Voittamisen anatomia

Kirjoittaja: Aleksi Muinonen

9 toukokuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Tämä kirja käsittelee huomattavan paljon yksilön kehittymistä ja itsensä johtamista, kuin tiimin kehittymistä. Tietenkin nämä kaksi asiaa kulkee käsi kädessä ja jokainen yksilö tiimissä määrittelee kohdallaan sen, miten loppujen lopuksi tiimi toimii ja kuinka tiivis ja hyvinvoiva ryhmä ihmisiä tiimi voi olla.

Kirjassa Aki Hintsa, entinen F1-varikkolääkäri kertoo oman filosofiansa menestykseen. Hintsan teorian mukaan takeet, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja menestykseen, koostuvat kuudesta osa-alueesta. Hintsan mukaan kun nämä kuusi aluetta ovat sopivasti tasapainossa on suuremmat mahdollisuudet onnistua saavuttamaan menestystä ja onnellisuutta.

Hintsan ajattelun mukaan tärkeimpänä asiana on core, eli ydin. Ydin joka tarkoittaa ihmisen henkistä profiilia eli minun ajatusmaailmaani. Ydin koostuu näiden kolmen kysymyksen vastauksista.Tiedätkö, kuka olet? Tiedätkö, mitä haluat? Hallitsetko omaa elämää?

Kun näitä kysymyksiä pohtii itsekin, tulee helposti mieleen ajatus, että onkohan tässä itselläkään tietoa siitä, että tunnenko itseni ja onko minulla todella ajatus ja tieto siitä mitä hallitsen ja mitä haluan. Helposti turvautuu vain nykyhetken tarjoamaan vastaukseen, mutta ei pohdi elämää yhtään pidemälle. Tässä kohtaa itsellä menee ajatukset solmuun ja tulen siihen tulokseen, että minun ydin ei ehkä ole aivan tasapainossa. Turvaudun vastauksiin, ”olen opiskelija, minusta tulee yrittäjä, kouluhommat menee eteenpäin”, mutta en kuitenkaan jää pohtimaan elämääni pidemälle.

Hintsan muut kuusi pääkohtaa ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia ymmärtää ja sisäistää. Ne pitävät sisällään aivan tavallisia arkipäivän asioita, jotka jokainen voi kohdallaan hoitaa kuntoon mikäli vain on yritystä ja motivaatiota.

-Henkinen energia

-Ravinto

-Fyysinen aktiivisuus

-Lepo ja palautuminen

-Yleinen terveys

-Biomekaniikka

Yllämainitut asiat ovat aivan tavallisia joka päivä arjessa mukana olevia asioita, mutta silti ne tuntuvat hankalilta ja vaikeilta laittaa kuntoon. Usein mietinkin, että miksi näin on? Olen tullut siihen johtopäätökseen, että kun on mennyt koko elämänsä huolettomasti laput silmillä eteenpäin, en ole edes tajunnut kuinka tärkeitä asioita nuo ovat hyvinvointini ja jaksamiseni kannalta. Olen usein koittanut laittaa elämääni kuntoon jokaisella osa-alueella, mutta olen tehnyt sen virheen, että olen alkanut tekemään jokaista kohtaa samaan aikaan, jolloin taakka ja itseni luoma paine on kasvanut liian suureksi ja motivaatio on loppunut. Kirjan myötä tajusin, että on helpompaa laittaa elämä ”palasiksi” ja lähteä korjaamaan asioita yksi asia kerrallaan, jolloin kuorma ja taakka on paljon pienempi.

 

You May Also Like…

0 kommenttia

Lähetä kommentti