Sisältömarkkinointi – natiivimainontaa, somettelua vai jotakin muuta?

Kirjoittaja: Sonja Saukkonen

10 huhtikuun, 2022

Lähdeteos: Sisältömarkkinoinnin työkalut

Lähdeteoksen kirjoittaja: Niko Rummukainen, Ida Hakola, Ilona Hiila

Teoriapisteet: 3

Sisältömarkkinointi on nykyaikana tärkeimpiä tapoja markkinoida. Suoraviivainen mainonta on jäänyt taka-alalle ja markkinoinnilla pyritään antamaan muutakin lisäarvoa kuin ostokehotus.

Markkinoinnin koulutusohjelmassa ystäväni sanoi hyvän pointin – ihminen käyttää loppupeleissä Instagramia päivästään todella vähän, mutta siellä moni kuitenkin mainostaa. Toisin sanoen ihmisten aika on erittäin kilpailtua. Miten teet siis sellaista sisältöä, joka saa ihmisen käyttämään aikaansa sen selaamiseen ja voittamaan potentiaalisen asiakkaan huomion muidenkin markkinoijien seasta?

Moni on vinkannut minulle kirjasta ”Sisältömarkkinoinnin työkalut”, ja päätin ottaa sen luentaan.

Sisältömarkkinoinnissa tärkeää on, että yritys on ”always on”, eli jatkuvasti näkyvillä.

Omassa markkinoinnissa olen huomannut sen, että olen liian pikkutarkka ja sen vuoksi markkinointi tyssäilee. Onneksi projektikollegani ovat muistutelleet, että ei ole tärkeää, kuinka pilkulleen viilattua sisältö on, vaan pääasia on, että sitä tulee. Ei ole mitään hyötyä tehdä hienoja postauksia, jos niitä tulee vain harvakseltaan. Kirjan yksi isoimmista vinkeistä onkin se, että sisältömarkkinoinnin on oltava jatkuvaa; muuten siitä ei ole mitään hyötyä. Sisältömarkkinointi on parhaimmillaan erittäin tuottavaa, mutta vaatii pitkäjänteisyyttä ja pitkäaikasta tuotantoa.

Niin kuin kaikessa markkinoinnissa, on sisältömarkkinoinnissa avainasemassa stra-te-gi-suus. Se vanha kunnon. Sisältömarkkinointia ei kannata tehdä vain tekemisen ilosta, vaan suunnitelmallisesti.

Kirjan mukaan täydellinen sisältöstrategia koostuu kuudesta eri osa-alueesta:

  1. Tavoitteet ja mittarit
  2. Asiakaspersoonat ja ostopolut
  3. Ydintarina ja sisältötyypit
  4. Raportointi- ja analyysimalli
  5. Kanavien roolit ja sisällönjakelun mallit
  6. Toimitusprosessit ja sisältötiimin roolit

Kolme ensimmäistä kohtaa ovat minulle hyvinkin tuttuja, mutta kohdat 4, 5 ja 6 eivät niinkään. Vaikka markkinointiin olen tutustunut viime aikoina paljon, ei esimerkiksi raportointimalli ole itselleni lainkaan tuttu.

Tavoitteet ja mittarit ovat tärkeä osa jo ennen kuin markkinointia aletaan tekemään; mitä tällä halutaan saavuttaa? Miksi tätä tehdään? Mistä tiedetään, että voidaan olla tyytyväisiä?

Asiakaspersoonat ja ostopolut auttavat oman kohdeyleisön tuntemisessa. Kun sinulla on valmiita esimerkkejä tyypillisistä asiakkaista, on sinun helpompi tunnistaa ostopolun vaiheita ja keinoja vaikuttaa ostopäätökseen.

Ydintarina on koko yrityksen punainen lanka. Se sitoo yhteen kaikkia sisältöjä, jota markkinoinnissa tuotetaan, vaikka sitä olisi ulospäin vaikea ymmärtääkään. On tärkeää, että sen omaksuvat kaikki yrityksen jäsenet.

Raportointimalli on tärkeä työkalupari tavoitteille. Sen avulla pystytään raportoida ja analysoida, missä on onnistuttu, ja missä taas menty vihkoon. Toimintaa on helppo kehittää, kun olemassa olevaa dataa analysoidaan.

Kanavien roolitus on tärkeää, kun sisältömarkkinoinnin kanavia on nykyään yhä enemmän ja enemmän, ja vaikka niissä paljon yhtäläisyyksiä onkin, on olennaista optimoida markkinointi kuhunkin kanavaan yksilöllisesti sopivaksi.

Toimitusprosessin ja tiimin roolit taas täydentävät kanavien roolia, kun jokaisesta kanavasta vastaa tietty henkilö ja osaamista voidaan hyödyntää maksimaalisesti.

Tällainen sisältöstrategia on melkoisen hyvä starttipaketti markkinoinnille. Kirja oli kuitenkin täynnä todella monia (nimensä mukaisesti) työkaluja, joita ehdottomasti kannattaa hyödyntää. Kaikkia ei tietenkään tarvitse ja kannata, mutta muutamia kokeilunarvoisia löysin.


Sisällöntuotannon inventaario. Tämän työkalun olemassaolosta olisimme hyötyneet suuresti, kun ostimme Happy Secondin liiketoiminnan. Aiempi projektiryhmä oli tehnyt jo melko paljon sisältöä parin kuukauden ajan, mutta brändi oli hyvin erilainen, kuin meidän luomamme.

Ensimmäinen inventaarion steppi onkin nimenomaan analysoida aiempaa sisältöä. Mikä on toiminut ja mikä ei? Mikä voidaan säilyttää, mitä voidaan muokata, mistä voidaan ottaa mallia jatkoon?

Toinen steppi on yrityksen asiantuntijat. Meistä monilla on tietämystä esimerkiksi vaateteollisuudesta, vaatehuollosta, vaatemerkeistä yms. Emme ole edes keskustellen käyneet läpi, mitä kukin tietää ja voisi jakaa projektiryhmän lisäksi ihan asiakaskunnallekin. Tämä on ehdottomasti otettava puheeksi piakkoin Happy Secondilla.

Seuraavaksi on käytävä läpi olemassa olevat asiakkaat. Yksi parhaita tapoja tuoda asiakkaille lähestyttävyydentunnetta on ottaa sisältöihin mukaan jo valmiit asiakkaat. Esimerkiksi asiakasreferenssejä olisi hyvä nostaa kanavissa välillä, sillä ne toisivat aitoa läpinäkyvyyttä muillekin, ketkä pohtivat varaavansa rekin.

Entäpä Muut hyödylliset kontaktit? Asiakkaiden lisäksi voimme hyödyntää muitakin verkostoja ja asiantuntijoita sisällöissämme. Tätäkään emme ole miettineet sisällön kannalta enempää, vaan pohdimme aina kontakteja yhteistöiden kautta, mutta emme markkinoinnin.

Kovin montaa kohtaa ei tässä inventaariossa tarvitsisi tehdä, mutta hyödyt olisivat varmasti melko mittavat.


Toinen mielenkiintoinen työkalu on REAN-malli, joka on tarkoitettu asiakkaan ostopolulle.

Olemme jutelleet Happy Secondin projektiryhmän kesken, että olisi tärkeää, että jokainen ymmärtäisi asiakkaiden kohtaamispisteet edes suht. samalla tavalla, jotta viestintämme heidän suuntaansa olisi tarpeeksi yhteneväistä. Ehkäpä tämä työkalu olisi meille hyödyllinen?

R niin kuin Reach. Tässä vaiheessa asiakas ei ole tietoinen brändistämme. Emme pyri saavuttamaan tiettyä ihmistä, vaan suuremman ryhmän kerralla. Haluamme levittää tietoisuutta brändistämme mahdollisimman laaja-alaisesti, jotta suurin osa markkinajoukostamme pääsisi brändiimme käsiksi.


E niin kuin Engage. Tässä vaiheessa asiakas tietää meidät, mutta myös kilpailijammekin. Moni miettiikin kaappien kevätsiivousta tehdessään, mihin veisi tuotteet myyntiin – Jyväskylässäkin kirpputoreja on jo vaihtoehdoiksi asti. Meidän tulee osata vakuuttaa potentiaalinen asiakas siitä, että olemme vaihtoehdoista paras. Tarjoamamme lisäarvo esimerkiksi All Inclusive-palvelussa on suuri kilpailuetu meillä, joten sitä tulee korostaa markkinoinnissa.

A niin kuin Activate. Tässä vaiheessa asiakas on jo lähes tehnyt ostopäätöksen – häneltä tulee vain poistaa viimeisetkin ennakkoluulot ja tehdä ostopäätöksen clousaaminen mutkattomaksi. On tärkeää vastata asiakkaan kysymyksiin mahdollisimman tarkasti ja avaavasti, ja korostaa kaikkia palveluidemme helppouksia. On toki tärkeää olla avoin myös riskeistä yms., mutta korostaen niiden epätodennäköisyyttä.

N niin kuin Nurture. Uusasiakashankinnan lisäksi on tärkeä pitää huolta nykyisistä asiakkaista. Tämä kohta meillä on ehkäpä eniten hallussa, sillä kysymme lähes jokaiselta asiakkaalta, haluavatko he jatkaa rekkivarausta vieläpä vaikka viikolla, ja usein edesautamme tätä jollakin pienellä edulla. Mikäli asiakkaalla on jokin negatiivinen kokemus, pahoittelemme näitä tilanteita ja pyrimme hyvittämään ne. Eräs tärkeä osio on myös kiittää asiakasta siitä, että hän valitsi meidät, ja toivottaa hänet tervetulleeksi uudelleen asiakkaaksi, milloin vain onkaan valmis. Näin vahvistamme asiakassuhteitamme ja edesautamme sitä, että he jakavat positiivista kokemustaan muille.

Jälleen neljä helppoa steppiä, suurin hyödyin. Hektisen arjen keskellä näitäkin asioita on vaikea pohtia työkalumaisesti, mutta kunhan esimerkiksi näitäkin kohtaamispisteitä pyrkii suorittamaan täydellä ammattitaidolla ja asiakaslähtöisyydellä, ei mennä kauhean paljoa pieleen.

Kirja oli kyllä yksi konkretian multihuipentuma käytännön esimerkkeineen. Jokaiseen tilanteeseen tuntui löytyvän oma kartta, mallinnus, lista tai muu työkalu. Toki liikaa ei tällaisten ympärille kannata kytkeytyä, vaan joskus on hyvä tehdä asioita vaan siten, miten sydän sanoo. Strategisessa markkinointityössä näitä kannattaa kuitenkin hyödyntää.

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti