Johtajuuden ristiriidat

Kirjoittaja: Yada Ruppert

29 tammikuun, 2022

Lähdeteos: Johtajuuden Ristiriidat

Lähdeteoksen kirjoittaja: Alf Rehn

Teoriapisteet: 2

Johtajuus on laaja käsite ja silti monesti kategorioidaan toisten “pomona” olemiseksi. Johtajuutta ja pomoa monesti käytettään synonyymeinä toisilleen. Monilla on myös selvä ajatus että johtaja  omaa tietyt luonnepiirteet ja on ulospäin suuntautunut kuin myös karismaattinen. En sano ettei johtaja voisi olla näitä, mutta koen että johtajuus käsityksenä pidetään itsestään selvyytenä. Johtajan asemaa monesti nostetaan ylös ja ns. palvotaan, joskus jopa pidetään itsestään selvyytenä. Johtajilta oletetaan empaattisuutta mutta samalla kykyä tehdä kylmän viileästi päätöksiä. Heiltä oletetaan olevan ystäviä mutta samalla pitämään ammattimaisen suhtautumisen alaisiaan kohtaan. Johtajuudessa on paljon ristiriitaisuuksia ja siksi kirjoitan oman johtajuuden mallin itselleni. Millainen johtaja haluaisin olla ja kuinka johdan itseäni. 

Haluan johtajana olla rehellinen ja luotettava mutta ennen kaikkiaan ymmärtäväinen. Moni johtajuuden kirja käsittelee mitä pitää tehdä ja mitä ei saa tehdä, mutta minusta jokainen johtaja on yksilö ja yksilöllä on oikeus erottua. Sen sijan että käyttää yhtä muottia kaikille on tärkeämpää soveltaa johtajuutta riippuen ketä johtaa.  Tämä on helpommin sanottu kuin tehty. Oikean tasapainon löytäminen kestää ja virheitä tulee olemaan. Minulle on nuoresta asti sanottu että johtaja on oma aloitteinen ja esimerkillinen ja ei tee virheitä. Johtajan tehtävä ja missio oli minulle akatemian alussa todella vanhanaikainen ja ilkeä oletus johtajuudesta. Olen silti sitä mieltä että johtajilla on oikeus tehdä päätöksiä jos tiimin tai työpaikan kokonaiskuvan hyväksi. Johtajalla on paljon vastuuta näyttää esimerkkiä toiminnallaan ja olla kärryillä tiiminsä toiminnasta ja haasteista. Hyvä johtaja johtaa esimerkillä ja kannustaa muita toiminnallaan. Komentaminen ei auta eikä pakottaminen. Minusta ihminen on luonnostaan itsekäs ja pyrkii aina löytämään hyödyn itselleen tehtävässä, tietoisasti tai ei. Silti tehtävien delegointi ja avun pyytäminen pitäisi olla matalankynnyksen asioita mutta näiden kanssa koen olevan eniten haasteita itselläni. Tunnen monesti että häiritsen kysymiselläni muita, vaikka todellisuudessa kysymykset ovat vain hyvä asia ja sitä pitäisi kannustaa enemmän. Näen johtajuuden olevan vielä suhteellisen tuntematon käsite minulle ja tuntuu että kehittelen minun johtajuus taitojani pitkälle elämään.  

Olen viime kevään aikana oppinut paljon itsestäni ja haluan oppia virheistäni, ja niitä olen kerennyt tekemään paljon. Olen ollut liian negatiivinen ja voimieni rajoilla. Syksyllä halusin vielä hakea pälerooloihin tiimissä mutta sitä pidemmälle syksyä menimme huomasin etten vain ole valmis roolin antamiin vastuisiin. Koen etten ole valmis johtamaan vielä ja tarvitsen vielä aikaa selvitellä miten haluan johtaa. Haluan olla hyvä esimerkillä johtava johtaja, joka arvostaa ja kunnioittaa muiden toimintaa ja arvoja. Isoimpana haasteena johtajuuteen on sen ristiriitaisuus ja se että toiminta mallit ei toimi jokaiseen tilanteeseen. Siksi koen johtajuuden enemmänkin yksilöiden ymmärtämisenä ja tiedon soveltamisena. Isoimpia kehityskohteita itselleni on muiden ymmärtäminen ja virheiden myöntäminen, kuin myös se että uskaltaisin kysyä apua ja luottamaan itseeni enemmän. Koen liikaa painetta että kaikki pitää olla täydellistä etten usko että olisin koskaan täysin valmis johtaja taikka tulisi koskaan saavuttamaan ns. täydellisyyttä. Haluan jatkuvasti oppia ja kehittyä ja nähdä maailmaa uusin silmin. 

Koen johtajuuden olevan oman elämän ja tavoitteiden johtamista kuin myös muiden kannustamista kohti heidän tavoitteita. Johtajille annetaan paljon vastuuta ja odotukset on korkealla onnistumisesta. Itsensä johtamisen merkitys on tullut vahvemmin esille akatemia aikana. Koen että ajan hallinnointi ja omien tarpeiden priorisointi taidot kaipaisi paljon päivitystä nynyisessä tilanteessa sillä, koen olevani jatkuvasti tekemässä uusia asioita enkä ole priorisoinut omia tarpeitani. En myöhästele mistään mutta olen koittanut lähiaikoina keskittyä enemmän vapaa-ajan ja koulun erottamiseen toisistaan. Olen myös ottanut itselleni ”virka-ajan ” minkä jälkeen vältän tekemästä koulu juttuja, erityisesti esseitä. Pyrin antamaan itselleni ainakin pari tuntia ennen nukkumaan menoa niin sanotun vapaa- ajan. Vapaalla koitan pitää enemmän yhteyttä ystäviini ja perheeseeni. Koitan kevään aikana parantaa itsensä johtajuus taitojani ja saada selkeemmän rutiinin elämään. Painotan omaan jaksamiseen ja koitan pitää tasasemman tahdin kuin viime syksynä.

You May Also Like…

Mindset

Jos olet joskus hakenut youtubesta, tiktokista tai mistä tahansa muusta hakukoneesta ”kuinka menestyä” olet varmasti...

Väärää yrittämistä

Lähdin hakemaan ideoita uuden projektin synnyttämiseen ja kuulin, että tämä kirja olisi yksi hyvä ehdokas juuri tähän....

0 kommenttia

Lähetä kommentti