Voittamisen anatomia

Kirjoittaja: Silja Pajamäki

11 helmikuun, 2022

Lähdeteos: Aki Hintsa - Voittamisen anatomia

Lähdeteoksen kirjoittaja: Oskari Saari

Teoriapisteet: 2

Ensimmäiseksi akatemialla luettavaksi kirjaksi minulle valikoitui Oskari Saaren kirjoittama Aki Hinta – Voittamisen anatomia. Kirja kertoi Aki Hintsan elämästä sekä hänen mietteistään lääkärin uralla toimiessaan. Aki on elämänsä aikana nähnyt ja kokenut paljon erilaisia asioita. Jo lapsuudesta asti tämän tekemisiä ja unelmia on kyseenalaistettu. Perhe ei halunnut Akin tekevän jääkiekosta itselleen uraa, koska heidän mielestään tämä ei tulisi onnistumaan. Koulukaverit naureskelivat, ettei Aki koskaan tulisi pääsemään lääketieteelliseen opiskelemaan. Unelmien toteuttaminen oli hankalaa. Kaikesta tästä huolimatta, halusi Aki yhä enemmän näyttää muille hänen potentiaalinsa – periksi ei annettu.

Hintsa sai mahdollisuuden lähteä Etiopiaan lääkäriksi. Hieman empiessään, hän kuitenkin tarttui haasteesta kiinni. Tuonne mentyään asiat alkoivat toimimaan ja hän onnistui saamaan sairaalan toimimaan paremmin kuin se aiemmin on toiminut. Kaikki tuntui menevän erinomaisesti ja Aki tunsi onnistuvansa. Pienessä kylässä toimiminen opetti hänellä paljon niin kuin hän myös muille. Lääkärinä toimimisen ohessa, hän on toiminut myös asukkaiden kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnin parantamisessa mukana. Myöhemmin Etiopisassa lähetystyössään Akin tapasi kestävyysjuoksija Haile Gebreslassien, jonka toimintaa hän on päässyt seuraamaan päivittäin. Hintsaa kummastutti, miksi etiopialainen juoksija menestyi huomattavasti paremmin kuin suomalainen. Pian huomattuaan hän havaitsi, että säännöllinen vuorokausirytmi, oikeanlainen asennoituminen sekä priorisointi, hyvä suhde ystäviin ja perheeseen sekä ruokailutottumukset vaikuttivat kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Oli siis keskityttävä vain oikeisiin ja olennaisiin asioihin. Tästä johdettuna Hintsa kertoi menestymisen olevan hyvinvoinnin sivutuote. Tämän huomattuaan Hintsa sai ideakseen pureutua hyvinvoinnin ytimeen.

Myöhemmin Aki on päässyt mukaan toimimaan urheilunmaailmaan suurien urheilijoiden parissa. McLareinin tallin lääkärinä oleminen on veroittanut paljon, mutta antanut vielä enemmän. Valmennettavana on toiminut suuria F1 piirin nimiä kuten Mika Häkkinen, Kimi Räikkönen sekä Sebastian Vettel.

Kaikkia Akin hoitamia kuskeja, juoksijoita, urheilijoita ja johtajia yhdistivät yksi asia – hyvinvointimalli. Hyvinvointimalliin kuuluu menestyksen ympyrä eli core ja LFA-taulukko (logical framework approach). Kyseisen hyvinvoitimallin Aki on kehittänyt Etiopiassa työskennellessään ja siitä lähtien hän on kyseistä metodia jakanut oppina eteenpäin muille. Hyvinvointimallin tarkoituksena saavuttaa erinomainen fyysinen sekä henkinen vahvuus elämän eri osa-alueilla, jotta he pärjäisivät erinomaisesti omassa elämässään niin työn kuin vapaa-ajankin parissa.

Menestyksen ympyrä

Menestyksen ympyrä koostuu kuudesta erilaisesta kokonaisuudesta, jonka keskellä on ydin eli niin sanottu core. Kokonaisuuksiin kuuluu yleinen terveys, palautuminen, biomekaniikka, ravinto, fyysinen aktiivisuus sekä henkinen energia. Kaikkia näitä vielä yhdistää eri osa-alueisiin sitoutuminen.

Core (Circle of success) itsessään sisällyttää myös seuraavat kolme kysymystä:

Tiedätkö, kuka olet?

Tiedätkö, mitä haluat?

Hallitsetko omaa elämääsi?

Nämä ovat kysymyksiä, joihin jokaisen tulisi omassa elämässään tietää vastaus. Jos tiedät näihin vastaukset, olet hyvä itsetuntija minuudessa. Hyvä itsetunto on pohja kaikelle sekä on tärkeää noudattaa omia elämänarvoja. Jos niitä ei noudata, ne ovat vain mielipiteitä, kertoo Hintsa.

LFA-taulukko (Logical framework approach)

Kyseiseen taulukkomalliin LFA eli loogisen viitekehityksen malliin Aki Hintsa tutustui ollessaan lähetystyössä Fidalla. Tämän työkalun tarkoitus on selkeyttää projektien ja hankkeiden suunnittelua selkeämmäksi. Taulukko on monivaiheinen suunnittelumenetelmä, jonka tarkoituksena on kertoa miten jokin on mahdollista saavuttaa. Eri vaiheita jaetaan suurimmasta pienimpiin osatavoitteisiin, joita yksi kerrallaan selvitetään isolta kuulostavan projektin selkeyttämiseksi. Tavoitteiden saavuttamiseksi on tehtävä toimintasuunnitelma sekä löytää mahdollisimman objektiivinen tapa mitata tapaa, jonka avulla seurataan päämäärään pääsyä.

4321

Kirjasta löytyi myös työkalu energiatasojen hallintaan viikkomalli, joka on nimeltään 4123. Mallin tarkoitus on organisoida työtunnin niin, että aikaa jää muuhunkin kuin työntekoon. Pääpointteina nousivat:

Tee neljä hyvää työtuntia päivässä – neljä tuntia tehdään itselleen merkityksellistä työtä, johon uppoutua kyseiseksi ajaksi enemmällä teholla.

Kolme tavoitetta viikossa – tavoitteet voivat olla vapaa-aikaan tai työhön liittyviä tavoitteita. Tavoitteet auttavat pitämään tekemisessä päämäärän.

Kaksi askelta mielen tyhjentämiseksi – kirjaa ylös muistettavia asioita sekä varaa aikaa tehtävien läpikäymiseksi ja suorittamiseksi. Tämä on keino, joka auttaa, jos tuntuu että muistettavia asioita on liikaa. Toisin sanoen tätä tapaa kutsutaan itsensä johtamiseksi.

Yksi iso ja kunnianhimoinen kysymys päivässä – kysymyksen keksimistä ei tarvitse ottaa vakavasti, vaan jos keksit sen, hyvä. Yksi iso kysymys päivässä rajaa mielenpäälle käyvää kysymysten kuormitusta ja antaa tilaa luovuudelle.   

Pohdintaa

Kun kirjaa luettavakseni valitsin, ei tämä ollut ensimmäinen vaihtoehto. Olen joskus lukenut tämän kirjan takakannen, eikä se juurikaan tuottanut minulle kiinnostusta. Formuloita? Plääh. Tosin tulin toisiin aatoksiin päätöstä tehdessäni, ja päätin antaa sille mahdollisuuden sillä, olen kuullut todella paljon hyvää kirjasta. Luettuani kirjan, olin aivan eri mieltä tästä, sehän oli erinomainen! Kuten sanottua, ikinä ei pitäisi luottaa kirjaan pelkän takakannen perusteella.

Mitä oman pohdinnan pohjalta kirjaan tulee, Aki Hintsalla oli kova menestymisen ja jonkin merkityksellisen asian kehittämisen halu. Tässä hän onnistuikin erinomaisesti. Hintsa on onnistunut kehittelemään tavan, jolla hän on saanut motivoitua monia opetettaviaan kohti hyvää ja tarkoituksellista elämää. Koen, että sain itsekin kirjasta paljon hyviä esimerkkejä ja työkaluja tulevaisuutta ajatellen. Kirja opetti minua ajattelemaan hieman eri tavalla niin sanottujen perusasioiden sekä minuuden kannalta. Ravinto, nukkuminen, aktiivisuus. Kuinka tärkeitä ne oikeasti ovatkaan. Jos oikeasti haluaa saavuttaa jotain, on perustuksien elämässä oltava kunnossa. Ehdottomasti siis haluan tämän pohjalta jatkossa parantaa elämäni eri osa-alueita vieläkin paremmin.

You May Also Like…

Google Digital Garage

Google digital garagessa oli paljon asioita, jotka olivat tuttuja mutta sain siitä myös paljon käytäntöön vietäviä...

Viherpesuopas

                                          Ai mitäkö on viherpesu? Viherpesun määritelmä perustuu  siihen, että...

0 kommenttia

Lähetä kommentti