Tiimiakatemiakirja

Kirjoittaja: Antti Pihlavamäki

11 helmikuun, 2022

Lähdeteos: Tiimiakatemiakirja

Lähdeteoksen kirjoittaja: Timo Lehtonen

Teoriapisteet: 0

Luin Timo Lehtosen Tiimiakatemia kirjan, koska uskon tämän olevan loistava opus akatemia matkan aloittamiseksi. Kirja kertoo paljon akatemian historiasta ja näkemyksistä, kuinka kasvaa loistavaksi tiimiyrittäjäksi.

Kirjassa käsitellään paljon oma-aloitteesuutta ja sen merkitystä. Tiimiakatemian yhtenä isona sanontana on, että ”luomme tulevaisuutta, emme ennusta sitä”. Tämä ideologia korostuu selkeästi kirjassa useissa eri kohdissa eri tyyleillä. Onnistunut tiimiyrittäjän matka pohjautuu kolmeen asiaan tutkimiseen, kyselemiseen ja uteliaisuuteen. Oma-aloitteisuus on siis kirjassa suuressa avain asemassa.

Kirjaa lukiessani ajattelin paljon, kuinka kirjan asiat näkyvät omassa akatemia-arjessa. Tiimiakatemia on todella käytännönläheinen ja oma-aloitteisuus on tärkeässä asemassa. Uskon itse ja pyrin toimimaan akatemialla mahdollisimman aktiivisesti. Tästä paikasta voit halutessasi poimia todella arvokkaita työkaluja tulevaisuutta varten, oli se sitten yksittäisiä taitoja tai loistavia kontakteja. 

Kirjan sanomaa, kun lukee rivien välistä, niin näen asian seuraavalla tavalla. Tiimiakatemia on paikka missä rakennat rakettia. Todella paljon omalla toiminnalla voi vaikuttaa siihen, kuinka pitkälle lento kantaa. Omalla tutkimisella, tekemisellä ja uteliasuudella voit rakentaa rakettia paremmaksi. Mielestäni yksi tärkeimmistä asioista akatemialla on verkostoituminen, mitä kirjassa mielestäni painotetaan liian vähän. Vaikka akatemialla saat oikeat työkalut ja materiaalit raketin rakentamiseen, tarvitsee raketti silti polttoainetta. Polttoaine arkeen ja rakettiin koostuu kontakteista ja ikimuistoisista kokemuksista. Kirjassakin mainitaan, kuinka oppiminen tulisi olla hauskaa. Viimeisen kuukauden aikana olen törmännyt kysymyksiin ja huoleen siitä, kuinka jaksaa tehdä todella pitkiä päiviä useasti viikossa. Tiimiakatemialla usein on tapana mennä projektien mukana, milloin lepääminen unohtuu. Olen mielestäni löytänyt ja tehnyt hyvät rajat työntekimisen suhteen. Ajattelen ettei pitkät päivät haittaa, jos tekeminen on hauskaa ja siitä nauttii. Monet asiat täällä luetellaan työksi, vaikka mielestäni se on enemmän hauskanpitoa ja kiinnostavien asioiden tekemistä ja oppimista. Huomaan kuitenkin välillä pitkän viikon jälkeen, ettei aivot enää raksuta samalla tavalla kuin viikon alussa. Tässä on mielestäni hyvä merkki siitä, että on tehnyt liikaa aivo työtä ja aivot tarvitsevat lepoa.

Olen toiminut nyt kuukauden tiimiyrittäjänä ja mielenkiintoista on ollut seurata tiimimme kehittymistä ja omaa kehittymistä tiimin jäsenenä. Kirjassa puhutaan hyvin tiimin kehittymisen vaiheista ja pystyn hyvin allekirjoittamaan, että tiimimme on vielä työryhmä. Suurin osa tiimiläisistä alkaa olemaan tuttuja ja pystyn kertomaan heistä monia asioita, mutta koen ilmassa olevan vielä varautuneisuutta ja epävarmuutta. Mietin usein omaa asemaani tiimissä ja miten voin auttaa muita löytämään oman paikkansa. Olen itse todella sosiaalinen ja äänekäs, vien ryhmässä paljon tilaa. Mietin usein, onko tämä ongelma? Olen pyrkinyt seuraamaan tilannetta olemalla itse hiljaa. Omalla toiminnallani pystyn vaikuttamaan tiimin dynamiikkaan, aktiivisella toiminnalla vien monia tiimin asioita eteenpäin ja synnytän uutta. Toisaalta kun antaisin muille enemmän tilaa, voisi tiimiin helpommin muodostua omat paikat ja tehtävät. On siis tärkeä pohtia omaa toimintaa tiimissä, koska ottamalla tilaa ja antamalla tilaa voitte yksilöinä ja tiiminä saavuttaa paljon.

Kirjassa oli oivaa pohdintaa, siitä ketä vastaan me pelaamme. Tämä sai ajattelemaan useita eri tilanteita, esimerkiksi kuka on vastustaja kuntosalilla käymisessä. Monessa tilanteessa pahin vastustaja on me itse. Tiedostan tämän asian itselläni monessa asiassa, välillä on hankala patistaa itseä tekemään, jos se ei ole pakko tai se ei ole mieluisaa. Kirjassa kerrotaan kuinka tiimin pitäisi pelata joukkueena, mutta peli muodostuu yksilölajin ehdoille. Tästä olen kirjoittajan kanssa erimieltä tai sitten en ole ymmärtänyt hänen visiotansa. Joukkuepeleissä treenaaminen tapahtuu niin tiiminä kuin yksilöinä. Samaa voisi verrata tiimiakatemiaan, teemme ja opimme paljon tiiminä yhdessä, mutta myös jokaisen omat unelmat ja intohimot ohjaavat jokaisen omaa henkilökohtaista tekemistä ja oppimista. Tiimissä on tärkeää, että löytyy erilaisia unelmia ja intohimoja, koska niistä opitut asiat tukevat tiimin osaamista. Mielestäni pelaamme joukkuepeliä, koska jokainen tuo panoksensa tiimiin yhteisissä asioissa ja jahtaavat omia unelmia niiden ulkopuolella. Yksilölajeissa tähdätään omalla uralla mahdollisimman korkealle. Yksilölajin harjoittaja voi tuoda tiimiin hyviä asioita, mutta usein sortuu sooloiluun. Meidän tiimimme esimerkiksi koostuu 17 hengestä, vaikka useammalla on omia juttuja, toimimme silti tiiminä, koska kunnioitus tiimiä ja mitä se voi tarjota on suuri.

Mielestäni tärkeimmät opit onnistuneen tiimiyrittäjyyden matkalle on oma-aloitteisuus ja aktiivisuus kantaa pitkälle, olemalle rohkea ja rehellinen saavutat asioita ja määränpäähän ei voi vain hypätä, tärkeää on vain tietää seuraava askel.

You May Also Like…

Google Digital Garage

Google digital garagessa oli paljon asioita, jotka olivat tuttuja mutta sain siitä myös paljon käytäntöön vietäviä...

Viherpesuopas

                                          Ai mitäkö on viherpesu? Viherpesun määritelmä perustuu  siihen, että...

0 kommenttia

Lähetä kommentti