Itsetuntemus ja johtajuus

Kirjoittaja: Jim Leväsluoto

15 toukokuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Luin kirjan “Itsetuntemus ja johtajuus”, jonka on kirjoittanut psykologian tohtori Antero Toskala. Kirjassa käytiin kattavasti läpi ihmisten itsetuntemusta ja minäpystyvyyttä. Kirjassa käytiin läpi paljon eri katsomuksia erilaisten ajatusmallien pohjalta johtajien tavoista, miten toimia eri tavoilla ja mikä on itselle sopivin ja toimivin tapa. Erilaisten ajatus- ja toimintatapojen soveltamista johtajuudessa oli kirjan yksi mielenkiintoisin aihe. Kaikella ohjataan lukijaa ymmärtämään itse asia/tapa/menetelmä ja sitten voi kokeilla sitä käytännössä. Vaikkakin aiheena toimii johtajuus voi näitä oppeja viedä ihan normi arkielämäänkin.

 

Millainen on oikea tapa johtaa?

Johtamistyylejä on monia, esim. on johtajia, jotka tykkäävät mennä sääntöjen mukaan jyrkästi ja sitten on heitä jotka haluavat vapaamman ympäristön alaisille. Molemmat tavata toimivat, jos ne sopivat sinulle ja alaisillesi ja vielä se, että osaat toimia sen mukaan. Oikeaa tapaa ei ole vaan jokaisen pitää ymmärtää ja tunnistaa itsensä ja alaisensa. Mitä paremmin olet oppinut itsesi ja alaisesi niin voit miettiä ja kokeilla mikä johtamistyyli sopii ja toimii parhaiten. Ei ole vain yhtä ratkaisua ”tämä toimi kerran, toimii varmasti aina”. Niin helppoa tietä johtamiseen ei ole, se pitää oppia, kokeilla ja ansaita.

 

Millainen on hyvä johtaja?

Hyviä johtajia on monen tyyppisiä. Melkeinpä kuka tahansa voi olla johtaja ja hyvä siinä, jos jaksaa nähdä vaivaa ja asennoitua. Hyvä johtaja tekee työ ympäristöstä viihtyisän ja mukavan alaisille. Ei ole mitään tiettyjä varmoja piirteitä, jotka löytyvät jokaisesta johtajasta, mutta on paljon asioita, joita olisi hyvä hyväksi johtajaksi pyrkivän tietää. Ihmiset ovat erilaisia, joten johtamistyyliä kannattaa soveltaa, jos sinulla on paljon alaisia. Tekijä ja mietiskelijä ihmiset reagoivat eri lailla tehtävänantoihin, käskyihin yms. Siksi on oltava hyvä myös kuuntelemaan ja otettava palautetta vastaan. Myöskin aito ymmärrys ja kiinnostus alaisiin antaa hyvän vaikutelman ja sinun on helpompi ohjata alaista, johon olet vähän tutustunut.

Henkilökohtainen mielipiteeni kirjasta on, että kirja on todella hyvä, jos haluaa oppia itsetuntemusta. Johtajuus osa oli todellakin semmoinen, että löydä oma tapasi ja tapoja lueteltiin monia. Mutta itsetuntemuksesta oli kirjoitettu niin että pystyin välittömästi ajattelemaan sitä ajatusmallia ja rinnastamaan omaan arkeeni. Johtajuus osa oli siis melko sekalainen, joten siitä ei jäänyt mieleen kauheasti. Ei siis niin paljoa kuin itsetuntemus osiosta, joka herätti mielenkiintoni.

You May Also Like…

0 kommenttia

Lähetä kommentti