Elmer Dixonin vierailu

Kirjoittaja: Christian Kiviranta

22 marraskuun, 2022

Lähdeteos: Elmer Dixonin luento 24.10.2022

Lähdeteoksen kirjoittaja: Elmer Dixon

Teoriapisteet: 1

Tasa-arvoa vai oikeudenmukaisuutta

Elmer Dixon tuli vierailemaan Akatemialle 24.10.2022 ja hänen aiheenaan oli diversiteetin tärkeys työpaikoilla ja tiimeissä. Hänen ydinsanomansa oli se, että monimuotoisemmat tiimit menestyvät paremmin verrattuna tiimeihin, jotka muodostuvat samankaltaisista ihmisistä. Näin ollen on syytä kiinnittää huomiota siihen, millaisia tiimejä pyritään rakentamaan ja ketä rekrytoidaan työpaikoille. Diversiteetti tarkoittaa niitä uniikkeja ominaisuuksia ja eroja, joita meillä kaikilla on. Inkluusio taas tarkoittaa näiden erilaisten ominaisuuksien hyväksymistä ihmisissä ja niiden huomioon ottamisen kaikessa toiminnassa.

Dixon toi esille erittäin merkityksellisen havainnon siitä, että tasa-arvo ei tarkoita yhtä kuin oikeudenmukaisuus. Tasa-arvo tarkoittaa sitä, että jokaiselle ”annetaan samalla mitalla” ja kaikki siten kaikki saavat yhtä paljon. Oikeudenmukaisuus tarkoittaa taas sitä, että jokaiselle annetaan yksilön ominaisuudet huomioiden, jolloin ihmiset saavat sen mikä on kohtuullista. Joskus tasa-arvo voi olla oikeudenmukaista, mutta ei ole sitä välttämättä aina. Tämä on tärkeä asia ottaa huomioon myös osuuskuntamme toiminnassa, kun asetamme vaatimuksia ja tavoitteita. Onko oikeudenmukaista vaatia kaikkia pääsemään samoihin tavoitteisiin, jos meillä on alun perinkin erilaiset lähtöresurssit käytettävissämme? Millä tavalla otamme huomioon tiimiläisten ainutlaatuiset ominaisuudet ja kyvykkyydet?

Sujuvan toiminnan kannalta on tärkeää, että pystyisimme tuntemaan paremmin toistemme mielenmaisemat, jolloin oikeudenmukaisemman työympäristön rakentaminenkin helpottuu. Koen, että syksyn aikana olemme huomioineetkin aika hyvin jokaisen tiimiläisen elämäntilanteen ja olemme asettaneet vaatimukset sen mukaisesti. Luulen, että yhteiskassa herättäisi paljon kysymyksiä siitä, mitä on oikeudenmukaista vaatia muilta tiimiläisiltä rahallisesti ja ajallisesti. Tavoitekassa on mielestäni sikäli tasa-arvoinen ja oikeudenmukainen, että se on kohtuullinen kaikille. Eikä sitten tarvitse keskustelua käydä siitä, ovatko kaikki tuoneet kassaan oikeudenmukaisen summan verran rahaa. Kuitenkin tulemme vääjäämättä siihen keskusteluun, että panostavatko kaikki jäsenet tiimin kehittämiseen kohtuullisesti, vai joutuvatko jotkut tekemään enemmän. Silloin joudumme pohtimaan sitä, mitä onkaan oikeudenmukaista vaatia tiimin jäseniltä.

Dixon toi puheessaan esille myös ihmisten erilaiset kommunikointitavat. Keskeinen asia on se, että onko vuorovaikutuksessaan suora vai epäsuora, ja pyrkiikö painottamaan enemmän faktoja vai tunteita. On erittäin tärkeää tuntea tiimiläisten vuorovaikutustavat ja se, että millaista vuorovaikutusta he haluavat nähdä. Esimerkiksi liika suorapuheisuus voi saada jotkut ihmiset vetäytymään ja se kannattaa ottaa huomioon mm. palautteenannossa. Itse olen nyt pyrkinyt suorapuheisuuteen ja selkeään kommunikointiin, ja koen sen helpottuvan kerta kerralta. Silloin tulee vähemmän epäselvyyksiä ja jää myös vähemmän murehdittavaa jälkikäteen. Voisin itse pyrkiä lisäämään tunnepitoisuutta vuorovaikutuksessa keskittyen enemmän siihen miltä asiat tuntuvat, sen sijaan että pysyttelisin faktatiedossa.

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti