Voittamisen anatomia

Kirjoittaja: Iina Laurikainen

12 marraskuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Voittamisen anatomia.

 

Kirjan keskeisin asia; menestyksen ympyrä. Tämä ympyrä koostuu kuudesta osa-alueesta, joista muodostuu menestymisen perusta. ”menestys on hyvinvoinnin sivutuote.”

 

Menestyksen ympyrä;

 

  • yleinen terveys
  • biomekaniikka
  • fyysinen aktiivisuus
  • ravinto
  • lepo
  • henkinen energia
  • (ydin)

 

”…kun jokainen näistä osa-alueista on riittävällä tasolla, ihmisen hyvinvointi lisääntyy. Toisaalta jokainen osa-alue on riippuvainen jokaisesta muusta. Ongelmat yhdelläkin osa-alueella saattaisivat johtaa terveyden romahtamiseen. ” Mielestäni tähän on hyvin tiivistetty hyvinvointi. Jokaisesta osa-alueesta on yhtä tärkeää pitää huolta ja jos joku näistä jää huonommalle huomiolle niin ongelmia varmasti tulee. Oli ongelmat sitten helposti huomattavissa olevia tai ei. Ihanteellisessa tilanteessa kaikkien näiden kuuden osa-alueen on oltava tasapainossa. Tiedän ettei itsellänikään kaikki näistä ole tasapainossa ja siinä olisikin pientä haastetta, että kaikki näistä saisi riittävälle tasolle.

 

Hintsa sanoi hyvin ”menestyksen ympyrä” luvussa että terveyttä ja hyvinvointia voidaan edistää vain ennaltaehkäisevällä ajattelulla. Jos sairauksia tai ongelmia jo löytyy ne pitää hoitaa tietysti ensimmäisenä pois, mutta mahdollisesti tulevat sairaudet ja ongelmat pitäisi pyrkiä ehkäisemään muuttamalla elintapoja. Jo pienilläkin teoilla on suuri vaikutus hyvinvointiin. Monesti saatetaan vain hoitaa sairauden oireita eikä todella perehdytä mistä ne on saanut alkunsa ja pyritä hoitamaan sitä. Kuinka paljon silläkin voitaisiin saada säästöjä sekä terveitä ihmisiä, että lähdettäisiin katsomaan jokaista ihmistä tältä näkökulmalta? Ennaltaehkäisevällä ajattelulla. Kun elintapoja lähdetään muuttamaan niin liian moneen liian suureen muutokseen ei kannata pyrkiä kerralla, sillä tutkitustikin se ei tule kestämään. Pienillä askelilla kun lähtee liikkeelle, niin muutoksetkin ovat pysyvämpiä. Kuten Hintsa vielä sanoi niin liiallinen täydellisyyden tavoittelu ei ole hyväksi kuitenkaan. Elämä ei ole täydellistä. Tasapainoon pyrkiminen on paljon tärkeämpää. Menestyksen ympyrän tarkoituksena on lisätä hyvinvointia, elämän iloa ja energiaa.

 

Ydin. ”Oman ytimen tunteminen tarkoittaa Hintsan ajattelutavassa itsensä, tavoitteidensa ja motiiviensa perinpohjaista tuntemista. Ytimen hahmottaminen helpottaa päätösten tekemistä, ja se on myös motivaation alkulähde.”

 

  • tiedätkö, kuka olet? (ihmisen identiteetin hahmottaminen)
  • tiedätkö, mitä haluat? (oman elämän tarkoitus)
  • hallitsetko omaa elämääsi? (mahdolliset esteet omien pyrkimysten mukaiselle elämälle)

 

Nämä kolme kysymystä on oikeasti todella vaikeita. Kuten Hintsakin kirjassa mainitsi niin harva näihin osaa vastata. Kysymykset vaativat syvällistä pohdintaa. Suoraan sanottuna en näihin osaisi itsekään vastata tältä istumalta. Olen todella huono tai ehkä paremminkin laiska miettimään yhtään syvällisemmin asioita. Pidän tätä huonona asiana ja mielestäni minun pitäisi kehittää siinä itseäni. Ylipäätään itsetuntemuksessa kehittyminen tekisi minulle hyvää.

 

Laitan itselleni nyt tavoitteeksi tämän kuun ajalle miettiä näihin kolmeen kysymykseen vastaukset. Kuten tuohon ylemmäksi kirjoitinkin mitä oman ytimen tunteminen tuo, niin voin todellakin uskoa sen. Kun noiden kysymysten vastaukset itselleen selvittää, niin niiden avulla on hyvin helppoa lähteä etenemään omassa elämässään.

 

Kirjassa oli paljon hyvää asiaa hyvinvoinnista. Paljon siellä oli myös itselle jo tuttua tietoa, sillä hyvinvointi on itselle kiinnostava aihe. Mutta myös uusia juttuja tuli ja hyviä muistutuksia. Hintsan toimintatavoista ja ajatuksista oli mielenkiintoista lukea. Kuitenkin välillä tuntui, että kirjassa oli myös sellaista asiaa mikä ei kovin oleellista ole itselle ja joistakin asioista kerrottiin turhankin yksityiskohtaisesti. Tuli ainakin opittua paljon formulakuskien elämästä (:D). Afrikka osuus oli mielenkiintoisempaa asiaa. Kirja oli ehkä pieni pettymys, mutta se muistutti kuitenkin myös hyvinvoinnin tärkeydestä ja kaikista niistä asioista mitkä siihen liittyy. Joten voisin sanoa, että hyvä kun kirja tuli kuitenkin luettua!

You May Also Like…

Teknologia jäljittelee biologiaa

Teknologia jäljittelee biologiaa

Suuri osa ihmisistä ei tiedä mitä tietokoneen tai puhelimen sisältä löytyy ja vielä pienempi osa ymmärtää kuinka ne...

En tiiä jaksaako

Ei sun tarvi jaksaa hei. Pysähdy hetkeksi On tärkeää kuunnella omaa kehoa ja mielentilaa, ja tunnistaa, kun tarvitsee...

Doulahörhöilyä

Kuinka ollakaan – lapsuuden kätilöhaaveesta ammattidoulaksi, Tiimiakatemian aikaisen henkisen kasvun ja oman työn...

0 kommenttia

Lähetä kommentti