Yritysneuvonta – Pienyrityksen kehityksen vaiheet

Kirjoittaja: Teemu Hulkkonen

12 joulukuun, 2022

Lähdeteos: Pienyrityksen kehittymisen tiet

Lähdeteoksen kirjoittaja: Jukka Kallio

Teoriapisteet: 2

Noniin tämä on Teemun matka yritysneuvojaksi teoriapisteissä vol. 2. Ensimmäinen osa kertoi julkisesta rahoituksesta Suomessa. Nyt olisi aika syventyä pienyritysten kehityksen vaiheisiin, toivottavasti rahoituksen oppeja pystyttäisiin esseessä soveltamaan eri vaiheisiin.

Suomessa on melkein 295 000 pienyritystä, joista 194 000 oli yksinyrittäjiä (Lähde. Tilastokeskus, 2020). Pienyrityksiä on kaikista Suomen yrityksistä 98,7 % eli elinkeinoelämän kannalta ei pysty edes ymmärtämään, kuinka tärkeä osa talouttamme.

Yrityksissä ensimmäiset vuodet ovat useimmiten haastavimmat, ennen kuin toiminta on saatu vakaalle pohjalle. Tässä kuntien elinkeinopalveluilla on tärkeä tehtävä, auttaa yritykset alkuun sekä auttaa kehitystoiminnassa siten, että mahdollisimman moni yritys selviää alkuvuosien läpi. Toki tämä on resurssikallista toimintaa, mutta kilpailuetu muihin kuntiin nähden.

Yritysten sekä yritysneuvonnan onkin tärkeää tunnistaa, missä kehityksen vaiheessa yritystoiminta on, jotta apua sekä neuvontaa osataan tarjota oikeaan asiaan. Vaiheita ovat: valmisteluvaihe, käynnistämisvaihe, eloonjäämis- ja staattinen vaihe, kasvu- ja laajentumisvaihe, kypsymis- ja lopettamisvaihe.

Valmisteluvaihe on se vaihe, jossa yrittäjäksi aikova tekee päätöksen yrittäjäksi ryhtymisestä. Yleensä syy yrittäjäksi lähtemiseksi on joku seuraavista: harrastus muokkaantuu yritykseksi, valmistuminen ammattiin, yrityksen ostaminen/periminen, franchising-yrittäjäksi haluaminen tai oman vision kehittäminen. Lopulliseen päätökseen vaikuttavat: luonteenpiirteet, osaaminen, perhe, pääoma, liikeidea, sijainti, verkostot.

Tulevan yrittäjän tulee tehdä liiketoimintasuunnitelma, hakea starttirahaa, tehdä päätöe42s sopivimmasta yhtiömuodosta sekä tehdä yrityksen perustamisilmoitus.

Tähän vaiheeseen olisi sopivana rahoituksena Etelä-Savon alueella Leader Veej’jakajan perustamistuki, josta voi uuden yrityksen perustamiseen saada 35 000 euroa.

Käynnistämisvaihe on vaihe, jolloin yritys on jo perustettu, luvat hankittu ja toiminta laitettu käyntiin. Monesti yrittäjä tekee tässä vaiheessa kaiken mahdollisen itse, ihan vain rahanpuutteen ja vielä tuntemattomien puuttuvien apukäsien takia. Tässä vaiheessa yrittäjä tarvitsee apua rahoituksessa, tavarantoimittajien hankinnassa, toimitilojen etsimisessä, kouluttautumisessa sekä mahdollisten työntekijöiden etsimisessä.

Sopiva rahoitus yrityksessä, joka ei vielä ole hankkinut rahoitusta tähän mennessä, olisi Finnveran takuut sekä pankista hankittu laina.

Eloonjäämis- ja staattinen vaihe ovat vaiheita käynnistämisvaiheen jälkeen, jolloin selviää, onko yrityksellä tulevaisuutta, onko se sitkuttelua, lähteekö se kasvamaan vai muuttuuko staattiseksi.

Eloonjäämistä pystyy seuraamaan hyvin talouden tunnusluvuilla. Pysytäänkö budjetissa sekä toteutuuko rahalliset tavoitteet. Eli etukäteen tehtyjen laskelmien ja suunnitelmien toteutumisen seuranta, se kertoo jääkö yritys eloon.

Staattiset yritykset ovat ei-kasvuyrityksiä. Ne ovat jämähtäneet paikoilleen, ne eivät luo uusia työpaikkoja tai liiketoimintoja. Staattinen vaihe voi kuitenkin olla kasvuvaiheen ponnahduslauta. Staattisuus ei välttämättä huono asia, ei kaikkien tarvitse hakea kasvua. Näiden yritysten kuitenkin tulee huolehtia joistakin asioista, eikä antaa homman passivoitua. Näitä asioita ovat mm. taloushallintajärjestelmä ajantasaisen tiedon saamiseksi, riittävä liikevaihto kulujen kattamiseksi, työntekijöiden valvonta sekä riittävä markkinatutkimus.

Kasvu- ja laajentumisvaihe on kolmesta syystä tärkeä pienyritykselle.

  1. Kasvuyritykset jäävät todennäköisemmin eloon kuin staattiset yritykset
  2. Kasvuyritykset ovat kansainvälisesti elintärkeitä, ne luovat paljon työpaikkoja, itse sekä välillisesti.
  3. Pienuuden rasite, eli pienet yritykset lopettavat toimintansa isoja helpommin. Mitä suurempi yritys, niin sitä todennäköisemmin se jää eloon ja menestyy.

Kasvuvaiheessa yritykset ottavat paljon ulkopuolista apua. Rahoitus on välttämätöntä. Kasvuyritys on mahdollisesti jonkun yrittäjäyhteisön jäsen tuen saamiseksi. Lisäksi osallisuus johonkin kasvuohjelmaan on todennäköinen, esimerkiksi Kasvu Open. Kasvuyrityksissäkin tärkeää on seurannan tekeminen. Pelissä on useimmiten hyvin paljon rahaa, eikä ensimmäisinä vuosina useimmiten paljoa kassavirtaa ole. Ennusteet ja niiden toteutuminen on todella tärkeitä.

Tässä vaiheessa, kun rahoitus on käytännössä välttämätöntä, rahoitusvaihtoehtoja löytyykin useampia. Leaderiltä 35 000 € asti, Finnveralta pankin lainaan takaus tai jos kyseessä on kansainvälisyyteen tähtäävä yritys, niin paras vaihtoehto Business Finland.

Kypsymis- tai lopettamisvaihe on sitten kasvun jälkeen ajankohtainen. Jos kasvu on onnistunut ja liiketoiminta tasaantunut, on yritys päässyt kypsymisvaiheeseen. Kypsymisvaiheessa pienyritysten on huolehdittava muutamasta toimenpiteestä: kustannustietoisuudesta, tuottavuuden kasvattamisesta, markkina-aukkojen etsimisestä, tuotekehityksestä sekä vieraan pääoman vähentäminen.

Lopettamisvaiheessa on tultu siihen tulokseen, että yritystoimintaa ei enää haluta jatkaa. Syitä voi olla erilaisia, esimerkiksi eläköitymisen, menestymisen rahastamisen, sairauden tai ihan vain epäonnistumisen takia.

Epäonnistuminen voi tapahtua jossakin seuraavista asioista: kohdemarkkinaa ei pystytä määrittämään, toimialaa ei hahmoteta, markkinointia pidetään kustannuksena, hinnoittelu on huonoa, työntekijöille ei osata delegoida tai heitä motivoida, taloudesta ei pidetä huolta.

Lopettamisen jälkeen on tärkeää, että yrittäjä ymmärtää, mikä meni vihkoon ja tarjolla on tukea ja apua, ettei tarvitse jäädä yksin. Jos sinne hevosen selkään ei nouse heti, niin sinne ei nousta enää koskaan. Kuntien yrityspalveluissa ei kauhean hanakasti mainosteta lopettamisvaiheeseen tukea tai neuvontaa, sukupolvenvaihdosta lukuun ottamatta. Varsinkin yksinyrittäjät ovat muutenkin uransa ajan kovin yksinäisiä, joten lopettamisvaihe voi olla todellakin vaikeaa. Tässä on kehitettävää yhteiskuntamme tasolla.

 Pieniä yrityksiä on tärkeä kehittää ja mielellään lisätä kasvuhalukkuutta. Jos miettii ihan yksinkertaisin luvuin, niin jokaisen pienyrityksen, ei yksinyrittäjät, rekrytoidessa yhden ihmisen, niin 100 000 työpaikkaa olisi lisää avoinna. Se hahmottaa niiden merkitystä taloudessamme. Meidän vain täytyy alkaa ohjaamaan resurssejamme niiden tukemiseen.

You May Also Like…

Biohakkerin käsikirja

“Biohakkerin käsikirja tiivistää visuaalisesti ja ymmärrettävästi ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia koskettavan...

0 kommenttia

Lähetä kommentti