Viisi toimintähäiriötä tiimissä

Lähdeteos: Patrick Lencioni

Lähdeteoksen kirjoittaja: Patrick Lencioni

Teoriapisteet: 2

Kirja pohjautui vahvasti nimensä mukaisesti viiteen eri toimintahäiriöön tiimissä. Olemme tiimimme kanssa lukeneet kaikki tämän kirjan ja pitäneet treenit sen pohjalta. Suurimpana toimintahäiriönämme huomasimme ja tiesimmekin olevan luottamus pula. Uskon luottamus pulan johtuvan siitä, kun emme tunne toisiamme vielä niin hyvin. Emme näe toisiamme hirveän usein emmekä tee yhdessä juurikaan mitään. Kun peilaan omaan elämään luottamusta, niin kyllä se syntyy nimenomaan siinä, kun on ihmisten kanssa aktiivisesti ja läsnä. Kun haluaa oikeasti kuunnella ja tuntea ihmisen. Jos meidät olisi heitetty viikoksi autiolle saarelle ennen tiimijakoja olisi tilanne varmasti eri. Olisi ollut vain pakko tutustua, luottaa, jakaa osaamista, oppia toisilta ja kuunnella toisia. No näin ei tehty, mutta ehkä ihan hyväkin niin.

Toisena asiana kirjassa nostettiin esille konfliktien pelko. Se näkyy myös tiimissämme paljon. Haluamme miellyttää toisia ja jos joku sanoo jotain mistä voisi syntyä erimielisyyksiä niistä kyllä puhutaan, mutta ne jäävät silti aika pinnallisiksi. Etsimmekin konfliktien kohdalla nopeimman reitin ulos emmekä pureudu niihin. Se kostautuu sitten siinä, ettemme puhu toisillemme suoraa ja asiat saattavat jäädä kaivertamaan. Myös usein palaamme asioihin jälkikäteen, vaikka sille ei olisi edes tarvetta.

Kolmantena kirjassa puhuttiin sitoutumisen puutteesta. Tämä näkyy tiimissämme siinä, että suoritamme vain pakolliset päivät koulussa ja muuten olemme muualla yksin tai pienemmissä porukoissa. Emme ehkä myöskään kysy toisiltamme apua ongelma tilanteissa vaan etsimme avun muualta. Tiimissämme tapahtuu paljon myös sitä, että asioista puhutaan ja suunnitellaan, mutta harvemmin toteutetaan. Eli asiat jäävät vain ajatuksen tasolle.

Vastuun välttely oli neljäs seikka mitä kirjassa käsiteltiin. Tiimissämme on 16 henkilöä, joten vastuu ei voi jäädä yhdelle. Se on meillä myös ongelmana, kun emme osaa jakaa vastuualueita tarpeeksi tarkasti. Hyvänä esimerkkinä toimii LC-matka. Kysyttiin ketkä haluavat ottaa vastuuta matkan suunnittelusta, tuli hiljaista. Ensimmäinen suunnittelu tehtiin pienessä porukassa ja kun tämä esitettiin muille, ei se kelvannut. Sitten rupesimme kaikki 16 suunnittelemaan mitä tehdä ja pakka meinasi levitä käsiin. No loppupeleissä yksi teki lopullisen suunnitelman sen pohjalta mitä kukakin oli ehdottanut ja toinen varasi matkat. Joten loppu hyvin kaikki hyvin, mutta tässäkin yritimme ehkä hiukan mennä sieltä mistä aita on matalin ja nakittaa vastuuta muille.

Viimeisenä asiana mitä kirjassa nostettiin, oli tulosten huomiotta jättäminen. Meidän tiimissämme puhutaan paljon rahasta ja kuinka sitä pitää tehdä. Kun tulos tulee tilille, se vain tulee sinne. Siitä ei keskustella yhdessä ja avoimesti vaan heti perään alkaa keskustelu; No nyt tilillä on tämän verran rahaa, tarvitaan lisää. Myös jaamme hirvittävän vähän kokemuksia toistemme kanssa mikä myös ajaa meitä siihen, että tulokset jäävät huomioimatta. Tulos on muutakin kuin rahaa. Tiimiakatemian yksi tärkeimmistä asioista on oppien jako. Tulos näkyy myös nimenomaan opeissa. Vaikka rahallinen luku jäisi näkemättä on opit sitäkin arvokkaampia.

Treeneissä nousi hyvin esille kirjan jokainen kanta, ja näitä lähdemmekin nyt rakentamaan vahvemmiksi. Uskon vahvasti siihen, että ajan kanssa ja kun pääsemme taas vauhtiin nämä asiat tulevat parantumaan. Pitää vain pysyä avoimena ja luottaa itseensä, sekä sitä kautta muihin. Puhutaan että luottamus pitää ansaita, mutta ei sitä ansaita tyhjästä. Siihen tarvitaan vähintään kaksi osapuolta, jotta luottamuksen tunnetta pystyy jakamaan. Ei riitä oma intuitio sanomaan voinko luottaa vai en. Se nimenomaan täytyy kokea ja nähdä. Haluan vahvasti uskoa siihen, että kun ylitämme tämän kynnyksen, niin pääsemme kehittymään jokaisella osa-alueella paremmaksi. Täytyy vain heittää itseäänkin likoon, eikä tässäkin siirtää vastuuta muille.

Kirja oli ehdottomasti lukemisen arvoinen. Se peilasi paljon työelämään, jossa ihmiset toimivat nimettyinä henkilöinä. Meille kirjaa ei voi peilata niinkään roolien kautta, vaan täytyy tuoda käytäntöön kirjan viisi toimintahäiriötä portaikko. Löytää oikea reitti kulkemaan portaikon päästä päähän aina uudestaan ja uudestaan. Sitten kun olemme portaikossa, on kohteisiin helpompi ja kivuttomampi palata.

You May Also Like…

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti