Valta, Robert Green

Kirjoittaja: Carolina Tuomikorpi

19 tammikuun, 2022

Lähdeteos: Valta

Lähdeteoksen kirjoittaja: Robert Green

Teoriapisteet: 2

Kuinka toimia kuin kuninkaanlinnan hovimies nykymaailmassa? Hienostuneesti oppia viettelemään, hurmaamaan, pettämään ja päihittämään vastustajan hienovaraisesti?

Miten nykymaailmassa toimitaan vallan suhteen ja onko sitä väärin haluta? Nykymaailmassa jos sanoo suoraa, että haluaa valtaa? Koetaanko se huonona asiana jopa ylimielisenä. Kirja kertoo, miten nykymaailma ei eroa kumminkaan monien vuosien jälkeen kuninkaiden ajasta, koska ihmistunteet ovat samoja. Ahneus, kateus, himo ja viha ovat tunteita, joita ihmisiä ohjaa vielä tänäkin päivänä.

Kirjan neuvona on muistaa hyvät käytöstavat, mutta älä noudata niitä vain hölmöt niitä noudattavat.

Joidenkin ihmisten ajatus valtapelien tietoisena pelaamisena tuntuu pahalta ja itsekkäältä menneisyyden jäänteeltä. He uskovat voivansa jättäytyä pelin ulkopuolelle ja käyttäytyä kuin ei vallasta välittäisi. Näitä ihmisiä täytyy varoa, vaikka ilmaisevat mielipiteensä suoraan, he ovat usein kaikkein taitavimpia valtapelureita.

Tasa-arvo, että jokaista kohdeltaisiin samanlailla? Jos yrittää kohdella kaikkia samanlailla muodostuu ongelmaksi, että toiset tekevät asiat paremmin kuin toiset. Jos kohtelee kaikkia samanlailla, eikä huomioi esimerkiksi tiimissä ihmisten eroavuuksia, kohottaa taitamattomat korkealle ja tukahduttaa osaajat. Monet, jotka toimivat näin, käyttävät toisenlaista valtaa: He asettavat ihmiset itse määrittelemäänsä uuteen järjestykseen.

Olen huomannut omassa johtamisessa, että asetan ihmiset omien vahvuuksiensa mukaan päässäni järjestykseen, jonka mukaan pystyn jakamaan vastuuta. En ole aikaisemmin huomioinut asiaa tällä lailla.

Kirjassa kerrotaan kuinka kaikki haluavat valtaa toiset näyttävät sitä enemmän kuin toiset. Lapset ovat hyvä esimerkki tässä, koska lapset häpeilemättömästi yrittävät saada tahtonsa, millä hyvänsä keinolla ja käyttävät kaikki kortit saadakseen halunsa läpi.

Maailma on vehkeilyn täyteinen hovi, siellä menestyäkseen on omattava taitoja. Miten sitten tehdä itsestään hyvä valtapelaaja?

Parempi vallan käsittelijä on parempi ystävä, rakastaja, vaimo, aviomies, ihminen. Seuraamalla hovimiehentietä opit tuottamaan muille iloa ja mielihyvää. He tulevat riippuvaisiksi kyvyistäsi ja janoavat seuraasi. Koska valtapelejä ei voi paeta, niissä on parempi olla taitava kuin kieltäytyä niistä.

Valtapeli opettelu vaatii tietynlaisen maailmankuvan ja näkökulman vaihtoa. Tuloksia ei saavuteta ilman vaivannäköä ja vuosien harjoittelua, sillä kukaan ei luonnostaan toimi vallan lakien mukaisesti.

Vallan kannalta ratkaisevin tekijä on tunteiden hallinta. Tunteenomainen reagointi on suurin valtaan pääsyn este, erehdys, jonka hinta on paljon suurempi kuin tunteiden ilmaisemista seuraava hetkellinen tyydytys. Tunteet jättävät järjen varjoon. Jos tilannetta ei näe selvästi, siihen ei pysty vastaamaan hallitusti.

Omien tunteiden hallintaa olen joutunut opettelemaan itse johtoasemassa. Se onkin haastavaa, silloin kun tiimi ei ole yhteistyöhalukas toteuttamaan yhteistä suuntaa. Esimerkiksi Toivolan projektissa tiimi ei halunnut tehdä B2B myyntiä ollenkaan ja siitä syntykin eripuraa, miten sitä lähetään toteuttamaan. Kaikki kyllä tykkäsivät tehdä B2C myyntiä.

Jos ihmiset pitää epävarmuudesta ja tarkoitusperistä tiedottamina on heiltä helpompi salata omat aikeet, mikä antaa mahdollisuuden harhauttaa ja hämätä heitä riittävästi, kunnes todelliset aikeet huomataan ja silloin on jo liian myöhäistä.

Jos haluaa valtaa, on rehellisyys välittömästi heitettävä romukoppaan ja alkaa kehittämään salaamisen taitoa. Hiota taito huippuunsa, niin on aina niskan päällä. Aikeiden salaaminen perustuu ihmisen taipumukseen luottaa vaistomaisesti siihen, miltä asiat näyttävät. Emme epäile todellisuutta, jonka näemme ja kuulemme. – olisi uuvuttavaa ja pelottavaa jatkuvasti kuvitella, että ulkonäkö pettää.

Tämä tosiasia tekee aikeiden salaamisesta helppoa. Heiluttele asiaa ihmisten ympärillä, mitä himoitset, päämäärää, johon näytät tähtäävän, niin he ottavat vaikutelman todesta. Kun todella aiot. Kun viettelet, annat ristiriitaisia viestejä. Ole vuorotellen intohimoinen ja välinpitämätön. Et ainoastaan harhauta kohdetta jäljiltä, vaan saa hänet haluamaan sinua.

Parhaiden petkuttajien julkisivu on mitäänsanomaton, rehellinen ja huomiota herättämätön. He tietävät, että suuret sanat ja eleet saavat epäilykset heräämään välittömästi. Sen sijaan he verhoavat uhrinsa tuttuihin yksinkertaisiin harmittomiin asioihin.

Sano vähemmän kuin on tarpeen. esimerkiksi. Marcel Dunchampilta 1900- luvun taiteilija. Hän ymmärsi sen, mitä vähemmän hän kertoi teoksistaan sitä, enemmän ihmiset puhuivat niistä ja sitä arvokkaampia ne olivat.

Oppina, kun sanat on sanottu, niitä ei saa takaisin. Pidä ne hallussa ja ole tarkka sarkasmin kanssa. Pisteliäiden sanojen hetkellinen mielihyvä voi osoittautua kalliiksi.

Lausunton: Mitä pidempää olet hiljaa, sitä enemmän muut liikuttavat huuliaan. Ja kun ne liikuttavat hampaita ja huuliaan nopeammin saat heidän todelliset tarkoitusperänsä selville.

Kääntöpuolena hiljaisuus voi herättää epäluuloja ja jopa epävarmuutta. Hiljaisuutta kannattaa käyttää harkiten.

Olen itse opetellut kuuntelemisen taitoa ja olenkin alkanut puhumaan vähemmän. Avaan keskustelun vain, jos näkökulma on muista poikkeava. Olen huomannut myös tätä kirjaa lukiessa, että kiinnitän enemmän ihmisiin huomiota, kuinka he puhuvat ja mikä on heidän ”agensa” tietyissä asioissa vaikuttaa.

Olen myös huomannut sen kun puhuu asioista tiimin kanssa niin jokainen hakee omaa hyötyään, vaikka puhutaan kaikkien ”yhteinen hyvä keskusteluja”, todellisuudessa sillä vain haetaan omaa etua. Mitä paremmin saat vaikutettua 30% tiimistä asiaan mukaan sitä todennäköisesti saat sen 50% kannan oton asialle.

Maine suojelee kantajaansa vaikutelmien vaarallisessa pelissä ja estää muita huomaamasta, millainen hän todellisuudessa on. Näin voi hallita edes osittain, miten maailma näkee sinut- ja saat paljon valtaa. Maineella on taikavoimia. Se voi kaksinkertaistaa valtasi tai saada ihmiset pakenemaan luotasi. Maineessa riippuu, pidetäänkö tekoa nerokkaana vai tylsistyttävänä.

Maine täytyy rakentaa jonkin yksittäisen erikoisominaisuuden varaan, oli se sitten anteliaisuus, rehellisyys tai kavaluus. Tämä ominaisuus erottaa sinut muista ja saa ihmiset puhumaan sinusta. Tee ominaisuus selväksi mahdollisimman monelle. Tosin hienovaraisesti, koska maine pitää luoda hitaasti vankalle pohjalle.

Vahva maine tekee sinusta vaikuttavamman ja saa sinut näyttämään voimakkaalta ilman, että sinun tarvitsee kuluttaa juuri kuluttaa omia voimavarojasi.

Pidä maineesi yksinkertaisena ja rakenna se yhdenominaisuuden pohjalle. Kentien joku on tahrannut maineesi, etkä pysty luomaan uutta. Siinä tapauksessa on paras tulla nähdyksi jonkun seurassa, joka on mahdillisimman erilainen kuin sinä. Käytä hänen mainettaan puhdistamaan omasi. Maine on aarre, jota pitää kerätä huolellisesti ja pitää turvassa.

Projektitoimisto Sawake Osk.

Carolina Tuomikorpi

You May Also Like…

21 oppituntia maailman tilasta

Yuval Noah Hararin teos 21 oppituntia maailman tilasta herätti valtavasti ajatuksia ja kiinnostusta. Kirjassa...

Markkinointi boksin ulkopuolelta

Tällä hetkellä olemme käynnistämässä yhteistyötä asiakkaan kanssa ja he tarvitsisivat meiltä muun muassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti