Viisi toimintahäiriötä tiimissä

Kirjoittaja: Aulis Mertaniemi

10 joulukuun, 2021

Lähdeteos: Viisi toimintahäiriötä tiimissä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Patrick Lencioni

Teoriapisteet: 2

Luin Patrick Lencionin kirjan Viisi toimintahäiriötä tiimissä, koska meidän tiimillämme oli treenit tästä kyseisestä kirjasta. Kirjassa käydään läpi nimensä mukaisesti Viisi toimintahäiriötä tiimissä, kuinka ne vaikuttavat tiimin työskentelyyn ja miten niistä voidaan päästä eroon. Kirja itsessään oli aika mieluista luettavaa itselleni, sillä kirjan oppi oli loistavasti taitettu tarinan muotoon, mitä minä mieluusti sitten luinkin. Kirjassa kerrotaan fiktiivisestä yrityksestä, jossa johtoportaan sen hetkinen tilanne oli todella huono joten yritykseen pestattiin toivottu pelastaja.

Toiminta häiriöitä oli seuraavat:

  1. Luottamuspula
  2. Konfliktien pelko
  3. Sitoutumisen puute
  4. Vastuun välttely
  5. Tulosten huomiotta jättäminen

Häiriöt ovat kirjassa muotoiltu pyramidiksi ja pyramidin pohjalta löytyy luottamuspula.

Erittelen toiminta häiriöt nyt omiin osiinsa ja peilaan niitä minun tiimini (Heiga) kautta millä tavalla ne mahdollisesti näkyvät meidän arjessamme.

Luottamuspula

Omasta mielestäni meidän tiimissämme ei juurikaan vallitse luottamuspulaa, vaan pystymme aika pitkälti luottamaan toisiimme, niin yksityiselämän asioissa kuin työasioissa. Tietenkin muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta olemme saaneet luottamuksen todella hyvän näköiseksi. Osa on jopa tuonut sen julki keneen ei täysin luota työasioissa, mikä on omasta mielestäni hyvä asia ja kertoo luottavansa yksityisellä tasolla. Uskon kun olemme vielä vähän aikaa toistemme riesana, niin saamme luottamuksen timanttiselle tasolle.

Konfliktien pelko

Toisena häiriönä on konfliktien pelko, joka ei ilman luottamusta ole edes mahdollista, sillä silloin ei tiimi pysty rehelliseen, avoimeen ja terveeseen väittelyyn. Omasta mielestäni meidän tiimimme on ollut alusta lähtien konflikteja pelkäämätön tiimi. Toki aina se ei omasta mielestäni välttämättä ole ollut tarpeellista tai tervettä konfliktia, mutta siitä olemme lyhyen vuoden aikana kehittyneet ja nykyisin se on aika pitkälti tervettä konfliktia. Kirjaa lukiessani tajusin, että olen hieman konflikti pelkoinen ihminen. En itse kaihda konfliktia vaan sen mahdollisia seurauksia.

Sitoutumisen puute

Koen tämän häiriön olevan toinen niistä, jotka ovat isoimpia häiriöitä meidän tiimissämme tällä hetkellä. Moneen työhön, kun on kaivattu tekijöitä niin aluksi ollaan kaikki innoissaan pää kolmantena jalkana menemässä, mutta kun töitä pitäisi lähteä tekemään niin tekijät uupuvat ja onkin yllättäviä menoja. Toki tämä ongelma on mennyt huomattavasti parempaan suuntaan, eikä tätä niin sanottua ilmiötä juurikaan esiinny enää. Toinen ja isompi ongelma sitoutumiseen omasta mielestäni on se, ettei suurin meidän tiimimme jäsenistä osallistu virkistystoimintaan mitä olemme pitäneet pitkin syksyä. Se mielestäni olisi iso askel, jos saataisiin koko porukka viettämään yhteistä aikaa.

Vastuun välttely

Kirjan mukaan vastuullisuus tiimityön yhteydessä tarkoittaa tiimin valmiutta vaatia toisensa tilille suorituksesta tai käytöksestä, jotka saattavat vahingoittaa tiimiä. Koen meidän tiimimme tekevän tämän kuvauksen mukaisesti juuri nyt. Toki en usko, että kaikilta tämmöinen käytäntö onnistuisi, mutta se johtuu ihan puhtaasti erilaisista persoonista. Eli en koe tätä ongelmaksi meidän tiimin sisällä.

Tulosten huomiotta jättäminen

Tämän osion minä tulkitsin seuraavalla tavalla: Pieniä onnistumisia ei huomioida tai nosteta ansaitsemaansa arvoon. Tämä on toinen toimintahäiriöistä mitkä kuvittelen olevan isoimpia meidän tiimissämme tällä hetkellä. Meidän tiimissämme ei ainakaan alkusyksystä onnistumisia huomioitu juuri ollenkaan. Tuntui siltä, että vaikka olisi saavutettu isojakin askelia niin niitä ei juhlittu, vaikka olimme tiimimme sääntöihin keväällä laittanut seuraavanlaisen säännön; ”Onnistumisia juhlitaan kakkukahveilla”. Puolenvuoden aikana juhlimme kakkukahveja tasan yhden kerran ja se olikin ansaitut, koska meidän kesällä pyöritetty rantakioski mahlalla meni niin hyvin. Syksyllä uusimme säännöt ja kakkukahvit poistettiinkin sieltä. Ja tästä päästäänkin siihen, että miksi koen asian olevan näin. Asia on kuitenkin tässä loppusyksystä mennyt huomattavasti parempaan suuntaan ja olemme tiiminä kehitytty huomioimaan pienetkin onnistumiset. Se luo todella ison määrän positiivista energiaa ja motivaatiota tai itse ainakin koen näin.

Yhteenveto

Patric Lencionin Viisi toimintahäiriötä tiimissä kirja avasi todella hyvin monen yrityksen, tiimin tai joukkueen kompastuskivet. Sain todella paljon uusia näkökulmia tiimityöskentelyyn ja oppia miten toimia erilaisten ihmisten kanssa. Uskon, että kun luimme koko tiimi tämän kirjan ja pidimme tästä treenitkin, niin osaamme kitkeä mahdolliset häiriöt tiimistämme hyvissä ajoin pois ennen kuin niistä tulee isompi ongelma. Ja mitä meidän tiimiin tulee on meillä joka osa-alueella parannettavaa, mutta hiljaa niin hyvä tulee ja eihän koskaan voi olla täydellinen. Suosittelen tätä jokaiselle uudelle tiimille tai johtaja asemassa olevalle henkilölle.

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti