Kaikki rahasta

Kirjoittaja: Tony Rantala

26 marraskuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Olen jo pitkään ollut kiinnostunut eri sijoitusmuodoista ja ajatus siitä, että voisin vielä jonain päivänä elää taloudellisesti vapaana, kiehtoo paljon. Näiden ajatusten innoittama päädyin tutustumaan Julia Thurénin kirjoittamaan kirjaan Kaikki rahasta.

Kirjassa käsittelee rahan sijoittamisen ja säästämisen eri keinoja, joiden avulla Thuren on itse onnistunut säästämään kymmenen tuhatta euroa vuoden aikana. Kirjassa Thurén kertoo halunneensa miehensä kanssa säästää rahaa suurempaan asuntoon. Kymmenen tuhannen euron vuosisäästö syntyi yksinkertaisesti karsimalla arjen kuluista ja miettimällä tarkemmin omia ostoksia.

 

Säästäminen

Erilaiset elämäntilanteet sekä tulojen määrä vaikuttavat vahvasti siihen, kuinka paljon rahaa on mahdollista säästää tai laittaa sijoituksiin. Säästämisen ja sijoittamisen voi kuitenkin aloittaa jo pienilläkin summilla, esimerkiksi jo seuraavalla kauppareissullasi. Pelkästään kauppareissun ostosten tarkemmalla suunnittelulla pystyy jo säästämään helposti pieniä summia, jotka vuositasolla saattavat olla jo merkittäviä. On myös oleellista tiedostaa kaikki asiat mihin itse kuluttaa rahojaan.

Asuminen ja liikkuminen autolla ovat monelle yleisesti suurimpia kulueriä, jonka takia onkin hyvä miettiä, voisiko näissä säästää. Vuokralla asuessa mielestäni on fiksua ajoittain tarkastella, onko vuokra-asuntojen hinnoissa tapahtunut muutoksia tai onko tarjolle tullut alihinnoiteltuja asuntoja. Vaikka muutaman kymmenen euron matalampi vuokrahinta voi äkkiseltään tuntua pieneltä, eikä sen takia jaksaisi nähdä muuttamisen vaivaa, on tämä muutaman kympin kuukausittainen säästö jo aika merkittävä vuositasolla katsottuna. Asuntoa mietittäessä on myös huomioitava sijainti, joka määrittelee paljon liikkumista arjessa. Säästämisen kannalta on huomioitava, voisiko esimerkiksi hieman kalliimman asunnon valitseminen poistaa tarpeen omalle autolle. Vaikka asumiskulut hieman kasvavat, on todennäköisesti kokonaiskulut kuitenkin huomattavasti pienemmät ilman omaa autoa. Kirjassa Thurén mainitsee itsekin yhdeksi säästämisen keinoistaan pyörällä kulkemisen.

Asuminen ja liikkuminen eivät toki ole ainoita mahdollisuuksia säästää. Esimerkiksi eri suoratoistopalveluiden kuukausiveloitukset saattavat helposti luoda suurenkin kuluerän. Automaattiset kuukausiveloitukset palveluista ovat myös asioita, jotka on helppo unohtaa. Tämän vuoksi on tärkeää olla tietoinen omista rahamenoistaan ja ajoittain käydä läpi esimerkiksi juoksevat kuukausimaksut, jotta ei ainakaan maksa itselleen tarpeettomista asioista.

 

Miksi sijoittaa?

Sijoittaminen saattaa kuulostaa todella monimutkaiselta sekä aikaa vievältä, näin minäkin olen aikaisemmin kokenut. Nykyään on kuitenkin tarjolla monia erilaisia vaihtoehtoja sijoittamiseen sekä sijoittamiseen liittyvää ohjeistusta on tarjolla paljon. On myös tärkeä muistaa, ettei sijoittamista tarvitse aloittaa suurilla summilla. Eri pankit tarjoavat useita vaihtoehtoja sijoittamiselle, jotka on usein jaettu riskinottohalun mukaan. Helppo tapa aloittaa sijoittamiseen tutustuminen on esimerkiksi tehdä pienen riskin sijoitus rahastoon oman pankin kautta, pitää kuitenkin muistaa, että sijoitukset ovat yksi pankkien tarjoamista palveluista, josta pankit perivät kuluja. Pitkän aikavälin sijoittaminen on loppupeleissä suhteellisen riskitöntä, kunhan vain tietää hieman mitä tekee ja jaksaa säännöllisesti seurata omien sijoitusten kehittymistä. Olen usein kuullut, että sijoittamisesta on tullut ikään kuin mielenkiintoinen harrastus sen aloittaneille.

Kuten aikaisemmin sanoin, erilaisia sijoitus mahdollisuuksia on monia. Esimerkiksi asunnon osto on yleisesti melko toimiva sijoitus. Vuokralla asuvana kannattaa pitää mielessä, että raha mitä vuokrasta maksat ei enään tulevaisuudessa hyödytä sinua. Sen sijaan lainarahalla oman asunnon hankinta ja lainan lyhentäminen kuukausittain, tulee loppujen lopuksi omaan taskuusi asunnon muodossa.

 

Pitääkö kaikessa säästää?

Oma vastaukseni tähän on ei, jokainen meistä priorisoi rahan käyttöä eri tavalla. On mielestäni täysin hyväksyttävää nauttia mukavuuksista, joita raha mahdollistaa, mutta oleellisinta on kuitenkin tiedostaa ja ymmärtää omat menot. Olen huomannut selkeän eron suhtautumisessa säästämiseen eri ikäluokkien välillä. Omasta mielestäni koko elän kestävä tiukka säästäminen ei ole tavoiteltavaa, vaan rahaa saa hyödyntää omiin tarpeisiin ja haluihin jo nuorena. Omalla kohdallani uskon kuitenkin, että jonkin asteinen säästäminen ja mahdolliset sijoitukset luovat tulevaisuudestani sellaisen, kun sen toivon olevan.

 

Tuoko raha onnea?

-Se mahdollistaa asioita, jotka tuovat onnellisuutta, mutta tärkeimpänä koen saavani rahasta turvallisuuden tunnetta.

You May Also Like…

Somevaikuttajaksi!

(Markkinoinnin koulutusohjelma) Viimeaikoina somevaikuttajan työ on kiehtonut minua, siksi päätin lukea Emmi Lehtomaan...

0 kommenttia

Lähetä kommentti