Bisnespulla

Kirjoittaja: Aulis Mertaniemi

13 joulukuun, 2021

Lähdeteos: Pölli tästä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Jari Parantainen

Teoriapisteet: 2

Luin Jari Parantaisen kirjaa Pölli tästä: 101 rusinaa bisnespullasta, koska sain paljon suosituksia kyseisestä kirjasta. Sain kirjasta paljon oppeja ja koppeja markkinointiin ja kuinka markkinointi on parhaimmillaan sen yksinkertaisuudessa. Kirja oli mielestäni todella mukaansa tempaava ja hyvä kirja. Kirja on todella helppo ja mukava luettava, koska siinä on erilaisia tarinoita yrittäjistä ja heidän ideoistaan.

Parantainen kirjoittaa jo heti kirjan ensimmäisessä kappaleessaan yrittäjästä, joka sytytti tuleen kilpailevan yrityksen laskun tämän pääkonttorin edessä. Hän sai tällä keinolla näkyvyyttä omalleen yritykselle todella tehokkaasti. Parantainen myöhemmin ehdottaa tätä suomalaiselle haastajayrityksen päämiehelle, mutta päämies hylkäsi idean, koska idea oli käytetty jo Ruotsissa. Tämä tarina herätti minussa sellaisia mielipiteitä, että ei ideoita tarvitse keksiä tyhjästä vaan niitä pitää osata muovata niin, että se erottuu nykyisistä olemassa olevista ideoista. Loppujen lopuksi vain harva ihmisistä keksii jotakin omalaatuista.

Kappaleessa Sukkia jokaiselle päivälle 24 vuodeksi käsitellään yrityksen Miss Matched ideaa luoda eriparisukista parillisia, mikä on todella yksinkertainen ja ovela tapa erottua markkinoilla. Mistä päästäänkin minun omaan mielipiteeseeni, että ei tarvitse keksiä ideaa uudestaan vaan osoittaa luovuuttaan keksimällä tavaralle uusi käyttötarkoitus. Toki tämähän on helpommin sanottu, kuin tehty.

Parantainen kirjoittaa lentoyhtiöstä, jossa haluttiin pakata rahtitavara alumiinikontteihin, koska se on edullisempi tapa. Yhtiö pyysi pakkaajilta arviota kuinka paljon tavaraa pakattiin kontteihin ja alustava vastaus oli paljon suurempi mitä se todellisuudessa oli. Johtoryhmä käynnisti yksinkertaisen ohjelman, joka säästi yhtiöltä kaksi miljoonaa dollaria kolmen vuoden aikana. Tämäkin on hyvä esimerkki kuinka yksinkertainen ratkaisu voi säästää yrityksiltä kuluissa pitkässä juoksussa todella paljon aikaa sekä rahaa.

Kirjassa myös käsitellään tarinaa, jossa otettiin jotain vanhaa ja muovattiin siitä täysin uusi konsepti. Lääkäriasema ja pikaruokaketju yhdistettiin, josta syntyi pikalääkäri. Konsepti tuo molempien hyvät puolet yhteen antamalla hyvää sekä nopeaa palvelua, halpaan hintaan ja ilman ajanvarausta. Tietenkin tämä pikalääkäri on tarkoitettu lieviin vaivoihin kuten flunssaan. Omasta mielestäni tämä konsepti palvelee kaikkia, sillä lieväoireiset asiakkaat eivät sitten kuormita oikeita lääkäreitä vaivoillaan ja se on asiakkaille todella nopea sekä yksinkertainen palvelu.

Tervetuloa jälleen kappaleessa Marriot-hotelliketjun markkinointijohtaja yrittää väkisin saada yksinkertaisesta asiasta monimutkaista ja kallista ratkaisua. Hän ehdotti IT-osastollensa systeemiä, joka tunnistaisi asiakkaan, joka on vieraillut aikaisemmin heidän hotellissaan ja vastaanottovirkailija osaisi toivottaa asiakkaalle tervetuloa jälleen. Systeemi olisi maksanut hotellilta ja työntekijöiltä 1,3 miljoonaa dollaria ja 18 kuukautta töitä. Loppujen lopuksi ratkaisu vaati vain yksinkertaisen kysymyksen laukunkantajalta, joka sitten ilmoitti vastaanottovirkailijalle, oliko asiakas käynyt hotellissa aikaisemmin. Tässä tarinassa mielestäni kiteytyy, miten yksinkertaisilla ratkaisuilla voidaan säästää rahaa sekä työntekijöiden aikaa ja saada sama lopputulos aikaan. Hotellin ei tarvinnut saada kallista tietotekniikkaa saadakseen tarvitsevansa tiedon siitä onko asiakas käynyt heillä aikaisemmin.

Yllä mainitsemani tarinat ovat esimerkkejä tosielämästä sekä siitä miten vanhoista ideoista voi luoda jotakin todella uniikkia ajattelemalla vain laatikon ulkopuolelta ja yksinkertaisesti. Monessa tarinassa yritettiin luoda jotakin uutta ideaa ratkaisuksi, mutta loppujen lopuksi päädyttiin muovaamaan vanhasta ideasta oma ja toimiva konsepti. Vanhasta ideasta muovaus on paljon helpompi tapa saada asiat rullaamaan, kuin keksiä uusi idea, sillä nykyään kaikki tarpeellinen on varmasti aikalailla jo keksitty.

You May Also Like…

21 oppituntia maailman tilasta

Yuval Noah Hararin teos 21 oppituntia maailman tilasta herätti valtavasti ajatuksia ja kiinnostusta. Kirjassa...

Markkinointi boksin ulkopuolelta

Tällä hetkellä olemme käynnistämässä yhteistyötä asiakkaan kanssa ja he tarvitsisivat meiltä muun muassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti