Hehkuvia ajatuksia Hohkeesta

Kirjoittaja: Onni Keiskoski

20 helmikuun, 2022

Lähdeteos: Johda dialogia

Lähdeteoksen kirjoittaja: George Kohlrieser

Teoriapisteet: 3

Hehkuvia ajatuksia Hohkeesta

Älä keskity siihen, mitä koitat väistää. Keskity siihen, minne haluat väistää.

Tiimillämme on se vaihe, kun olemme alkaneet huomioimaan asioita mitkä ovat huonosti. Halu on kova kehittyä, mutta tuntuu kuin olisimme paikallamme. Rahaa ei tule, tiimi ei tunnu tiimiltä ja hommat pysyvät paikallaan. Masennusta on havaittavissa.

Ongelmanamme on ehkä juuri tämä: me keskitymme siihen, mikä on huonosti – eli käytämme voimiamme negatiiviseen ajatteluun – kun meidän pitäisi suunnitella sitä, mihin meidän täytyisi suunnata korjataksemme ongelmakohdat.

Rahaa ei tule

Ymmärrämme kyllä, että oikea suunta olisi sinne, missä rahaa tulisi. Kuitenkin päädymme vain pohtimaan syitä sille, miksei rahaa tule. Miksemme suunnittele niitä projekteja, mistä tuloja syntyisi? Suurin piirtein kaikilla tiimistämme on jokin kiinnostuksen kohde, jonka voisi kääntää tulovirraksi erittäin nopeasti ja yksinkertaisesti, mutta jotenkin tuntuu, että kartamme näitä.

Esimerkkinä valo- ja videokuvaus. Tiimissämme on monta, jotka osaavat kuvata – useampi, joita kiinnostaa. Missä valokuvausprojektit tällöin ovat? Puuttuvatko tiimistämme toimeenpanijat? Valokuvausprojekti vaatisi projektijohtajan, kuvaajan sekä myyjän, ja kuvia olisi helppo myydä kuvapankkeina. Toimeenpanon taidosta pitää varmaankin keskustella.

Tiimi ei tunnu tiimiltä

Omalta kohdaltani motivaationi tiimiä kohtaan on laskenut, kun koen, ettei muutkaan tiimistä anna kaikkea itsestään – miksi siis minun täytyisi? Jos kuitenkin kaikki ajattelevat samoin, kukaan ei tee aloitetta sen eteen, että alkaisimme tekemään täysillä ja yhdessä. Jonkun täytyy tehdä siis aloite – minun. En voi odottaa muiden tekevän asioita, joita en itsekään tee. Täytyy nostaa kala pöydälle ja alkaa perkaamaan, se ei itseään syömäkelpoiseksi valmista.

Hommat seisovat

Koen, että tiimissämme ei pidetä epämukavuudesta. Toki ei epämukavuudesta kukaan pidä, se on nimensä mukaan epämukavaa, mutta menestyvät ihmiset ymmärtävät, ettei menestys tule mukavuusalueelta. On hyväksyttävä, ettei kaikki ole helppoa ja kivaa. Töitä on tehtävä, vaikka se välillä harmituttaisikin.

Treenit

Huomaan, ettei treeneissämme kaikki avaa suutansa muuta kuin check-in ja -out kysymyksissä. Kirjan perusteella heräsi kysymys, ovatko vaikenevat tiimiläiset mukana treeneissä, jos he eivät osallistu. Näen asian niin, että dialogissa synnytetty tieto on heidän, jotka osallistuvat keskusteluun, luoma. Tällöin, kun kyseessä on tiimin treenit ja tiimin synnyttämä tieto, ovatko ihmiset, jotka eivät ole mukana dialogissa, mukana tiimissä?

Miten saisimme kaikki osallistumaan? Ymmärrän, ettei ketään voi pakottaa osallistumaan – jokainen on vastuussa osallistumisestaan omalta osaltaan. Miten voisimme kuitenkin helpottaa heidän osallistumistaan? Kirjasta poimin yhden työkalun, joka voisi helpottaa dialogia sekä mahdollistaa useamman osallistumisen: neljän lauseen sääntö. Voisimme kokeilla neljän lauseen sääntöä, josko se tiivistäisi puheliaimpien ihmisten ajatuksia, mikä jättäisi enemmän tilaa hiljaisemmille.

Motivaatio

Vertaismotivointi ja kannustaminen ovat olleet puheenaiheena, mutta ne eivät vielä ole täysin päässeet kukoistukseen. Positiivista palautetta sekä kehuja pitäisi siis antaa enemmän. Löydämme motivaation mielekkyyden kautta.

Tekemisen pitäisi siis olla mielekästä, jotta tiimiläiset haluaisivat nähdä vaivaa tiimin eteen. Et halua syöttää kolikoitasi peliautomaattiin, jonka tiedät vain vieväsi rahat. Jos mahdollisuus edes pienellä voitolle pelikoneesta on, syötät kolikoitasi kerta toisensa perään. Porkkanaa siis tarvitaan.

Mikä on palkitsemiskulttuurimme? Emme taida olla juhlineet juuri ollenkaan voittojamme/edistystämme, muttemme ole myöskään seuranneet sitä. Jotta edistystä voisi juhlia, sitä täytyisi ensin seurata.

Taas esille nousevat tavoitteet. Tavoitteet ovat hyvä mittari menestykselle. Jos tavoite saavutetaan, silloin olemme jollain tasolla menestyneet. Ja jotta voisimme sanoa, että ME olemme menestyneet, on tavoitteidenkin oltava MEILLE asetettuja. Asiakastapaamis-haaste on tästä onnistunut esimerkki. Yhdessä tehdessä suuretkin tavoitteet muuttuvat mahdollisiksi.

Kannustamisen lisäksi, meidän on myös vaadittava toisiltamme osallistumista yhteisiin haasteisiin. Puhutaan avoimesti ja keskustellaan siitä, miten voisimme toisiamme auttaa, mitkä ovat ongelmakohtia ja ratkotaan ne.

Yhteisymmärrys

Panttivankitilanteissankin on tärkeää päästä yhteisymmärrykseen asioista, jotta voidaan lähteä rakentamaan ratkaisua ongelman ratkaisemiseksi. Yhteisymmärrys tiimissämme voisi tarkoittaa pelisääntöjä – toimintamalleja, joiden päälle voimme rakentaa menestystä.

Pelisääntöjen, jotka kertovat miten toimitaan, lisäksi visio olisi hyvä kirkastaa kaikkien kesken. Visio vastaisi sitten kaikille miksi teemme mitä teemme.

Jos meillä ei ole perussääntöjä, jotka ohjaavat toimintaa yhdenmukaiseksi tai visiota, joka muistuttaisi kaikkia miksi teemme tätä yhdessä, olemme vain ryhmä ihmisiä, jotka toimivat kuin haluaa ja kokoontuvat säännöllisesti keskustelemaan tekemisistään.

You May Also Like…

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

Valmentava johtajuus

Valmentava Johtajuus Mitä valmentava johtajuus on, tai mitä se käytännössä tarkoittaa? Valmentava johtajuus tarkoittaa...

Inhimillinen strategia

Maailma ja ihmiset muuttuvat Ihmisten arvot sekä maailmankatsomus on muuttunut vuosikymmenien aikana. Ennen ihmisten...

0 kommenttia

Lähetä kommentti