Hyvä paha pomo

Kirjoittaja: Jarkko Sirkiä

1 toukokuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

 

Hyvä paha pomo

 

 

’’ Pomon paikalla ei ole helppo olla. Vaatimuksia tulee sekä korkeammalta johdolta että kollegoilta ja työntekijöiltä. Joskus tuntuu siltä, että kaikki luulevat pystyvänsä tekemään pomon työt häntä paremmin.’’ – Tony Dunderfelt. Näin alkaa lukemani kirjan johdanto ja tämä kirjoitus on hyvinkin paikkaansa pitävä ja varmasti jokainen johtotehtävissä ollut on kokenut tuntevansa samoin työpäivän aikana. Pystyn myös itse samaistumaan lauseeseen. Olen suorittanut johtajakoulutuksen puolustusvoimien alaisuudessa alikersantiksi. Niissä tehtävissä opin paljon itsestäni johtajana ja millaisilla käytännöillä omaan sen parhaiten. En suinkaan halua avata omaa armeija vuottani, vaan pysytään liiketalouden maailmassa.

Olen työelämässäni törmännyt moniin erilaisiin johtajapersooniin. Pidän hyvin paljon ihmisjohtamisen taitavista johtohenkilöistä. He haluavat ensin oppia tuntemaan alaisensa ja haastaa heitä positiivisesti eteenpäin. Kyseistä johtamista saan nykyisessä työpaikassani, jossa on todella taitava ja asiantunteva pomo. Olen ollut myös liian rennon pomon alaisuudessa, tässä tilanteessa oli kyllä välillä hauskaakin työskennellä mutta aikuistuessa tajusin, ettei siinä ollut mitään hyvää muuta kuin suhde työntekijöihin. Työt rupesivat jäämään kakkoseksi ja työpaikalla näkyi organisoinnin puuttuminen. Tämä näkyi myös työn tekijöiden poissaoloissa, milloin minkäkin kissan ristiäisten takia.

Mielestäni hyvällä johtajalla tulisi olla huumorin tajua, määrätietoisuutta, päättäväisyyttä ja huomioon ottava. On paljonkin muita arvoja, joita näen tärkeänä johtamisroolissa, mutta näillä esimerkeillä anna suuntaa muutamiin hyviin arvoihin. Tässä kirjassa on hyviä vinkkejä nykyisille tuleville pomoille, jotka haluavat kehittää itseään. Avaan teille muutaman erilaisen pomotyyppin jotka, ovat mielestäni kiintoisammat.

 

Kontrolloiva Pomo

Hän haluaa pitää kaikki langat käsissään tilanteessa kuin tilanteessa, valvoo toimintaa juuri kirjan ja joustoille ei jää varaa. Taloudellisissa kysymyksissä voi tulla usein ristiriitaa ja hankaluuksia, mikäli pomo on vielä kouluttautunut taloudellisessa toimessa. Kontrolloivat pomot voivat myös olla ulospäin suuntautuneita, jolloin he saattavat tuntua työntekijästä jopa päällekäyviltä. Hyviä harjoitteita ja uuden oppimisen osa-alueita ovat kontrolloivalle pomolle, toisen kuunteleminen, rentoutuminen, tutkiminen ja olemaan armollisempi itseäsi kohtaan.

 

Innostunut pomo

 

Innostuneen pomon tunnistaa ketteryydestä, muuntautumiskyvystään, joustavuudestaan ja hän on omaksunut hienosti organisaatiopuheen. Kaikilla pomotyypeillä on omat parannus kohteensa esimerkiksi tässä tapauksessa pomo saattaa puhua todella vuolaasti ja hän käyttää paljon epämääräisiä sanoja ja innostuneita ilmaisuja. Hänellä ei aina ole paras tilannetaju ja ihmistuntemus. Innostunut pomo voi tutustua ja treenata näitä aiheita tulvaisuuden varalle: Muista, ettei kaikki, mitä mieleen tulee, ei aina ole merkityksellistä, opettele sanomaan ei ja olemaan aina läsnä, ota huomioon idean ja konkreettisuuden välinen matka.

 

 

5 neuvoa hyvään yhteistyöhön

 

Konkreettisuus, ole LÄSNÄ vuorovaikutustilanteessa. Paikalla oleminen on sitä yksinkertaisimmillaan, mutta pitäähän oppia olemaan myös henkisesti läsnä. Pitää osata myös kysellä oikeita kysymyksiä oikeaan aikaan. Tällä osoitat olevasi aidosti kiinnostunut.

Kuunteleminen, ainakin 30 sekuntia. Kyllä, muista antaa ainakin puoli minuuttia aikaa toiselle kertoa itsestään ja omista kokemuksistaan. Anna toisen henkilön kertoa juuri omalla tyylillään. Tässä tilanteessa muista olla henkisesti läsnä. Sinun ei tarvitse olla samaa mieltä toisen kanssa, mutta muista antaa puhujalle aktiivinen kuunteleva korva.

Jämäkkyys, ilmaise itsesi selkeästi. Hankalat tilanteet voivat johtua siitä, että et ilmaise itseäsi tarpeeksi selkeästi ja silloin toinen ei välttämättä ymmärrä sinua oikein. Jämäkkyys ei ole pahe, se on tervettä itsekkyyttä. Muista keskittyä puhuessasi olennaiseen, ilmaiset asiasi selkeästi ja annat itsestäsi juuri sellaisen kuvan kuin haluat.

Positiivisuus, tämä ei tarkoita koko aikaista hehkutusta omasta tai kaverin tekemisestä vaan tilannetajua. Se että vaikeissakin hetkissä pyrkii ajattelemaan myönteisesti asioita ja pyrkii etsimään mahdollisuuksia ja rakentavia ratkaisuja. Konkretiassa tätä voi hyödyntää esimerkiksi palautteen annossa tehdystä työstä, pomo voi vaikka sivulauseessa kehua työntekijää onnistumisesta tehtävässään.

Yhteiset tavoitteet, tällä ei tarkoiteta välttämättä yrityksen pitkäaikaisen tai lyhytaikaisten tavoitteiden saavuttamista, vaan millä tavoilla sinne halutaan päästä. Yksilö- vai porukkatavoite.

 

Silloin kun nämä viisi avainta toimii ja ovat yhteydessä niin saadaan jatkumo. Sillä saadaan aikaan toimiva yhteishenki ja hommat rullaamaan.

 

Tiimille

Tässä kirjassa oli paljon hyvä pointteja ja neuvoja erilaiseen johtamiseen ja miten tunnistaa oma johtamisen tyyli. Toki kaikki eivät mene samaan muottiin kirjassa mainittujen esimerkkien osalta. Jokainen oman itsensä näköinen johtaja ja jokainen tietää itse millainen oman oma tyyli. Kirjassa mainitut nimikkeet toimivat hyvinä yleistyksinä. Kirja oli helppoa ja nopeaa luettavaa ja esimerkeillä johdattelua. Siksi haluankin suositella tämän kirjan oppeja tiimilleni. Meidän pitäisi tiimin kanssa pitää vaikka treenit kyseisestä kirjasta ja tutkia sen kautta minkälainen kukin tiimiyrittäjä olisi johtajana.

You May Also Like…

Suojattu:

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

Inspiroitunut

Inspiroitunut johtaja – Miten johtaa ja menestyä työelämässä En ole kokenut itse olevani kauhean inspiroitunut...

Dettmann ja johtamisen taito

Arvostan valmentajien tekemää työtä. He ovat ihmisiä, jotka mahdollistavat nuorien liikkumista ja tervettä kilpailua....

0 kommenttia

Lähetä kommentti