Yrityskulttuuri on kuningas

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Yrityskulttuuri on kuningas – mikä, miksi ja miten ?
Panu Luukka

Ville Lehtola – Essee – 3 kirjapistettä

 

Yrityskulttuuri on kunigas

 

Aloitin kirjan lukemisen alun perin jo aiemmin, mutta en jostain syystä saanut aikaiseksi tehdä kirjasta esseetä. Nyt lainasin kirjan uudestaan ja ajattelin että selailen virkistykseksi uudestaan ja kirjoitan tämän alta pois, en ajatellut että lukisin kirjan ajatuksella uudestaan läpi, mutta hyvä flow iski ja tässä ollaan.

 

Mikä?

Mikä kysymyksen miellän ehkä eniten kuitenkin arvo kysymyksenä. Arvot ovat asioita tai termejä jotka ohjaavat yksilön, sekä tiimin toimintaa. Ideaali tilanteessahan arvot näkyvät niin sisään, kuin uloskin päin jokapäiväisessä toiminnassamme ja ne ovat selvät kaikille.

Valitettavasti näinhän se ei aina ole, vaikka sitä kuinka toivoisi, kaikki eivät koe ennalta asetettuja arvoja esimerkiksi tiimin sisällä saman tasoisiksi ja se eriyttää toimintaa useampaan eri ”tyyliin”.
Gravin kanssa olemme määrittäneet erinäisiä arvoja, hauskuudella, rohkeudella ja kasvaen.
Pääasiallisestihan meidänkin tekemisessä kaikki nämä on havaittavissa, kävelet pöytäämme, porukalla on hauskaa, teemme rohkeita kokeiluja ja pyrimme kasvattamaan liiketoimintaamme.
Toki tässä on paino sanalla pääasiallisesti, aiemmin nämä asiat olivat erittäinkin vahvasti läsnä tekemisessämme ja kuten aiemmin sanoin ne oli helppo havaita  myös ulkopuolisen silmin.
Tänä päivänä koen että nämä arvot ovat ehkä hieman päässeet unohtumaan ja tekemisessä on selviä eroja niin sanottujen tyylien välillä.

Erityisesti syksy on ollut haasteellista, arvot jotka määritimme jo aikapäivää sitten ovat hieman päässeet unohtumaan ja toiminta rakoilee erisuuntiin.
Olemme keskustelleet tästä treeneissä ja palavereissa ja Johtoryhmän kanssa olemme pyrkineet kokoajan enemmän palauttamaan yhtenäisiä tapoja ja arvoja tiimimme toimintaan.

 

Miksi?

Miksi teemme kuten teemme, miksi toimintatavat ovat juuri sellaisia kuten ne ovat.
Se on vaikea kysymys ja varsinkin kun on kysymys 12 hengen toiminnasta, niin sanotusti täysin litteässä organisaatiossa on sen ohjaaminen välillä hankalaa ja se onkin täysin luonnollista.
Kuitenkin yrityksen kulttuuria pitkälti määrittävät arvot on selvät kaikille tiimiläisillemme, mutta syyt miksi niin tehdään on ehkä hieman vielä epäselvät.

Osa haluaa vain saada tutkinnon ja päästä elämässä eteenpäin Tiimiakatemia aikanaan, osa tahtoo luoda toimivan yrityksen jolla on oikeaa potentiaalia selvitä niin sanotussa isossa maailmassa, osa taas etsii vain omaa juttuaan. Mikään näistä syistä ei mielestäni saisi olla väärin, jokainen on oma persoonansa ja jokaisella on omat mielipiteensä.

Mitä tästä sitten on haittaa, että jokaisella on omat mielipiteet ja motivaation lähteensä?
Kuten aiemmin mainitsin se kuitenkin ajaa toimintaamme erilaisiin suuntiin, emme välttämättä näe samaa syytä jokaiselle päätökselle. Tämä on asia mistä tulisi keskustella yleisellä tasolla enemmän, miksi teemme tätä, miksi SINÄ teet tätä?
Miksi kysymys on suuri kysymys ja mielestäni suhteellisen vaarallinen. Tiimiläisillämme on vahvoja persoonia jotka eivät aina kohtaa kaikessa(itseni mukaan lukien) mutta olemme silti pystyneet asiallisesti käymään läpi ristiriitoja, joita toiminnassamme on syntynyt.

 

Miten?

Miten toimimme arvojemme mukaisesti jokapäiväisessä työnteossamme?
Kuten aiemmin mainittu, hauskuus on suuri osa arvojamme.
Hauskanpitämisen tulisi olla tärkeää kaikille, mutta jokainen sen tulkitsee omalla tavallaan, tietenkin.
Osalle hauskuus tarkoittaa nauramista, osalle ryiittää että ei vituta joka aamu tulla töihin.
Miten sitten yhdistämme nämä näkemykset, jotta kaikki kokevat tekemisen hauskaksi.
Yhteinen suunta, jopa myyttinen sana, mitä se sitten oikeasti meinaa?
Yhteisen suunnan itse miellän yhteiseksi tavoitteeksi, kuten asettamamme 500 000€ 01.09.2021 mennessä, se on yhteinen suunta jota kohti menemme, tai esimerkiksi se että jokaiselle on selvää mihin seuraavaksi akatemian jälkeen, nämä ovat yhteisiä suuntia, ja hauskuus on vain arvo jota pyrimme noudattamaan, itse näen juuri edellä mainitun enemmänkin seurauksena toimivasta kulttuurista, hauskaahan on kun kaikki toimii ja voimme tehdä asioita joita haluamme.
Näin itse siis näen asian.

En koe että niin sanotusti pakottamalla extra toimintaa lisäämme hauskuutta tiimissämme, vaan enemmänkin koen sen syövän sitä pois, teemmehän kuitenkin asioita joka päivä yhdessä.
Toki nämä ovat vain omia näkemyksiäni. Toinen arvomme, kasvaen. Se on asia jonka koen ajattelevani aivan erilailla kuin suurin osa tiimistämme. Itseäni motivoi liiketoiminnan kasvattaminen ja sen seuraaminen, mutta arvomme kasvaen ei mielestäni ainakaan nykyisessä muodossaan tarkoita samaa asiaa.

 

Mitä tästä kirjasta voin sanoa, lukekaa se.
Kirja kertoo paljon myös kunnioituksesta toisen mieleipiteitä kohtaan ja se on tärkeää, kaikessa elämään liittyvässä.
Allekirjoitan tiimimme arvot täysin vaikka näen osan ehkä erilailla kuin suurin osa, se ei tarkoita että olisin oikeassa, tai väärässä, ne ovat vain mielipiteitäni.

 

 

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti