Miten maailma valloitetaan

Kirjoittaja: Ville Lehtola

26 helmikuun, 2021

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Spotify – Miten maailma valloitetaan

Sven Carlsson & Jonas Leijonhufvud

Ville Lehtola – Essee 2 kirjapistettä

 

Spotify – miten maailma valloitetaan.

Kaikki varmasti tietävät mikä on Spotify, mutta kuka tietää mistä tämä kaikki tulee? mistä kyseinen yritys alkujaan on, miksi se on olemassa, mitä vaikeuksia sillä on ollut, kuka siis tuntee Spotifyn tarinan? Itselleni kyseisen sovelluksen käyttö on arkipäivää, kuuntelen musiikkia lähestulkoon kokoajan, välillä enemmän välillä vähemmän. Ennen keräilin levyjä artisteilta, joista pidin, mutta nykyään kaikki alkaa olemaan spotifyssä, kuten myös oma yhteenikin (vink vink). Joka päiväisestä käytöstä huolimatta en ole oikein koskaan ennen kirjan kuuntelua pysähtynyt miettimään yrityksen tarinaa, muutama uutisotsikko siellä täällä ei vielä koko kuvaa avaa. Spotify – miten maailma valloitetaan, kirja maailman suurimman musiikin suoratoistopalvelun tarinasta.

 

2006, taianomainen vuosi, laiton musiikki pyöri joka puolella, kaikki latasivat netistä biisejä mp3-soittimiinsa, syyllistyinhän tähän piratismiin itsekkin. Edellä mainittu piratismi kuitenkin oli oikeasti haitallista, se söi musiikin tekijöiltä tuloja aivan järkyttäviä määriä, kun levymyynnit yhtäkkiä romahtavat kun joku pikkupoika äidin kellarissa saa idean jakaa sen ilmaiseksi internetissä. Spotify syntyi ideasta joka hyödyttäisi jokaista osapuolta tässä ”sodassa” , ihmiset jotka halusivat kuunnella musiikkinsa kätevästi digilaitteiltansa, ja heitä jotka musiikkia tekivät ja tekijänoikeuksia haalivat. Ideana siis oli luoda alusta, jossa musiikki olisi ihmisille helposti saatavilla, eikä tämä olisi edes mitenkään laitonta… Kuulostaa vähän liian hyvältä eikö niin? Niin minustakin. Miten joku palvelu voisi olla ilmainen käyttää ja samaan aikaan kuitenkin korvata artisteille, heille kuuluvat palkkiot, eihän tuo ajatus tietenkään ollut päällimmäisenä mielessä silloin 9-vuotiaalla Villellä, mutta siitä ollaan onneksi kasvettu.

 

Coast is clear, or is it? Skipataan osa tarinan yksityiskohdista ja keskitytään suuriin osiin, eli taisteluun applen kanssa Amerikan valloituksesta. Spotifyn alku rakkaasta länsinaapuristamme oli vauhdikas, pienistä testiryhmistä 2006 vuoteen 2019, jolloin jo 100 000 000 maksullista käyttäjää oli mukana spotifyn arjessa, aika uskomatonta eikö vaan. Matkahan ei ole ollut tokikaan niin yksinkertainen, on ollut esteitä, on ollut ongelmia saada levy-yhtiöitä mukaan julkaisemaan musiikkiaan Spotify-alustalla, mutta silti väitettävästi suurimpana ongelmana on ollut Applen vastahakoisuus päästää kilpakumppaneita heidän reviirilleen Amerikoihin. Tottakai on helppoa olla maailman suurin matkapuhelin valmistaja ja kontrolloida oman kaupan sisältöä tässä tilanteessa, apple näki ikkunan estää kilpailijaa estämällä tämän myyntiä sovelluskaupassaa, tarkemmin Spotifyn premiumkäyttäjän hankkimista heidän kauttansa.

 

Mitä se vaatii? Mitä maailman valloittaminen (ei sotilaallisesti) vaatii, se vaatii rohkeutta, innovaatiota, sisukkuutta, sekä ennenkaikkea onnea, niin helvetisti onnea. Spotifyn perustaja Daniel Ek omasi kaikkea näitä. ”It-Guruksi” tituleerattava silloinen nuorimies uskalsi tehdä jotain suurta, vaikka kilpailua oli niin laillista kuin laitontakinl, hän uskalsi painaa eteenpäin vaikka taloudelliset tulokset ensimmäisinä vuosina olivat pakkasella, häntä onnisti ajoituksessa, enemmän kuin ketään muuta. Mitä voimme tästä oppia? Usko itseesi, usko tuotteeseesi, ja ennenkaikkea, älä anna periksi. Kova työ palkitsee aikanaan.

 

Tiivistelmänä ajatukseni. Mitäs tähän nyt sanoisin, kuuntelin kirjan melko lailla yhtäsoittoa, ja sen saattaa tästä huomatakkin. Tarina itsessään on erittäin mielenkiintoinen, jokseenkin tyypillinen tarina suuresti onnistuvasta yrityksestä, ehdottomasti lukemisen arvoinen tottakai !

You May Also Like…

21 oppituntia maailmantilasta

Minulla on ollut tämä kirja koko Tiimiakatemian ajan lukulistalla, mutta en vain ole saanut sitä luettua mihinkään...

5 vinkkiä kirjoittajalle

Copywriting on taito, joka vaatii sekä luovuutta, että strategista ajattelua. Hyvä copywriting ei vain viihdytä tai...

Tylsyyden ylistys

Tylsyyden ylistys, mitä on tylsyys ja, miltä se tuntuu? Jokaisen ihmisen kohdalla käsitteelle tylsyys löytyy erilaisia...

0 kommenttia

Lähetä kommentti