Viisi toimintahäiriötä tiimissä

Kirjoittaja: Veeti Rastas

15 toukokuun, 2020

Lähdeteos: Viisi toimintahäiriötä tiimissä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Patrick Lencioni

Teoriapisteet: 2

Viisi toimintahäiriötä tiimissä

 

  1. Luottamuspula

Tiiminä on erittäin hankala toimia jos sen sisällä velloo luottamuspula. Se ei välttämättä johdu aina siitä että joku olisi suoranaisesti pettänyt luottamuksen tai tehnyt jotain anteeksi antamatonta. Minusta tuntuu että se saattaa johtua ihan siitä, että tiimin sisällä ei olla täysin avoimia toisilleen joka johtaa siihen ettei osata täysin luottaa mitä toinen sanoo.

  1. Konfliktien pelko

Tämä heijastuu varmasti tuohon luottamuspulaan. Jos ei osata luottaa toisiimme, niin on konfliktien pelko ja haastamisen kynnys suurempi. Tässähän saatetaan mennä nopeasti päin prinkkalaa kun kaikki tekee omia hommiaan ilman että kukaan haastaa tai ottaa esille niitä asioita joita kokee tärkeäksi nostattaa. Kaikki keskustelut ovat vain pintaraapaisuja koska varotaan ja pelätään toisen reaktiota. EI NÄIN. Tiimin tehokkuus ja työskentely ovat nopeasti pahassa jamassa. Pidemmän päälle ainakin.

  1. Sitoutumisen puute

Tässä vaiheessa jos tiimissä on luottamuspula sekä konfliktien pelko, niin ymmärrän täysin jos jollekin tulee motivaatio ongelmia ja sitoutumisen puutetta. Alkaa helposti kyseenalaistamaan koko tiimin olemassa oloa, että miksi tässä yhdessä tehdään töitä jos me emme kuitenkaan tiiminä pelaa?

  1. Vastuun välttely

Vastuun välttely tulee helposti esiin jos meillä ei ole tiimin kanssa yhteisiä tavoitteita. Sitä saattaa jäädä helposti sormi suuhun ihmettelemään että mitähän tässä nyt alkaisi puuhastelemaan. Vastuuta pitäisi kantaa yhdessä ja miettiä jokaiselle oma rooli tiimissä ja sitä myöten myös rooleille tavoitteet. Kun on itse hyvin perillä roolistaan ja tavoitteistaan, on paljon helpompi lähteä tekemään niitä kohti töitä. Kun saa äänensä esille roolien ja tavoitteiden asettamisessa, niin sitä myös omaksuu ne paremmin.

  1. Tulosten huomioimatta jättäminen

Muistamme aina muistuttaa tiimiämme esimerkiksi kirjapisteiden täyttymisen tärkeydestä sprintissä, mutta miten paljon huomioimme sitä, jos pääsemme tavoitteeseen? Entäs kuinka usein muistamme iloita yhdessä tehdyn projektin tuloksista? Liian harvoin. Tuloksen huomioiminen on tärkeä asia. Kun muistelen jotain satunnaista projektia muistan ensimmäisenä sen mitä siitä jäi käteen ja minkä tunteen se minussa herätti. Positiivisella ilmapiirillä on suuri vaikutus niin tiimin sisällä, kuin muissakin asioissa. Positiivinen palaute tarvitsee silti rinnalleen rakentavaa kritiikkiä, jotta projektia pystyy kehittämään eteenpäin. Silti nykymaailmassa liian usein unohdamme pysähtyä hetkeen ja nauttia tuloksista.

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti