You are a badass

Kirjoittaja: Asser Jäntti

22 joulukuun, 2021

Lähdeteos: You are a badass at making money

Lähdeteoksen kirjoittaja: Jen Sincero

Teoriapisteet: 2

Jen Sincero puhuu kirjassaan You are a badass at making money, rikastumisen taidosta ja sen löytämisestä. Rikastumiseen pätevät hänen mukaansa samat asiat, kuin minkä tahansa muun “unelman” saavuttamiseen. Sillä, miten itse toimit, on eniten merkitystä ja toimintaasi olennaisesti vaikuttaa se, miten ajattelet ja puhut, mihin uskot ja millä tavoilla havainnoit maailmaa. 

Kaikki, mitä itsellesi säännöllisesti kerrot, on merkityksellistä. Ne ajatukset, joita olet toistellut, ovat luoneet nykyisen todellisuutesi. Myös ympäristö vaikuttaa suuresti siihen, miten havainnoit itseäsi tai maailmaa. Jos todellisuus ei miellytä, on tärkeää tarkastella omia ajatuksia. Kielteiset ajatukset olisi hyvä pyrkiä muuttamaan uuteen, positiivisempaan muotoon.

Epämukavia tunteita ei kuitenkaan pidä pelätä, sillä tunnetta aiheuttavat asiat edustavat vain väliaikaisia kokemuksia. Niistä ei myöskään tarvitse tehdä numeroa. Ihminen tulee aina kohtaamaan haasteita ja pelkoja. Jos elämässä haluaa tehdä muutoksia, on kyettävä tunnistamaan omat vaistomaiset reagointitavat. Jos ihminen keskittyy tekemään ainoastaan ulkoisia muutoksia, kehittyminen ei ole mahdollista, sillä mikään hänen sisällään ei ole muuttunut. Häntä hallitsevat edelleen samat, puutteeseen ja pelkoon, liittyvät ajatukset. Epämukava tunne tulisi yhdistää eteenpäin pääsemiseen ja tarmokkaaseen toimintaan sen sijaan, että sitä pitää asiana, joka pysäyttää etenemisen.

Sincero puhuu paljon itseluottamuksen merkityksestä. Jokaisella on itseluottamus. Toisilla se on vain kääriytynyt peiton mutkaan. Jos ihminen todella haluaa saada jotain aikaiseksi, hän tietää jo jossain sisimmässään suoriutuvansa siitä. Muutoin hän ei edes ajattelisi asiaa. Itseluottamus ei kasva itsestään. Sitä tulee treenata, kuin lihasta. Mitä useammin ihminen pakottautuu tekemään pelottavalta tuntuvia asioita, sitä enemmän itseluottamus kasvaa. Ihminen on Sinceron mukaan syntynyt tekemään juuri niitä asioita, jotka tuottavat hänelle epävarmuuden tunnetta. 

Myöhästely, laiskuus, ylikuormittuminen, epäonnistuminen ja menestyminen perustuvat kaikki tapoihin. Tapa on käyttäytymistä, jota toteutamme sen kummempia ajattelematta. Suurin osa arkisesta toiminnastamme perustuu tapoihin, sillä teemme hyvin vähän ajatustyötä ja reagoimme alitajuisten uskomusten pohjalta. Kun tulemme tietoisiksi ja päätämme toimia tarkoituksellisesti eri tilanteissa, voimme muuttaa tapojamme ja todellisuuttamme. 

Uusi tapa kannattaa aluksi liittää johonkin vanhaan malliin. Aamukahvin voi yhdistää esimerkiksi kirjan lukemiseen. Lyhyistä hetkistä kertyy pitkiä toveja. Jos harhaudut kahvikupillisen kanssa kirjan lukemisesta somen selailuun, alat keksiä tekosyitä vältellä muitakin menestymiselle tai unelmiesi saavuttamiselle välttämättömiä toimenpiteitä.

Menestyvät ihmiset ottavat riskejä, pysyvät päätöksissään, asettavat vahvoja rajoja, antavat takaisinpäin ja oppivat jatkuvasti uutta. Tämän kaiken takana on kuitenkin loppujen lopuksi vain se, että pitää toiveitaan elävinä ja todentuntuisempina, kuin kaikkia niitä merkkejä, joiden mukaan olisi aika luovuttaa. Toiveiden toteutustapaa ei tarvitse tietää. Riittää, että antautuu.

You May Also Like…

Dopamine nation

Luin Anne Lembken kirjoittaman kirjan ”Dopamine nation”. Anne Lembke on amerikkalainen psykiatri, joka on Stanford...

0 kommenttia

Lähetä kommentti