Voittaja-asenne

Kirjoittaja: Jim Leväsluoto

7 toukokuun, 2022

Lähdeteos: Voittaja vai häviäjä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Pekka Hämäläinen

Teoriapisteet: 2

Kuuntelin kirjan ”Voittaja vai häviäjä – päätä itse!”. Tämä kirja on Pekka Hämäläisen käsialaa ja tämä oli itselleni todella hyvä kirja tällä hetkellä. Tulen tätä kuuntelemaan vielä uudestaan ihan vain muistutuksena itselleni pienenä self helppinä.

Olemme sitä mitä ajattelemme ja siihen on helppo vaikuttaa

Ihmisellä juoksee ajatuksia tuhansia päivässä ja niihin on vaikea vaikuttaa. Enemmänkin voi vaikuttaa siihen mihin tarttuu ja mitkä ohittavat. Ajatuksia tulee paljon ja niistä on osa tietenkin positiivisia ja negatiivisia. Jos negatiivisille ajatuksille antaa isomman vallan tai niitä jää vain pyörittelemään, niin siitäkin tulee tapa ja se ei yleisesti auta. Voimme vaikuttaa siihen mihinkä keskitymme.

Olen yrittänyt itse poistaa negatiivisia ajatuksia pois, koska olen nyt jonkun aikaa saanut tiimiltäni ja muualta heikkoa palautetta. Yleensä hyvistä asioista ei tietenkään mainita. Olen antanut näille palautteille pitkälti vallan ja jäänyt vain ajattelemaan ”jep, tätä minä olen”. Siihen päälle koen itseni laiskaksi ja että en saa asioita aikaiseksi. En osaa aloittaa ja välttelen kaikkea minua ei niin kiinnostavaa tekemistä, vaikka kuinka tärkeä tehtävä asia olisi.

Olen tehnyt monia eri haasteita ja kokeiluja lähiaikoina itselleni ja todennut, että en minä laiska ole ja saan hyvin asioita tehtyä, kun vain aloitan ajattelematta sitä sen ihmeellisemmin. Aloittamisen vaikeutta minulla on aina ollut. Minulla ei kotona ole tiskikonetta ja välillä tiskaaminen venyy niin pitkään, kunnes ei ole enää puhtaita astioita. Sitten on pakko ja se ei tunnu ikinä kivalta. Pakko on tehdä ja paljon on tekemistä, joka ei ole lempipuuhaa. Tässä olen tehnyt usein nyt sen leikin pääni kanssa, että ajattelen vain tiskaavani yhden lautasen. Vain yhden. Olen joka kerta tiskannut kaikki ja jossain puolivälissä tekemistä olen tajunnut tekeväni enemmän kuin ajattelin ja nauranut hieman omalle aloittamisen vaikertelulleni. Joskus kuulin Asserilta tämmöisen viiden sekunnin säännön, joka kuuluu jotenkin seuraavasti, ”kun tajuat, että jotain pitää tehdä, niin siihen menee viisi sekuntia, kunnes mieleen tulee ensimmäinen tekosyy olla tekemättä sitä. Joten olen tehnyt tämän kautta muutamia kokeiluja ja ne on toiminut. Välillä en ole oikein pystynyt keskittymään töihin ja tekemisiin tietokoneen äärellä yksin kotona ja levottomuus alkaa hieman iskeä. En pysty hyvin keskittymään. Mieleeni pulpahtaa se, että kaupassa pitäisi käydä hakemassa sitä ja tätä, koska ne ovat loppu tai lopussa. No siinä hetkessä, kun ajatus on tullut, niin olen heti lähtenyt. HETI. Se on ollut erittäin tärkeää. Syitä miksi sitä ei pitäisi tehdä nyt ”koska työt ovat kesken” tai muuta on tullut siinä vaiheessa, kun teen lähtöä. En ole perääntynyt tekosyiden takia, koska olen jo päättänyt ja tekemässä jo lähtöä. Tätä olen nyt hyödyntänyt reflektioiden tekemisessä myös. Kun olen pari reflektioita tehnyt ja muutama olisi vielä tekemättä, koska eräpäivä tekemiselle lähestyy, olen päättänyt, että pidän pienen tauon ja käyn vaikka kaupassa. Olen päättänyt, että ostan jonkun houkuttimen itselleni, jota voin nauttia samalla kun aloitan seuraavaa. Kun olen tullut takaisin niin ilman mitään ylimääräistä turhaa ajatusta ja asioiden puntarointia olen istahtanut pöydän ääreen ja alkanut kirjaamaan. Vartti eteenpäin ja huomaan, että en ole limpparistani, jonka avasin ottanut vielä yhtäkään huikkaa. Olen taas huijannut ajatuksiani ja saanut asioita aikaiseksi.

Kielteisten uskomusten tuhoisuus

Tämä on iso asia. Kun alat uskomaan ja elämään negatiivisten ajatusten tai uskomusten mukaan. Sillä ei ole hyviä seurauksia. Vaikka olisit huono jossain ei tarkoita, että olisit aina. Ei meistä kukaan ole aina osannut kävellä tai puhua. Joskus nekin tuli vain opeteltua. Se on yllättävän simppeliä, miten ne voi teoriassa muuttaa positiiviseksi tai siirtää sivuun kokonaan, mutta on vielä helpompaa vaan olla tekemättä mitään. Siksi siihen tulee uppouduttua mahdollisesti usein. Näin minulle henkilökohtaisesti on käynyt. Aika ajoin ajattelen kielteisesti itsestäni ja toisinaan olen tyytyväinen itseeni, ylpeä ja minulla on hyviä uskomuksia itsestäni ja tekemisistäni. Olen tehnyt paljon tämän eteen, mutta paljon on vielä opittavaa, jotta voin myös ehkäistä sitä tätä tehokkaammin. Yritän pysyä mahdollisimman positiivisena ja pitää tavoitteeni mahdollisina.

Näe itsesi voittajana

Kirjassa oli hyviä esimerkkejä tämän lauseen takaamiseksi. Itselläni heti otsikosta on tullut muutamia julkkiksia mieleen. Kanye West, Zlatan Ibrahimovic ja Christiano Ronaldo. Kaikki nämä ovat olleet erilaisissa haastatteluissa, ja heiltä on kysytty, kuka on mielestäsi paras pelaaja/artisti tällä hetkellä ja tulee olemaan esimerkiksi muutaman vuoden päästä. Jokainen heistä on vastannut, että minä. Onko se ylimielistä vai vaan itsensä positiivisen kuvan ylläpitoa. Tähän voi lainata ensimmäistä kappaletta, ”Olemme sitä mitä ajattelemme”. Tätä näkee, että ihmiset käyttävät ja sillä on päästy sinne mitä on jo ajatellut, vaikka siellä ei ole vielä oltu. Tuntuu vain todella hassulta ajatella isommin kuin kokee, mutta minulla on muutamia asioita mitä haluan saavuttaa ja mihin haluan päästä. Yritänkö muuttaa ajatustani jo sinne? Tämä voisi toimia ja voisi muuttaa myös tekemiseni asennetta. ”Fake it till you make it!”

You May Also Like…

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti