Hyvästä paras

Kirjoittaja: Aleksi Muinonen

26 helmikuun, 2021

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Kuulin kirjasta johtaajuuden koulutusohjelmassa. Kirjaa kehuttiin todella paljon ja sanottiin, että tämä tulisi lukea. Lähdin hakemaan kirjasta apua projektiryhmän johtamiseen ja miksei tietysti johtamiseen ylipäätänsä. Collins kertoo kirjassaan siitä, kuinka ihmisillä on taipumus mennä johtajuudesta ikään kuin sekaisin. Uskotaan helposti, että kaikki mitä yrityksissä tapahtuu on johtajan ansiota. Projekti teki voittoa? Johtajuus teki sen. Laskut eivät lähteneet ajoissa? Johtajuuden syytä. Työpaikalla on kiva työskennellä? Johtajuuden ansiota. On kuitenkin tärkeää muistaa, että ei johtajuus ole kaikki kaikessa. Johtaja ei yksin voi ajaa firmaa hyviin tuloksiin tai meidän tapauksessa Sawakea tavoitteisiin. Jokainen johtaja tarvitsee itselleen laadukkaan ja tehokkaan tiimin.

Collins ja hänen tiiminsä rakensi kaavan, nimeltään ’’level 5 leaders’’. Viisi tasoa viittaavat arvojärjestykseen, joka muodostaa pyramidin, jonka ylin taso on viides.

Alimpana, ja siten runsaslukuisimpana pyramidista löytyy hyvin pätevät yksilöt. Nämä yksilöt ovat yleisen massan yläpuolella. Hyvin pätevät yksilöt tekevät rakentavia päätöksiä taitojensa, tietämyksensä, osaamisensa ja hyvien työtapojen pohjalta, mutta ovat, paremman sanan puutteessa itsekkäitä. Heidän panoksensa on heidän panoksensa, eivätkä he kehitä tiimin tavoitteita päätöksillään. Hyviä työntekijöitä, huonoja innostajia?

Toinen kerros pyramidissa on tiimiin antava jäsen. Jo sana jäsen kertoo, että kyseessä täytyy olla kiinteä osa tiimiä. Nämä henkilöt tuottavat samanlaisia tuloksia kuin alemman tason työntekijät, mutta heidän tekonsa ovat suunnattu kohti tiimin tavoitteita heidän omien päämääriensä mukaan. Toisen asteen johtajat ovat myös hyviä työskentelemään osina ryhmiä.

Kun kiipeämme pyramidissa ylemmäs, vastaan tulee kolmas taso, pätevä manageri. Nimi kuulostaa kahta aiempaa kohtaan vähättelevältä, kuin ne eivät olisi hyviä tai edes päteviä johtamaan. Nämä pätevät managerit organisoivat ihmisiä ja muita resursseja aiemmin asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Tehokkaat johtajat, pyramidin neljäs taso luovat omistautuneita asenteita tiimeissään ja suunnittelevat selkeitä korkean tason standardeja ja tavoitteita, erityisesti tiimeissään. Tällä tasolla korostuu johtaminen ja tiimi molemmat käsitteinä.

Viimeinen ja ylimmän tason johtaja on nimeltään viidennen tason johtaja. Millainen on viidennen tason johtaja? Collinnsin mukaan hän on nöyrä, sisukas ja hänen katseensa on suunnattu kauas. Hän ei ole pihan urheiluauto vaan hän on pihan lava-auto, joka on aina valmis tekemään töitä. Hän ei ole pellolla ne mansikat, vaan se työkone, jolla voi poimia ne mansikat. Kaikesta näistä huolimatta viidennen tason johtajan tärkein piirre on se, että hän laittaa AINA tiimin edelle ja korostaa yhdessä tekemistä yksin puurtamisen sijaan. Ja tämä jos jokin näkyy ja kuuluu myös meillä akatemialla kuin Sawakessakin!

You May Also Like…

Aidosti viisas

Aidosti viisas on on ruotsalaisen kirjailijan Stefan Einhornin mielenkiintoinen teos, joka tarjoaa syvällistä...

Työelämä muuttuu

Aloitin Petteri Kilpisen Inspiroitunut kirjan lukemisen jo viime syksynä. Kirja osoittautuikin tuohon hetkeen ehkä...

0 kommenttia

Lähetä kommentti