutta muuttuminen tuntuu hyvin kivuliaalta.

Itsekin esimerkiksi syön nykyään suurimmaksi osaksi kasvisruokaa, mutta syön edelleen joitakin eläinperäisiä tuotteita. Tiedän kuitenkin, että täysin vegaaniksi ryhtyminen ei olisi mahdotonta, mutta en ole vain suostunut luopumaan kananmunista tai juustosta.  Miksi? Koska juusto on vaan hyvää. Vaikka olenkin nähnyt materiaalia siitä millaisissa oloissa kanat joutuvat elämään ja kärsimään. Tämä nyt oli vain yksi esimerkki omasta toiminnasta, ja siitä miten kaikki me tuudittaudumme valintojemme kanssa jonnekkin oman kuplan turvaan. Tottakai mikään asia ei ole täysin yksipiippuinen juttu. Esimerkiksi maataloudessa on myös kyse elinkeinonharjoittajien elämäntyöstä.

Willfull blindness taas menee käsikädessä kognitiivisen disonanssin kanssa. Käännämme katsemme toisaalle, jotta voimme jatkaa elämistä omassa turvallisessa kuplassamme (Tuominen 2021). Haluamme pysyä vanhoissa tavoissa, koska muutos on raskasta ja vie aikaa todella paljon. Niin sanottu muutosvastarinta on aina vahvasti läsnä, kun jotakin yrittää tehdä uudella ja innovatiivisella tavalla. Vanhoista tavoista on pakko luopua, jos tahtoo todella kehittyä ja sopeutua.

 Pohdin myös tässä kohtaa paljon Tiimiakatemian kulttuuria ja sitä miten välillä olemme ehkä tottuneet siihen, että asiat tehdään tietyllä tavalla? Ehkä koronan jälkeen yleisen heittäytymisen ja kulttuurin henkiin puhaltaminen on ollut vähän hidasta. Tiimiakatemia on monessa mielessä ollut edelläkävijä, mutta vastuullisuusajattelu on tullut mukaan ehkä vähän hitaasti. Hienoa, että talossa toimii nyt kestävyysryhmä, joka herättelee meitä kaikkia pohtimaan sitä ovatko tekemämme asiat ja valinnat linjassa ilmaston huomionnin kanssa. Miten esimerkiksi talon tiimit huomioivat vastuullisuuden projekteissaan? Millaisten yritysten kanssa tehdään yhteistyötä? Mietitäänkö vain rahaa, vai myös projektin kestävyyttä ja vastuullisuutta. Huomioidaanko esimerkiksi ravintola/kahvila projekteissa jätteen kierrätyksestä ja oikeanlaisesta jajittelusta? Mistä materiaalit ja raaka-aineet hankitaan? Näihin teemoihin haluamme myös syventyä vkk:n tulevana kesänä, jotta toiminta voi olla vastuullisempaa. Hohkeen yksi arvoista on myös vastuullisuus. Tämä arvo sisältää monta eri ala-tasoa, eikä kyse ole vain ympäristön kannalta vastuullisesta toiminnasta. Vastuullisuus voi tarkoittaa myös sitä, että kannamme työnjäljestämme ja kaikesta toiminnasta vastuuta. Terminä sosiaalinen vastuu on myös tässä kohtaa muista välittämistä ja huolehtimista.

Lopuksi

Kirjassa käytiin läpi useita erilaisia esimerkkejä ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Tästä kirjasta vien ainakin käytäntöön sen, että tahdon oppia lisää kestävän kehityksen teemoista. Mikään ei ole ikinä niin yksinkertaista miltä näyttää. Voisi ryhtyä vegaaniksi.

You May Also Like…

Google Digital Garage

Google digital garagessa oli paljon asioita, jotka olivat tuttuja mutta sain siitä myös paljon käytäntöön vietäviä...

Viherpesuopas

                                          Ai mitäkö on viherpesu? Viherpesun määritelmä perustuu  siihen, että...

0 kommenttia

Lähetä kommentti