Johtavat ajatukset

Kirjoittaja: Aulis Mertaniemi

10 joulukuun, 2021

Lähdeteos: Johtavat ajatukset

Lähdeteoksen kirjoittaja: Aulis Mertaniemi

Teoriapisteet: 1

Johtavat ajatukset ovat isossa keskiössä Tiimiakatemialla. Se on opus, mistä löytyvät muun muassa 10 ohjetta tiimiyrittäjälle sekä Tiimiakatemian arvot. Näitä voi käyttää niin omassa elämässä kuin yrityselämässä. Nämä asiat ohjaavat meitä yrityksen toiminta tavoissa sekä yhteisön yhteistä tekemistä.

10 ohjetta tiimiyrittäjälle osiossa on omasta mielestäni muutama todella hyvä ohje, mitä kannattaa käyttää arkielämässä sekä yrityselämässä.

”3. Saat tehdä virheitä. Voit oppia niistä” On todella hyvä ohje, sillä kaikista parhaiten ihmiset oppivat asiat kantapään kautta, tai ainakin itse koen asian tällä tavoin. Olen itse hieman pelännyt tehdä virheitä työelämässä, koska jos siellä tekee virheen siitä voi pahimmassa tapauksessa tulla jopa potkut. Olen kuitenkin huomannut, että jokainen tekee jossain vaiheessa elämää virheitä ja se on täysin inhimillistä. Virheitä ei pitäisi pelätä vaan juurikin ottaa opit siitä itselleen, ettei tulevaisuudessa tarvitse toistaa tekemiään virheitä. Tämä pätee elämässä kuin myös yrityksissä. Esimerkiksi jokainen on varmasti joskus lapsena koskenut kuumaa hellan levyä ja polttanut sormensa siihen, eikä varmasti ole sitä sen jälkeen toistanut. Jos on, niin se menee jo sitten idiotismin puolelle. Tiimiakatemialla on myös palkinto ”Kultamunaus”, jossa jokin täysin pieleen mennyt projekti palkitaan. Tämä on mielestäni todella hyvä asia, joka jopa rohkaisee tekemään virheitä tai asioita, mitkä ovat entuudestaan tuntemattomia.

”7. Uskalla kokeilla ja olla oma itsesi.” Tiimiakatemia mahdollistaa ja rohkaisee tekemään rohkeita kokeiluja. Se on myös yksi Tiimiakatemian tavoite tehdä rohkeita kokeiluja. Yrityselämässä jokaiselle varmasti tulee mahdollisuus poistua omalta mukavuusalueeltaan ja lähteä kokeilemaan jotakin uutta. On myös tärkeä muistaa olla täysin oma itsensä, eikä esittää sellaista mitä ei oikeasti itse ole. Jossain vaiheessa oikea kuva sinusta tulee esille, mikä voi olla täysin päinvastainen mitä on esittänyt. Itselleni koen todella vaikeaksi puhua isolle yleisölle tai pitää puheita ylipäätään. Meillä oli 1. Sprintin aikana treenit aiheesta Esiintymisvarmuus ja treeneissä oli pienryhmä tehtävä, missä pidimme vähintään kahden minuutin puheet toisillemme, jotka vielä kuvasimme. Tämä tuotti itselleni todella paljon ahdistusta, mutta uskalsin kokeilla sitä ja sen jälkeen olen huomannut, että kynnys tämmöiseen on ollut huomattavasti matalampi. Toinen asia, mikä itselleni tulee mieleen oli se, kun muutin Jyväskylään. Minulla oli perhe, ystävät sekä vakituinen työpaikka Alajärvellä, eikä sinänsä ollut mitään syytä lähteä muuttamaan kohti tuntematonta. Halusin lähteä kokeilemaan mitä siitä tulee ja nyt olenkin tyytyväisenä opiskelemassa täällä.

Tiimiakatemian johtavista ajatuksista löytyy osio arvot. Arvoja on viisi kappaletta: Ihmissuhteet, tiimiyrittäjyys, rohkeat kokeilut ja uuden synnyttäminen, tekemällä oppiminen ja lopuksi matkustaminen. Arvot näkyvät suuresti Tiimiakatemian arjessa.

Minulle näistä tärkein arvo ihmissuhteet, sillä olen aika sosiaalinen ihminen ja minulla on jo ennen Tiimiakatemiaa aika iso suhdeverkosto. Kun osaat käyttää ihmissuhteitasi oikein, saat moneen asiaan apua ja neuvoja, kun niitä tarvitsee. Tämä arvo näkyy Tiimiakatemialla, että voisimme kutsua Tiimiakatemiaa perheeksi. Voimme pyytää ihan keneltä vain apua ja saamme heiltä sitä tai he neuvovat sinut sen ihmisen luo, joka pystyy auttamaan.

Toinen tärkeä arvo minulle on tekemällä oppiminen. Olen aina ollut todella laiska tavallisessa opiskelu tyylissä, joten tämä tekemällä oppiminen on minulle oikea tapa. Opin paljon nopeammin ja sisäistän asiat huomattavasti helpommin tällä tavalla ja varsinkin jos teen jonkin asian väärin opin asian kantapään kautta. Koen myös, että Tiimiakatemialla olemme tavallisiin tradenomeihin ”etulyönti asemassa”, koska he ovat pitkälti saaneet teoriassa oppia, mutta Tiimiakatemialaiset ovat saaneet käytännön oppia kolmen vuoden edestä.

Tätä esseetä kirjoittaessa tajusin kuinka vähän näitä asioista loppujen lopuksi tuodaan esille tai ainakin en itse ole juurikaan näitä asioita miettinyt. Johtuuko se siitä sitten, että näitä asioita pidettäisiin itsestään selvyyksinä ja jokaisen pitäisi nämä tietää, vaikka unissaan. Arvot kuitenkin näkyvät jokaisen tekemisessä. Uskon, että jatkossa mietin useammin asioita näiden kannalta ja ne varmasti auttavat ratkaisemaan pulman jos toisenkin.

You May Also Like…

Kilpailuetua etsimässä

Selasin Jamkin nettikirjastoa ja kymmenien kirjojen joukosta vastaan tuli Markku Vierulan (2021) teos Löydä...

Sanojen supervoima

Sanojen supervoima kirja on nimensä mukainen tietopakkaus siitä, miten sanat oikeasti vaikuttavat elämäämme. En ollut...

Älykäs intuitio

Luin Asta Raamin kirjoittaman kirjan ”Älykäs intuitio”. Kirja kertoo siitä, kuinka pystyt käyttämään intuitiota...

0 kommenttia

Lähetä kommentti