Viisi toimintahäiriötä tiimissä

Kirjoittaja: Daniel Barkane

13 joulukuun, 2021

Lähdeteos: Viisi toimintahäiriötä tiimissä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Patrick Lencioni

Teoriapisteet: 2

Sprintin viimeisenä kirjana päätin lukea Patrick Lencioni, viisi toimintahäiriötä tiimissä. Meidän treenien aiheena on ollut jo kahdesti viisi toimintahäiriötä. Ensimmäisellä kerralla kävimme läpi häiriöitä yksityiskohtaisesti. Toisella kerralla me halusimme tunnistaa näitä häiriöitä tiimistämme ja keskittyä löytämään niihin ratkaisuja. Tulimme lopulta siihen tulokseen, että meiltä löytyy nämä kaikki viisi toimintahäiriötä. Mielestäni tämä kirja auttaa loistavasti kartoittamaan tiimin tilannetta ja varsinkin selventämään ongelmia, joita tiimi ei välttämättä itse tunnista. Olisi mahtavaa käydä vielä nämä kaikki viisi toimintahäiriötä viimeisenä vuonna ja katsoa, kuinka tiimi on kehittynyt.

1. Luottamuspula

Olemme tiiminä pohtineet meidän ongelmiamme ja lähes jokainen niistä on peilautunut luottamukseen. Totesimme olevamme vielä valetiimi. Mainitsin meidän toimintahäiriö treeneissä siitä, kuinka jokainen viidestä häiriöstä, pohjautuu luottamukseen. Koko syksyämme värjäsi luottamuksen puute toisten tekemiseen, vastuun jakamiseen ja itseensä etenkin. Minusta olemme kehittyneet luottamuksessa, mutta edelleen koemme, että iso osa meistä ei luota toisiimme. Tehtävien delegointi tuottaa ongelmia ja monen tekemistä kyseenalaistetaan. Huomaan myös, että moni meistä ei uskalla kertoa todellisia mielipiteitään asioista sekä tuntuu, että jokaisella meistä on jonkinlainen filtteri päällä. Ainakin itse koen, että en uskalla aina puhua niin kuin haluaisin, koska pelkään, että joku saattaa pahoittaa mielensä tai muuten ottaa minut silmätikuksi. Haluan painottaa, että nämä ovat vain tuntemuksiani. Meillä on mahtava tiimi, joka arvostaa erilaisuutta ja vahvoja mielipiteitä. Me näemmä, että luottamus on meidän isoin häiriömme. Haluamme siis lähteä sitä kehittämään tulevana vuotena.

2. Konfliktien pelko

Olemme pelänneet konflikteja alusta asti. Meillä on yleensä aina tapana lakaista vaikeat asiat pöydän alle. Konfliktien pelko näkyy myös edellisessä luottamuspulassa. Omia mielipiteitä ei uskalleta tuoda tarpeeksi vahvasti esille, koska pelätään, että siitä voi syntyä erimielisyyksiä. Ainakin itse tunnistan olevani hiljainen hyväksyjä. On tilanteita, jossa hyväksyn päätökset, vaikka en allekirjoittaisi niitä itse. Kehäteoriassa keskustelimme myös tiimimme sisälle syntyneistä kuppikunnista. Nämä ovat aiheuttaneet paheksuntaa, koska olemme sopineet, että asioista täytyisi puhua tiimin edessä eikä pienissä ryhmissä. Minulle ainakin tulee fiilis siitä, että näiden kuppikuntien takana piilee vain konfliktien pelko. Asioista ei uskalleta puhua kaikkien kuullen, vaan mielummin, läheisempien tiimiläisten kesken. Tulevaisuudessa olisi tärkeää pystyä ilmaisemaan myös eriäviä mielipiteitä. Mielestäni ne vievät tiimin ajattelua eteenpäin ja haastavat meitä. Konfliktit ovat myös hyvä tapa luoda luottamusta, jota varsinkin me tarvitsisimme lisää.

3. Sitoutumisen puute

Löysimme myös Lencion toimintahäiriö treeneissä meidän tiimistämme sitoutumisen puutetta. Osa meistä sitoutuu täysillä asioihin ja osa taas tuntuu liitävän hiukan vierellä. Tunnistan itseni juuri tälläisenä liitäjänä. Ymmärrän tietenkin, että kaikkia eivät kiinnosta samat asiat, mutta olisi tärkeää ajatella yhteisiä tavoitteita myös kokonaisuutena. Tiimimme on kuitenkin tehnyt suurta parannusta sitoutumisen suhteen. Olemme syksyn aikana tehneet hanttihommia, jossa lähes jokainen on antanut oman panoksensa tiimimme eteen. Itse ainakin ajattelen sitoutumisen myös uhrauksena. Kaikki hanttihommat eivät ole hauskoja ja niissä täytyy laittaa muut itsensä edelle. Sitoutunut tiimiläinen on siis valmis luopumaan omasta hyvästä toisen hyväksi. Olemme kovaa tahtia parantaneet sitoutumistamme mm. Kannustamalla sekä haastamalla toisiamme.

4. Vastuun välttely

Meidän tiimissämme on keskusteltu koko syksy vastuun välttelystä. Meillä on useasti käyty läpi tätä häiriötä. Kerta toisensa jälkeen, samat henkilöt ottavat vastuut omille harteilleen. Olemme pohtineet sitä, miksi aina samat henkilöt ovat vastuussa. Mielestäni vastuun välttelyn syynä on luottamuspula. Ei uskalleta ottaa vastuuta, koska pelätään epäonnistumista. Toisinaan myös tuntuu siltä, että jos jonkinlaisen vastuun saa, niin sitä ollaan jatkuvasti kyseenalaistamassa. Tiimimme on muovautunut tietynlaiseen malliin, jossa odotamme samojen henkilöiden hoitavan asiat, koska he ovat ennenkin ne hoitaneet. Tiimistämme myös löytyy henkilöitä, jotka haluaisivat ottaa vastuuta, mutta eivät ehkä sitoutumisen tai vähäisen ajan vuoksi ole valmiita. Tämän syksyn aikana, olen huomannut olevani vastuun välttelijä. En mielestäni koe pelkoa vastuussa, vaan luulen tämän johtuvan sitoutumisen puutteesta. Lähden kuitenkin luottavaisin mielin ensi vuoteen, koska olen tässä lyhyessä ajassa jo nähnyt suurta kehitystä. Mielestäni tästä aiheesta keskustelu on jo herättänyt meitä välttelijöitä eloon.

5. Tulosten huomioimatta jättäminen

Jos kaikki tiimissämme keskittyy vain omiin tuloksiin, ei tiimi pysty menestymään. Olen harrastanut lähes puolet elämästäni joukkue urheilua ja olen oppinut sen, että voittavassa joukkueessa ei seurata vain yksilö tavoitteita ja tuloksia, vaan koko joukkueen. Meidänkin tiimissämme on havaittavissa tätä toimintahäiriötä, eli välinpitämättömyyttä. Olemme kuitenkin yrittäneet puuttua tähän tekemällä esimerkiksi tulos taulukon, johon jokainen merkkaa sprintin tulokset, mitä on tienannut. Mielestäni tiimistämme puuttuu vielä muitakin tärkeitä mittareita tulosten tarkkailuun, joita kovasti toivoisin vielä lisää. Koen, että vastuun välttely johtaa tavoitteiden laiminlyömiseen. Jos jokainen ottaisi vastuuta, niin silloin myös tavoitteissakin pysyttäisiin paremmin. Ainakin näin itse koen tämän.

You May Also Like…

Alustatalous

Ajattelin kokeilla uutta aluevaltausta ja paneutua alustatalouden maailmaan. Ajat ovat todella muuttuneet ja...

Idiootit…

Mä oon idiootti. Kaikki muutkin on. Miksi luin tämän kirjan? Haluan ymmärtää itseäni edelleen paremmin. Kun ymmärtää...

Johtajuuden ristiriidat

Johtajuus on monimutkainen laji, jossa kaikkia ei koskaan voi miellyttää tasapuolisesti ja pettymyksien kohtaamiseen...

0 kommenttia

Lähetä kommentti