Johtamisen Tulevaisuus

Kirjoittaja: Hepola

24 helmikuun, 2021

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Gary Hamel on Strategosin toimitusjohtaja, Strategos on kansainvälinen johtamiskonsultointifirma ja hän toimii myös silloin tällöin vierailevana professorina Lontoon yliopiston Business Schoolissa. Valitsin luettavakseni kaksi hänen kirjaansa peräjälkeen vahvasti suosituksesta, joka tuli omalta bisnesjohtaja esikuvaltani. Olisin halunnut tehdä yhteisen esseen kirjoista, mutta ne koskettavat vähän turhan paljon erilaisia osa-alueita, joten päädyin normaaliin työskentelyyn. Tässä reflektiossa käsittelen vuonna 2007 julkaistua ja samana vuonna suomennettua Johtamisen tulevaisuus teosta.

 

Johtaminen on aina ollut kiinnostava mutta myös kiistanalainen käsite, tämän kirjan myötä olen varmasti jo lähempänä 20 teosta kuin 10 teosta luettuna, nykyään yritän listata jokaisen osa-alueen selkeästi itselleni ylös ja löytämään ne pienet, yksittäiset asiat, jotka tulevat uutena. Tätä teosta lukiessa pidän tarkasti mielessä, milloin se on julkaistu mutta en anna sen hämätä itseäni kuvittelemaan, että tieto olisi vanhentunutta. Löysin yhden julkisen esimerkki esseen, joka oli kirjoitettu vuonna 2014 ja haluan heti tähän alkuun tehdä suoran lainauksen, joka kuvastaa nopeasti muuttuvaa maailmaa, vaikka kokonaisuudet pysyvät samankaltaisina. ”Jokaisella työntekijälle tulisi johdon asettama tehtävälista näppärästi sen ajan älypuhelimiin, josta sitten päivän päätteeksi ilmoitetaan esimiehelle, että mitä hommia on hoidettu sinä päivänä.” (Ibrahim Sekersöz, 2014). Se ei ole ollut arkipäivää vielä 7 vuotta sitten mitä me ajattelemme nykyään olevan normia, asiat on hoidettu sähköpostien ja alkeellisten sovellusten kautta verrattuna siihen, että nykyään on kaikenlaiset sovellukset mahdollisia, mitä vain yritykset haluavat käyttää.

 

Osa 1 – Miksi johtajuuden täytyy uudistua?

Osa 2 – Käytännön johtamistyön innovaatioita.

Osa 3 – Johtajuuden tulevaisuudennäkymiä.

Osa 4 – Johtamisen tulevaisuuden rakennustyö.

 

 

Kaikki lähtee uusista näkökulmista ja sen asian kanssa jokainen johtaja joutuu työskentelemään vuosien ajan, toiset ovat luovia tapauksia ja saavuttavat enemmän omilla ideoillaan, toisen kamppailevat samaan aikaan ideoiden puutteen kanssa, vaikka toteutusvaiheessa pystyy varmasti johtamaan joukkojaan tehokkaammin.

 

Myös enemmän synnynnäisiä johtajia tarvitaan koska mitä enemmän tapaan yritysmaailman johtajia, käy selväksi kuinka suuri merkitys on henkilökohtaisilla lahjoilla, ne, jotka ovat vain koulunpenkillä opiskelleet johtajuutta eivät tule koskaan päätymään ylimpiin asemiin, ellei tapahdu jotain radikaalia työuran aikana. Korona on varmasti aiheuttanut paljon muutoksia työelämässä ja koetellut erityisesti johtoasemissa olevia ihmisiä koska he vastaavat muiden ihmisten työpaikoista viime kädessä. Digiloikka on nyt viimeistään otettu, jos puhutaan siis high-end länsimaita ja tulevat sukupolvet tulevat olemaan omassa ympäristössään, kun enää ei tarvita post-it lappuja, kirjallisia vedoksia ideoista vaan kaikki pystytään toteuttamaan sähköisillä alustoilla.

 

Käytännön tasolla johtamistyö on tullut viimeisten vuosien aikana koko ajan lähemmäs työntekijöitä ja vanhentunut, konservatiivinen johtaminen on tulossa tiensä päähän. Kukaan ei halua työskennellä itsevaltaisen johtajan alaisuudessa ja samaan aikaan kukaan ei saa niin hyviä tuloksia aikaan kuin modernit johtajat, jotka noudattavat ystävällisiä toimintatapoja. Kaveri-, valmentava-, inspiroiva- ja kaupallinen johtaja ovat nykyaikaista kuvailuja nykyaikaisista johtajista. Nämä samat henkilöt ovat niitä, jotka saavat kaikista eniten irti työntekijöistään ja pystyvät kääntämään yrityksen suuntaan esimerkiksi koronavuoden aikana. Innovaatiot ylettyvät myös teknologian pariin, viime vuosina on tullut markkinoille yhä enemmän innovaatioita, joiden avulla johtoasemissa olevat ihmiset pystyvät seuraamaan, keräämään dataa ja tarvittaessa todistamaan mitä yksittäiset työntekijät ovat tehneet. Meidän pienessä tiimiyrityksessämme olemme alkuvuoden aikana yrittäneet saada aikaiseksi muutosta ja kaikkia toimimaan motivoituneemmin, kun kirjaamme viikoittain kaiken tekemisen ylös excel-taulukkoon, jota jokainen voi milloin tahansa tarkistella. Toimintaan on saatu enemmän läpinäkyvyyttä mutta samanaikaisesti myös tehokkuus on noussut koska kaikki tarkastelevat myös vähän tosiansa jostakin syystä. Sen lisäksi kokeilemme nyt keppi ja porkkana tekniikkaa, kumpikin samaan aikaan eli parhaat saavat palkintoja ja huonoimmat saavat saarnausta.

 

Miltä johtaminen näyttää tulevaisuudessa? Itselle kysymys on lähellä sydäntä koska pyrin koko ajan elämässä eteenpäin ja yritän hankkiutua hankalampiin tehtäviin, jotta pystyn valmistamaan itseäni paremmin tulevaisuuden johtotehtäviin.

 

Otan kirjasta 3 esimerkkiä mukaan, irti kahleista, ulkopuolista inspiraatiota ja uudet johtamisperiaatteet. Viimeisen 1,5 vuoden aikana olen oppinut huiman määrän asiaa, vaikka en itse projekteja ole niin paljoa päässyt pyörittämään. Irti kahleista tarkoittaa minun kohdallani ennakkoluulojen rikkomista itseni ja muiden ihmisten kohdalla, en saa verrata joka kerta tekemisiäni isäni saavutuksiin, vaikka esikuvana usein toimiikin. Joudun suureen kamppailuun itseäni vastaan jokainen kerta, kun alan vertailemaan meitä ja kuitenkin samaan aikaan tiedostan meidän edustavan eri näkökulmia johtamisen osalta. Seuraava haaste on antaa oman luonteen muovata johtamista ja ihmisten kanssa toimimista eikä vain näyttää kehitettyä ja vääristynyttä puolta itsestään muille, enää ei tarvitse olla kuolematon tai taistella jokaista muuta ihmistä vastaan, jotta saisi arvostusta, olen ydinpelaaja Sawakessa ja nyt sen näen selkeästi kuten Roiha sen sanoi yli vuosi sitten mutta voi pojat olen joutunut yllätyksekseni tekemään töitä sen eteen. Ulkopuolista inspiraatiota yritän hakea pääasiassa tavallisilta ihmisiltä koska en koe omakseni tapaa oppia johtamisesta muilta johtajilta vaan ehkä enemmän haluan kuulla niiden alaisten näkökulman. Uuden johtamisperiaatteen tulen muodostamaan itseäni varten viimeisenä vuotena, kun toimin Sawaken viimeisenä tiimiliiderinä.

 

Johtamisen tulevaisuuden rakennustyö, on käynnissä tällä hetkellä. Luen kirjoja, kuuntelen podcasteja, tutkin toimintatapoja, toimin osana Sawaken johtoryhmää talouspäällikkönä ja byrokraattisissa asioissa edustan yritystämme hallituksen puheenjohtajana. Kun kaiken tuon kirjoittaa ylös tulee fiilis, että ei perhana on sitä jotakin tehty oman unelmansa eteen. Vuosia olen imenyt teoriatietoa itseeni eri asioiden parissa, olen myös oppinut puhumaan erinomaisesti ja jännittämättä yleisön edessä, osaan kirjoittaa selkeää asiatekstiä ja tyylitellä tarvittaessa tekstiä muotoilulla sekä harvinaisemmilla sanoilla. Ainoa minkä tajuan puuttuvan, on käytännön tekeminen töiden ja johtamisen osalta, miksi? On haastavaa lähteä yrittämään, jos ei ole edes selkeää bisnesideaa mutta se ei estä kokeilemaan rohkeasti erilaisia tyylejä tehdä asioita, ensin jännitin asiakkaiden kontaktointia mutta kun otin yhteyttä niin kaikki olivat ymmärtäväisiä ja olivat myös pitkälti samoilla linjoilla mielipidekysymyksistä. Lyhyestä virsi kaunis, kehitä, kokeile, epäonnistu, kokeile uudestaan ja onnistu.

 

 

 

Käsittelen johtamista intohimoisesti ja joskus saattaa olla, että omat mielipiteet värittävät tarinoita liikaa mutta se on mielestäni ymmärrettävää, pidän kuitenkin tarkasti mielessä kirjojen tarjoamat opit, vaikka en jokaista edes halua kirjoittaa paperille, jotta jokainen saisi oppia oikeista lähteistä.

You May Also Like…

21 oppituntia maailmantilasta

Minulla on ollut tämä kirja koko Tiimiakatemian ajan lukulistalla, mutta en vain ole saanut sitä luettua mihinkään...

5 vinkkiä kirjoittajalle

Copywriting on taito, joka vaatii sekä luovuutta, että strategista ajattelua. Hyvä copywriting ei vain viihdytä tai...

Tylsyyden ylistys

Tylsyyden ylistys, mitä on tylsyys ja, miltä se tuntuu? Jokaisen ihmisen kohdalla käsitteelle tylsyys löytyy erilaisia...

0 kommenttia

Lähetä kommentti