Väriä elämään

Lähdeteos: Curious

Lähdeteoksen kirjoittaja: Todd Kashdan

Teoriapisteet: 3

Curious kirjassa käsitellään uteliaisuuden vaikutusta elämän eri osa-alueisiin kuten, parisuhteisiin, ystävyyteen ja työelämään.

Pettymys

Olen varsin pettynyt tämän kirjan sisältöön. Toki se saattaa johtua siitä, että olen juuri vähän aikaan sitten tuonut elämääni uteliaisuutta. Huomasin, että elämäni alkoi näyttää varsin samanlaiselta päivästä päivään. Ymmärsin silloin, että uusien asioiden tekeminen tuo elämään lisää väriä. Uteliaisuus luo onnellisuutta, onnellisuus luo elämäniloa. Kirjassa puhuttiin sellaisista asioista, joita olen jo pitkään miettinyt ja pohtinut ja tuonut jo elämääni. Odotin tältä kirjalta selvästikkin ihan liikoja. Toivoin, että tämä kirja olisi tuonut jotakin ihan täysin uusia näkökulmia siihen, miten uteliaisuutta voi lisätä muuten kuin, kysymällä kysymyksiä sellaisista asoista, joita pitää itsestäänselvyytenä ja kokeilemalla uusia asioita mahdollisimman usein.

Mukavuusalue

Olen huomannut, että varsin monilta ihmisiltä puuttuu uteliaisuus heidän elämästään, niinkuin minulta se puuttui vuosia sitten. Uteliaisuuden puute voidaan mielestäni liittää siihen, että ihmiset pitävät omasta turvallisuuden tunteestaan mitä jokapäiväinen arkinen rutiini tuo tulleessaan. Valitettavasti vaikka ihminen tunteekin turvallisuuden tunnetta omissa rutiineissaan ja identtisiltä päiviltään, se ei tuo pitkässä juoksussa onnellisuutta. Jos ihminen elää koko elämänsä ajan mukavuusalueellaan, hän vääjäämättä tuntee olonsa kahlituksi. Kun ihminen tuntee olonsa kahlituksi, niin hänen pelko uusien asioiden tekemisestä tulevasta epävarmuudesta ja turvattomuuden tunteesta alkaa hälvenemään suuremman pelon vaikutuksesta, vapauden puutteen. Kaikki ihmiset haluavat tuntea itsensä vapaaksi, kahlittuna oleminen elämän loppuun asti pelottaa monia paljon enemmän kuin epäonnistuminen.

Oivalluksia

Niin projekteissa kuin opiskelussa, uteliaisuuden avulla voi tuoda täysin uusia näkökulmia sekä uutta sisältöä omaan tekemiseen ja ajatteluun. Ajatellaan vaikka myymistä. Jos aina suorittaa myynnin samalla kaavalla kokeilematta mitään uutta ja keräämättä teoriaa lukemalla myynnin kehittämiseen perustuvia kirjoja, saattaa myynti jäädä varsin suppeaksi kokonaisuudeksi. Myyminen merkitsee minulle ennen kaikkea omien ajatusten hallitsemista. Jokainen myyjä on törmännyt oman uransa alussa varsin yleiseen ongelmaan, miten pystyä käsittelemään torjutuksi tuleminen. Jos torjutuksi tulemisen käsittelee vain sillä tavalla miltä se tuntuu ja näyttää, voi jäädä monia asioita huomaamatta. Uteliasuuden avulla myyjä pystyy kuitenkin kysymään kysymyksiä itseltään, joiden avulla hän pystyy selvittämään miksi hän tuntee tällaista tunnetta ja

ajattelee sanan ei kuullessaan, että minut on torjuttu. Uteliaisuus saa ihmisen etsimään vastauksia kysymyksiin, se saa myös ymmärtämään sen, että sanan ei takana, ei piile myyjään kohdistettu torjuminen, vaan siihen tuotteeseen, jota myyjä tarjoaa. On myös aina pysyttävä positiivisena ja ymmärrettävä, että jokainen ei, tuo lähemmäs vastausta kyllä.

Vaikutuksia

Jos ihmiseltä puuttuu uteliaisuus, hän ei kysy kysymyksiä, vaan hän hyväksyy ympärillä tapahtuvat asiat sellaisena kuin ne ovat, kysymättä mitään kysymyksiä, koska hän ei koe, että kysymyksien kysyminen muuttaisi mitään, tai vielä pahempaa on ajatella, että kysymysten kysyminen toisi sellaisia vastauksia, joita ihminen ei halua kuulla tai käsitellä. Uteliaisuus ei mielestäni rajoitu vain uusien asioiden kokeilemiseen ja kysymyksien kysymiseen. Uteliaisuuden juuret ulottuvat paljon syvemmälle maan pinnan alle. Elämänhalu, seikkailu sekä ensimmäiset sielua lämmittävät auringon säteet pitkän talven jälkeen, nämä sanat kuvailevat parhaiten utealiaisuuden ydintä. Mielestäni uteliaisuutta pitäisi lisätä kaikkeen tekemiseen, niin Tiimiakatemian sisällä kuin sen ulkopuolella. Elämä on paljon mielekkäämpää jos on utelias.

Ennen kuin lisäsin uteliaisuuden tärkeäksi osaksi minun omaa elämääni, kaikki tuntui varsin yksitoikkoiselta. Asiat joita odotin olivat mökkireissut kavereiden kanssa ja lomat, jolloin pääsin käymään ulkomailla. Kaikki tämä muuttui. Tein listan asioista, joita haluan tehdä ja kokea. Tunsin itseni varsin vanhaksi ihmiseksi, joka haluaa tehdä listan asioista, joita pitää vielä tehdä ennen kuolemaa. Mietinkin sillä hetkellä kun tein listaa, että yleensä tällaisen listan tekemisen jälkeen, listalla olevia asioita aletaan siirtämään eteenpäin ajassa. Näin en kuitenkaan tehnyt, vaan siirryin tuumasta toimeen ja aloitin potkunyrkkeilyn. Listalla on edelleen asioita jäljellä, joita minun pitää vielä tehdä tai kokeilla. Kaikkein mielenkiintoista tässä asiassa on se, että elämään tuli valtavasti uusia mahdollisuuksia kokeilla uusia asioita, joita en edes ollut merkannut minun listalle. Esimerkiksi viime viikonloppuna kokeilin lumikengillä vaeltamista metsässä. Jos pitää mielen uteliaana ja avoimena kaikelle uudelle, löytää usein jatkuvasti uusia asioita ja kokemuksia edestään.

Esteet

Uteliaisuutta estämässä ovat usein pelot. Pelko epäonnistumisesta. Esimerkiksi jos aloitamme uuden harrastuksen ja teemme virheitä, jotka vääjäämättä liittyvät uuden oppimiseen, me saatamme vältellä juuri tämän epäonnistumisen ja riittämättömyyden tunteen takia jättää monia varsin mielenkiintoisia asioita tekemättä ja kokematta. Tällaiset ajattelumallit saattavat olla merkki tunnelukosta. Tunnelukot ovat emotionaalisia traumoja, jotka ovat syntyneet lapsuudessa sekä aikuisiällä. Mielestäni jokaisen kannattaa tehdä tunnelukko testi ja katsoa minkälaisia tunnelukkoja itseltä mahdollisesti löytyy. On olemassa monia epäterveellisiä käyttäytymis tai ajattelumalleja, joita tunnelukot aiheuttavat, rajoittaen ja huonontaen meidän elämäämme.

Kaikkein mielenkiintoisinta tunnelukoissa on se, että niissä ilmenevät, niin sanotut linssit, eli käyttäytymis- tai ajattelumallit, saattavat olla peräisin joltakin muulta ihmiseltä meidän elämässä. Olemme siis kopioineet joitakin ajattelu- ja käyttäytymismalleja muilta ihmisiltä.

Tunnelukkoja on ollut mielenkiintoista tutkia ja tulkita. Uskon hyvin vahvasti, että meillä kaikilla on omat emotionaaliset tarpeet, joita meidän tarvitsee tyydyttää ja tämän pohjalta on hyvä analysoida itseämme ja katsoa mitä meidän omia tarpeita me tyydytämme ja mitä emme ja miksi. Uskon, että uteliaan mielen saavuttaminen vaatii omien ajattelu- ja käyttäytymismallien syväluotaavaa tutkintaa, on analysoitava ja opittava tuntemaan itsensä perin pohjin.

Lisää uteliaisuutta kaikille

Olen vienyt kirjassa tuotuja oppeja käytäntöön suhtautumalla jokaiseen uuteen projektiin seikkailuna, josta voin oppia todella monia asioita, kunhan vain olen tarpeeksi utelias projektissa ilmeneviä asioita kohtaan. Olenkin jo pitänyt treenit luovuudesta, mutta uskon, että nyt on uteliaisuus treenien pidon aika.

You May Also Like…

Asiakastutkimus

Valitsin luettavaksi seuraavan kirjan Asiakastutkimuksen perusteet ja käytännöt. Kirjan lukemisen tarkoituksena oli...

21 OPPITUNTIA MAAILMAN TILASTA

Vain 21 oppituntia maailman tilasta on aika vähän, tai ainakaan mä en ymmärrä montaakaan juttua kovin hyvin maailman...

LUOVA JÄRKEVYYS

Luovuus, luovat hullut, innovaatioprosessit, strategiat ja workshopit. Ällöjä sanoja… kuulostaa pakottamiselta ja...

0 kommenttia

Lähetä kommentti