Aikaansaamisen taika

Kirjoittaja: Sasha Vilenius

22 marraskuun, 2020

Lähdeteos: Aikaansaamisen taika

Lähdeteoksen kirjoittaja: Satu Pihlaja

Teoriapisteet: 2

Aikaansaamisen taika

 

Olen tuntenut Tiimiakatemialla ollessani välillä hyvinkin rajua saamattomuuden tunnetta töiden suhteen. On tuntunut siltä että kaikki muut tekevät tosi siistejä hommia joista käärivät vielä hyvin rahaa, ja itse istut sohvalla kahvia juoden ja mietit mistähän sitä lähtisi tekemään rahaa. Juuri siinä on ollutkin se juttu ettei tiedä mitä haluaa. Silloin on aika hankala lähteä tekemään yhtään mitään. Olen vähitellen alkanut löytää aiheita jotka kiinnostavat minua kuten valokuvaus ja visuaalinen sisällöntuotanto. On uskomattoman hyvä tunne kun löytää ja tiedostaa sen jutun mistä tykkää ja mitä haluaa lähteä oppimaan. Kun johonkin löytyy sisäinen palo, ei kello rajaa aikaa milloin asiaan haluat perehtyä enemmän tai opiskella lisää aiheesta.

Satu Pihlajan kirjasta Aikaansaamisen taika lähdin etsimään tietoa miten saisin asioita enemmän aikaan ja kuinka uusien asioiden aloittaminen ei olisi niin hiton vaikeaa. Kirjassaan Pihlaja käy läpi kuinka asioita saa aikaan kun keskittyy tavoitteiden asettamiseen, toimintasuunnitelmaan sekä oikeaan mielentilaan.

Kuvittele, millaista elämää haluaisit elää

Mielikuvat siitä millaista haluaisi oman elämän olevan tulevaisuudessa, ovat yksi keino saada asioita tapahtumaan. Kun sinulla on jokin käsitys siitä mitä haluat tulevaisuudelta, on sinulla ajatus siitä mitä sen eteen pitää tehdä. Juuri tätä olen pohtinut pitkään. Mitä haluan elämältäni tulevaisuudessa? Mitä haluan tehdä työkseni ja missä haluan asua? Haluaisin päästä tulevaisuudessa tekemään jotakin visuaalista työtä kuten graafista suunnittelua tai valo-/videokuvaajan töitä. Tai ainakin noihin kahteen tämän hetken mielenkiinnot keskittyvät. Mitään tarkkaa suunnitelmaa minulla ei ole siitä haluanko itse olla yrittäjä vai työskennellä jossain yrityksessä. Kallistun ehkä enemmän siihen että olisin itse yrittäjä koska näin saisin toteuttaa vain niitä juttuja mistä itse tykkään.

Jokin iso tavoite tulevaisuuteen olisi varmasti toimiva siihen etten koe jatkossa tunnetta etten tee asioita. Jos minulla olisi esimerkiksi tavoitteena omistaa superauto ennen 30 ikävuotta, olisi se sellainen tavoite jonka eteen täytyisi tehdä töitä joka päivä. En myöskään haluaisi kokea tulevaisuudessa että olen valmis osaamiseltani sillä juuri se tappaa kehityksen. Aina voi olla parempi jossain jos vain siihen on halu panostaa tarpeeksi.

Toimintasuunnitelmaa pystyn peilaamaan paremmin tiimin näkökulmasta. Meillä on tiimissä tiettyjä konkreettisia tavoitteita joihin haluamme yhdessä päästä. Tiimi luo tietyt raamit joita noudattamalla pääsemme tavoitteeseen kuhan kaikki niitä noudattavat. Olemme myös asettaneet välitavoitteita jotta kaikilla pysyisi tavoite mielessä. Myös palkinto on hyvin tärkeä osa tavoitetta. Yksi tavoitteistamme on, että kaikki saavat tarvittavat kirjapisteet vuoden loppuun mennessä ja KUN pääsemme tavoitteeseen koko tiimi palkitaan.

Etene askel kerrallaan

Suuria tavoitteita kohti mentäessä matka voi tuntua erittäin vaikealta. On tärkeä muistaa siis edetä rauhassa eikä luoda itselleen väkisin kauheaa kiirettä asioiden aikaansaamiseen. ”Step by step” onkin hyvä lausahdus juuri siitä kuinka asioita saadaan oikeasti aikaan. Eihän siitä oikeasti mitään tule jos kaikki tehdään kovalla kiireellä ja huolimattomasti. Olen itse hyvinkin taipuvainen luovuttamaan uusien asioiden edessä jos en heti osaa sitä täydellisesti.

Hyvänä esimerkkinä yritin nuorempana aloittaa kitaran soiton. Kävin neljä kertaa soittotunneilla jonka jälkeen tuntui etten etene oppimisessa ”tarpeeksi nopeasti” sillä en heti osannut soittaa Iron Maidenin The Trooperia. Sehän olisi ollut täysin mahdotonta oppia noin nopeasti mutta silloin en malttanut opetella enempää jonka jälkeen kitara soveltui paremmin takan lämmitykseen. Onneksi olen niistä ajoista oppinut sen ettei heti voi osata kaikkea vaan tavoitteeseen on edettävä askel kerrallaan rauhallisesti.

Olen myös lähiaikoina oppinut sen kuinka minulle ei toimi jos on liian monta isoa tavoitetta saman aikaan päällekkäin. Mielummin luon itselleni ihan vain muutaman isomman tavoitteen joihin haluan joskus päästä välitavoitteineen. Esimerkiksi tällä hetkelle minulla on tavoitteena kehittyä kuvaajana ja sisällöntuottajana sillä haluaisin työllistää sillä itseni valmistumisen jälkeen. Nämä aiheet ovat myös minulle mieluisia mikä lisää sitä että saan asioita aikaan. En suotta ala asettamaan tavoitteita asioihin joita vihaan sillä mikäs järki on tehdä asioita mistä ei nauti. Olen myös syksyn aikana panostanut enemmän urheiluun ja harrastuksiin kuten padeliin ja crossfittiin joissa haluan kehittyä niin taitojen osalta kuin myös oman kuntoni puolesta.

Aseta tavoitteeksi sinulle mieluinen elämä ja nauti matkasta

You May Also Like…

Teknologia jäljittelee biologiaa

Teknologia jäljittelee biologiaa

Suuri osa ihmisistä ei tiedä mitä tietokoneen tai puhelimen sisältä löytyy ja vielä pienempi osa ymmärtää kuinka ne...

Uusi neuvotteluvalta

Kirjan kirjottajat: Juhana Torkki ja Sami Miettinen | Refektio by Joel Tiainen | Teoriapisteet: 2 Johdanto Hyvät...

En tiiä jaksaako

Ei sun tarvi jaksaa hei. Pysähdy hetkeksi On tärkeää kuunnella omaa kehoa ja mielentilaa, ja tunnistaa, kun tarvitsee...

0 kommenttia

Lähetä kommentti