Voittamisen anatomia

Kirjoittaja: Aulis Mertaniemi

11 joulukuun, 2021

Lähdeteos: Aki Hintsa - Voittamisen anatomia

Lähdeteoksen kirjoittaja: Oskari Saari

Teoriapisteet: 2

Aulis Mertaniemi & Antti Seppälä

Aki Hintsan Voittamisen anatomia on ainutlaatuinen tarina F1-maailman huipulta, jossa Hintsa vuosien ajan opasti kuljettajia tiellä menestykseen mutta ennen kaikkea kohti henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Kansainväliset huippujohtajat ovat sittemmin ottaneet Hintsan opit käyttöönsä, ja tämä kirja tuo niiden perusteet kaikkien ulottuville. Valitsimme Antin kanssa tämän kirjan luettavaksi, koska seuraamme tiiviisti F1-kisoja ja aihe on tällä hetkellä ajankohtainen, sillä tämän vuoden F1-kausi on loppusuoralla ja on moneen kymmeneen vuoteen tiukin taisto kuljettajien mestaruudesta. Lisäksi Kimi Räikkönen on laittamassa ajohanskansa naulakkoon ja on lopettamassa pitkän F1-uransa.

Valitsimme kirjasta Räikkösen tarinan hänen uran lopetuksen kunniaksi, kuten aikaisemmin mainitsimmekin. Räikkösen F1-ura alkoi vuonna 2001 Sauberin tallissa. Siitä syntyi suuri kohu, sillä F1 yleensä otetaan pienemmissä sarjoissa kokemusta saaneita kuskeja, kun taas Räikkösellä pienemmistä sarjoista aikaisempaa kokemusta oli ainoastaan 23 kisan verran. Räikkönen sai aluksi vain neljän kisan pituisen kilpailulisenssin, mutta hän todisti epäilijänsä vääräksi jo ensimmäisessä kisassa, kun hän ajoi pistesijoille. Mika Häkkisen suosittelemana Räikkönen siirtyikin jo seuraavalla kaudella McLarenin talliin, jossa Räikkönen ajoi kauden 2006 loppuun asti.

Hintsa oli toiminut Häkkisen lääkärinä ja kun Häkkinen lopetti F1-uransa, niin Hintsa aloitti toiminnat Räikkösen kanssa. ”Voisitko ruveta tekemään hommia myös minun kanssa samalla tavalla kuin Mikan? – Räikkönen kysyi” Alkutaival yhteistyössä oli hankalaa; Yhteydenpito oli harvempaa ja neuvot aluksi lähinnä lääkärin ohjeita potilaalle. Hintsa huomasi 2004 kauden alussa ongelmia McLarenin kohtelussa Räikköstä kohtaan. McLarenin tiukka kuri oli Räikkösen henkiselle tasapainolle myrkkyä, sillä hänen persoonansa ei tykännyt käskyttelystä, liiasta julkisuudesta ja valmiiseen muottiin pakottamisesta. Hintsan mielestä oli vain ajan kysymys, milloin paska osuisi tuulettimeen jos sama meno vielä jatkuisi. Räikkönen alkoi käymään viihteellä yhä useammin, mikä johti harjoituspäivien ja palautumisajan vähenemiseen. Hintsa kirjoitti McLarenille kirjeen, jossa hän kertoi mielipiteensä Räikkösen tilanteesta ja kehotuksen, miten muuttaa asioita tilanteen ennaltaehkäisemiseksi. Tämän jälkeen Hintsa sai tapaamisen McLarenin tallipäällikön kanssa, jossa he sopivat Hintsan olevan vastuussa Räikkösen tekemisistä. Tämän jälkeen Räikkönen sai henkisen hyvinvoinnin tasapainoon Hintsan avulla.

Antti- Mielestäni Hintsa on todella tärkeä henkilö Räikkösen uralla, sillä ilman häntä voisi olla mahdollista, että Räikkönen ei olisi voittanut maailmanmestaruutta. Mitä mieltä Aulis sinä olet?

Aulis- Minulle tuli vähän samanlaisia ajatuksia, kuin sulle. Uskon että Räikkösen ura olisi voinut jopa päättyä todella nopeasti, ellei Hintsa olisi puuttunut McLarenin toimintatapoihin ja saanut Räikkösen henkistä hyvinvointia takaisin tasapainoon. Olikos sulla vielä jotakin lisättävää Antti?

Antti- Tämä on hyvä esimerkki siitä, että jokainen menestynyt henkilö tarvitsee apua huipulle nousussa. Kukaan ei pääse huipulle ilman muita ihmisiä.

Aulis- Tämä asia pätee jokaisen menestyneen henkilön uralla. Eihän Elon Musk ole päässyt hänen asemaansa ilman muiden ihmisten apua.

Antti- Tätä voimme reflektoida myös akatemian projekteissa toimimiseen, sillä sinun täytyy ymmärtää, ettet voi tehdä kaikkea yksin.

Kauden 2007 alussa Räikkönen siirtyi Ferrarille ja Hintsa sai myös työtarjouksen. Hintsa kuitenkin kieltäytyi tarjouksesta, koska hänellä oli suullinen sopimus McLarenin kanssa. Miehet sopivat, että vaikka ajamiseen liittyvä yhteistyö päättyisikin, tehtäisiin valmiiksi harjoitusohjelmat, joita Räikkönen noudatti Ferrarilla.  Räikkönen teki heti ensimmäisellä Ferrarin kaudella historiaa. Hän nousi lähes mahdottomasta tilanteesta kahdessa viimeisessä kilpailussa maailmanmestariksi. Räikkönen ajoi Ferrarilla 2009 loppuun saakka, kunnes Fernando Alonso vei Räikkösen paikan tallissa. Moni uskoi, että Räikkösen F1-ura loppui tähän. Räikkönen alkoi ajamaan rallin MM-sarjaa ja ajoikin sitä kohtalaisen hyvin, mutta melko pian kävi selväksi, ettei hänestä olisi sen lajin maailmanmestariksi. Hintsa ja Räikkönen pitivät yhteyttä tiivisti rallikokeilun ajan. Hintsa huomasi, että Räikkösen elämässä oli jälleen focus kateissa. Ilmoilla olivat samat merkit kuin McLarenin alkuvuosina. Hintsa otti asian puheeksi vieraillessaan Räikkösen luona. Räikkönen koki valaistumisen ja hän päätti palata F1-radoille. Tämän jälkeen alkoi F1-tallin etsintä ja Räikkönen päätyi Lotuksen talliin ajamaan kilpaa kaudeksi 2012. Hintsa oli Räikkösen puolesta tyytyväinen huomatessaa Lotuksen tallipäällikön olevan kenties ensimmäinen hänen F1-päälliköistään, joka ymmärsi heti, miten suomalaisen kanssa piti toimia. Tämä oli yksi tärkeimmistä syistä, miksi Räikkösen paluu kausi sujui yli odotusten. Ajaminen näytti siltä, ettei Räikkönen olisi ollut poissa ollenkaan. Räikkönen oli Alonson sekä Sebastian Vettelin ohella ainoa kuljettaja, jolla oli mahdollisuus mestaruuteen seitsemännentoista kilpailun jälkeen. Vaikka Räikkönen ajoi autoa jolla ei olisi pitänyt kyetä taistelemaan kärkisijoista.

Aulis- Räikkösestä huokui kyllä, kuinka lähellä moottoriurheilu on hänen sydäntään. Uskon ettei moni F1:stä lähtenyt kuljettaja tule enää kolmen vuoden jälkeen takaisin ja ole vielä taistelemassa kärkisijoista.

Antti- Ihailen Räikkösen henkistä vahvuutta. Hänen henkisen vahvuutensa huomaa siitä, kun hän päätti lähteä takaisin F1 varikolle. Tässä prosessissa hän teki täydellisen ryhtiliikkeen ja hän teki täydellisen elämäntaparemontin. Aulis mitä mieltä olit Räikkösen tarinasta?

Aulis- Omasta mielestäni Räikkösen tarina oli hyvä ja opettavainen, koska siinä huomasi miten pitkälle voi edetä pelkästään omaamalla oikean asenteen ja tehdä asiat niin hyvin kuin on vain mahdollista. Koin tämän itselleni motivaation nostatuksena Akatemialle, sillä jokainen pystyy tehdä mitä vain, kunhan asenne on oikea ja uskoo omaan tekemiseen. Mitenkäs Antti?

Antti- Olen samaa mieltä sinun nostojesi kanssa. Mielenkiintoisinta tarinassa oli se, että näin vähän itseäni Räikkösessä. En itse pidä myöskään käskyttelystä ja valmiiseen muottiin pakottamisesta. Tykkään paljon vapaudesta tehdä ja päättää asioista.

Aulis- Minulla on myös sama asia tuon käskyttelyn ja muottiin pakottamisen kanssa. Koetko Antti, että Akatemialla olisi havaittavissa näitä asioita?

Antti- Koen, että meidän tiimissämme on vapaa ilmapiiri. En osaa sanoa tapahtuuko tätä muissa tiimeissä, mutta mielestäni meidän tiimissämme tätä tapahtuu todella harvoin.

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti