Voittajan on helppo hymyillä

Kirjoittaja: Pavel Popov

5 toukokuun, 2021

Lähdeteos: Voittamisen Anatomia

Lähdeteoksen kirjoittaja: Aki Hintsa

Teoriapisteet: 2

Kirjassa käsitellään Aki Hintsan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kokonaisuutta, jota hän kehitti nykyiseen muotoonsa oman lääkärin uransa aikana. Itsensä johtaminen on Aki Hintsan kirjan pääteema.

Aki hintsan lfa-mallin menestyksen ympyrä pohjautuu kuuteen eri osa-alueeseen. Kaikkien tulee olla kunnossa, jotta henkilön energiatasapaino säilyy hyvänä.

Henkinen energia

Ensiksi on mietittävä kuka sinä olet, mikä on sinun elämäsi tarkoitus sekä hallitsetko omaa elämääsi? Teetkö aikaa itsellesi, mietitkö omassa rauhassa omia ajatuksiasi ilman kenenkään tai minkään häiriötekijän vaikutusta kyseiseen prosessiin?

Henkisen energian lähteenä toimii ihmisen lähipiiri. Ketkä ovat ne 10 elämäsi tärkeintä henkilöä. Tämä asia tulee selvittää ja näihin henkilöihin tulee panostaa omaa aikaa ja energiaa, jotta oma henkinen hyvinvointi saataisiin pysymään mahdollisimman optimaalisella tasolla.

Aktiivisuus

Urheilu on hyvin tärkeä osa ihmisen hyvinvointia. Meidän nyky-yhteiskunnassa ihminen on luonnottoman passiivinen mitä tulee liikkumiseen. Hyvin monet työpaivät menevät istuessa ja työpaikalle saavutaan autossa istuen. Liikunnan ei tarvitse olla perinteisen mallin mukaista 3 kertaan viikossa tapahtuvaa kolmen tunnin rykäisyjä, vaan arkiliikuntaa. Arkiliikunnan lisäämisellä on todella suuri vaikutus ihmisen vireyteen ja yleiseen olotilaan. Arkiliikuntaa lisäämällä saadaan paljon suurempi vaikutus kuin vain 3h salia per viikko.

Ruokavalio

Ruoan tulee olla mahdollisimman monipuolista. Kauppakassiin tulee ottaa mukaan kasviksia ja hedelmiä sateenkaaren eri värien mukaan, mitä enemmän kauppakassista löytyy erivärisiä kasviksia ja hedelmiä, sen parempi. Lihan, kalan ja maidon osuutta omassa ruokavaliossa tulee tarkkailla, hyvin usealla lihaa löytyy enemmän kuin olisi tarvetta ja joltakin kala puuttuu kokonaan, rasvaista kalaahan tulisi syödä vähintään 3 kertaa viikossa. Kannattaa tutkia sitä mitä syö ja mitä tulisi syödä ja miten paljon.

Palautuminen

Nukkuminen on kaikkein eniten laimilyöty osa-alue tässä mallissa. Erityisesti yritysmaailmassa on liikkeellä varsin vaarallinen harhakäsitys, että ihminen pärjää 5-6 tunnin yöunilla. Tämä väite on tutkitusti todettu täysin vääräksi. Ihminen tarvitsee joka yö vähintään 8 tuntia unta. Unen laatuun tulee myös panostaa, sen saa totetutettua tutustumalla kaikkeen siihen mikä vaikuttaa unenlaatuun, kuten huoneen lämpötila sekä television tuijoittaminen.

Biomekaanikka

Biomekaniikkaan kuuluu ihmiskehon tuottamien voimien ja liikkeiden tarkastelu. Kaikki liikkuminen arkiliikunnasta venyttelyyn kuuluu biomekaniikkaan.

Terveys

Tässä terveys viittaa enemmänkin yleiseen terveyteen sekä ennaltaehkäisevään terveyden hoitoon. Kun kaikki muut osa-alueet ovat kunnossa yleinen terveys tulee perässä.

Fiilikset

Kirja oli todella mielenkiintoinen ja mukaansa tempaava. Tärkeimmät opit kirjassa olivat juurikin edellä mainittu Circle of Success-malli. Oli myös varsin mielenkiintoista tutustua f1-kuljettajien maailmaan. Ennen en sen koomin välittänyt f1-kisoista, enkä erityisemmin seurannut niitä, tämän kirjan jälkeen mielenkiinto f1: seen lisääntyi huomattavasti.

Analysoin omaa tämän hetkistä elämääni onnistumisen ympyrän pohjalta ja huomasin, että minulla menee varsin hyvin. Pidän yhteyttä ja vietän aikaa minulle tärkeiden ihmisten kanssa. Liikuntaa tulee harrastettua vähintään 3 kertaa viikossa. Arkiliikuntaa on tosin lisättävä. Ruokavalioni on hieman yksipuoleista, sitä tulisi monipuoleistaa.

Käytäntö

Vastasin henkisen energian kohdan kysymyksiin. Huomasin, että käytän aikaani vain minulle aidosti tärkeisiin ihmisiin, josta olen iloinen. Olen nähtävästi ihminen, sellaiseen lopputulokseen pääsin, mielestäni tämä on varsin hyvä sana, kuvaamaan sitä kuka olen. Ihmisyyteen liittyy monia asioita, kuten itsensä kehittäminen eli evoluutio, uskon tämän olen koko ihmiskunnan olemassaolon tarkoitus. Loppupeleissä tiedän varsin hyvin itseni ja tästä olen erittäin kiitollinen, että olen jaksanut pohtia ja kysyä itseltäni tärkeitä ja varsin olennaisia kysymyksiä jo kauan ennen tähän kirjaan tutustumista.

Uskon, että jokaisen ihmisen on hyvä vastata tässä kirjassa ilmeneviin kysymyksiin. Aion käyttää tästä kirjasta saatuja oppeja projekteissani sekä tulevissa johtotehtävissä meidän tiimiläisten auttamiseen ja kehittämiseen.

Ei mitään uutta

On ollut varsin mielenkiintoista huomata, että monessa johtajuuteen liittyvässä kirjassa itsensä johtaminen on ollut johtajuuden keskiössä. Kaikki Hintsan kirjassa esille tulleet asiat ovat varsin itsestään selviä, mutta eivät kuitenkaan ole sitä samaan aikaan. Kaikki tietää, että pitää nukkua ja syödä hyvin, liikkua sekä pitää omasta henkisestä hyvinvoinnista huolta, mutta kokonaisuuden ymmärtäminen ja luominen, se on tämän kirjan parhain oppi. Jos yhdenkin osan ottaa pois menestyksen ympyrästä niin malli ei toimi. Suurin opi mitä sain tästä kirjasta, oli, että pitää tehdä energiaa tuottavia asioita enemmän ja jos vain suinkin se on mahdollista, niin tehdä sellaista työtä, joka antaa sitä energiaa, eikä vain kuluta sitä. Tosin, jokainen työ, oli se sitten miten mielekästä tahansa, vie energiaa, jos sitä tekee monia tunteja putkeen ilman taukoja sekä ilman kokonaisuuteen keskittymistä (urheilu ja terveellinen ruokavalio). Tasapaino ja kohtuus kaikessa, on varsin hyvä nyrkkisääntö kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin saavuttamiseksi.

Uuden luonti

Uskon, että Hintsan luomaa konseptia voi käyttää kaikessa valmennuksessa, oli kyse sitten myynti-, urheilu-, tai johtajuusvalmennuksesta. Hintsan luoman konseptin voi liittää todella hyvin valmennuksen pohjaksi. Jos kaikki hyvinvoinnin ympyrän osa-alueet ovat kunnossa voidaan siirtyä esim. Maxwellin johtajuuden viisi tasoa, tutkintaan ja katsoa miten Hintsan malli on vaikuttanut johtajan minäkuvaan ja onko se kenties nostanut hänet portaikossa ylöspäin. Hyvin monesti niin liikemaailmassa kuin urheilumaailmassakin, kun ihmisen eteen tulee haaste, esimerkiksi, miten pystyy kehittämään omaa ammattitaitoaan, vastaus löytyy aina sisältä.

You May Also Like…

21 OPPITUNTIA MAAILMAN TILASTA

Vain 21 oppituntia maailman tilasta on aika vähän, tai ainakaan mä en ymmärrä montaakaan juttua kovin hyvin maailman...

HYVÄSTÄ PARAS

En ole aivan loputtomasti lueskellut näitä tiimiakatemialla klassikon mainetta nauttivia teoksia. Klassikot ovat...

0 kommenttia

Lähetä kommentti