Vaikuttajamarkkinointi

Lähdeteos: Vaikuttajamarkkinointi

Lähdeteoksen kirjoittaja: Misme Halonen

Teoriapisteet: 2

Somevaikuttajat, tiktokkaajat ja julkisuuden henkilöt ovat nykypäivän somekulttuurin keskiössä. Heidän suosionsa perustuu luottamukseen ja sitoutuneisuuteen, jota voisi osittain verrata jopa fanitus-kulttuuriin. Tämä suosion ja sitoutumisen taso tekee vaikuttajista arvokkaita yhteistyökumppaneita markkinoimaan eri tuotteita ja palveluita. Vaikuttajamarkkinoinnissa etuna on myös vaikuttajien tarkasti määritelty seuraajakunta, jolloin yrityksen on helppoa kohdentaa tuotteensa markkinointia halutulle kohderyhmälle vaikuttajan kautta.

Ihmiset viettävät yhä enemmän aikaa eri sosiaalisenmedian alustoilla ja suurin osa informaatiosta välittyy näiden kanavien kautta. He inspiroituvat vaikuttajista ja arvostavat aitoa vuorovaikuttamista, jolloin vaikuttajien tekemä markkinointi saattaa herättää usein enemmän kiinnostusta ja luottamusta, sekä vaikutusta ostokäyttäytymiseen.

Vaikuttajamarkkinoinnin haasteet

Vaikuttajamarkkinointi ei kuitenkaan ole helpoin markkinoinnin muoto, vaikka se houkuttelevalta kuulostaakin. Tuloksia ei tapahdu yhdessä yössä tai helposti ja etenkään halvalla. Hinnat pyörivät nykypäivänä melko korkealla pienemmilläkin vaikuttajilla, puhumattakaan maan ykkösnimistä. Pienyrittäjillä ja vasta-alkajilla harvoin markkinointibudjetti riittää tähän hupiin.

Jos ei ole aikaa perehtyä vaikuttajakenttään, voi täydellisen matchin löytäminen brändille olla haastavaa. Tämä olisi, kuitenkin olennaista, jotta vaikuttaja ja brändi jakaisivat yhteisiä arvoja ja molempien kohderyhmät kohtaisivat. Olennaista on myös perehdyttää vaikuttaja hyvin itse yritykseen ja tuotteisiin, sekä kertoa tarkat toiveet sisältöjen suhteen, jotta ne vastaavat yrityksen toiveita ja tarpeita. Kaikkea ei kuitenkaan voi kontrolloida ja on hyvä jättää myös vaikuttajalle vapaus toteuttaa itseään, koska hänen oma yleisönsä kyllä huomaa, jos sisältö ei näytä itse vaikuttajalta. Jotta perehtymiselle ja perehdyttämiselle löytyisi tarvittava aika olisi olennaista, että vaikuttajamarkkinoinnin organisoimiselle olisi selkeä rooli yrityksessä.  

Jotta vaikuttajamarkkinoinnin tuloksia olisi mahdollista mitata on myös tärkeää asettaa tällekin markkinoinnin muodolle tavoitteet. Tuloksia on mahdollista seurata esim. erilaisten seuranta- linkkien ja koodien avulla, analyytiika-työkalujen luomat raportit, sekä konversioseurannan kautta.

Vaikuttajamarkkinointiin liittyy myös useita eettisiä haasteita. Ihmisten on tiedettävä milloin heidän kuluttamansa sisältö, on mainontaa ja siksi olisikin erittäin tärkeää, että esim. mainokset ja kaupalliset yhteistyöt olisi merkitty selkeästi ja avoimesti heti sisällön alkuun. Harhaanjohtaminen ja mainostamisen peittely heikentää niin vaikuttajan, kuin brändinkin luottamusta, eikä ole hyväksyttävää

Loventin vaikuttajamarkkinointi

Olemme Loventin projektiryhmän kanssa paljon pohtineet sitä, miten saisi uuden malliston lanseerauksesta kaikki irti ja millaisia kampanjoita voisimme heti alkuun laittaa tulille. Olemme miettineet myös vaikuttajamarkkinoinnin hyödyntämistä, koska sen avulla olisi mahdollista kasvattaa ihmisten tietoisuutta ja kiinnostusta heti alkuun. Tarkkaan valittujen vaikuttajien avulla voisimme paremmin saavuttaa meille tärkeitä kohderyhmiä.

Kirjassa esiteltiin kolme tekijää, joiden avulla voisi lähteä arvioimaan yksittäisen vaikuttajan sopivuutta ja vaikuttavuutta brändimme yhteistyökumppaniksi.

  1. Tavoittavuus: Eli kuinka suuren kokonaisyleisön vaikuttaja voi saavuttaa kanaviensa kautta. Jotta saisimme tietoisuutta meistä kasvatettua koko maanlaajuisesti olisi vaikuttajan tavoittavuus oltava mahdollisimman suuri. Mitä isompi vaikuttaja, sitä enemmän se kuitenkin maksaa, joten tavoitteenamme on löytää mahdollisimman hyvä ”hinta-laatusuhde” eli mahdollisimman edullisesti suuri tavoittavuus.
  2. Relevanssi: Vaikuttajan teeman tai viestin osuvuus, sekä merkityksellisyys vastaanottajalle. Mittarina se, kuinka hyvin vaikuttajan tuottama sisältö kattaa aiheet, joilla on meille merkitystä. Tärkeää olisi siis löytää vaikuttaja, jonka kanssa jakaisimme mahdollisimman samankaltaiset arvot. Ihminen kenelle hyvinvointi, muoti ja vastuullisuusteemat ovat lähellä sydäntä ja joka jo valmiiksi luo tämän kaltaisia sisältöjä ja kenen kohderyhmää kiinnostaa nämä teemat. Meille paikallisuus eli Jyväskylässä vaatteiden tuottaminen on tärkeää ja olisi hienoa löytääkin, joku paikallinen vaikuttaja kenelle olisi merkityksellistä mainostaa jyväskyläläisiä tuotteita.
  3. Resonanssi: Vuorovaikutuksen aste eli se miten yleisö reagoi vaikuttajan sisältöön (jaot, tykkäykset, katselukerrat, kommentit). Miten laajalle yleisölle sisältö lähtee leviämään. Toivomme, että vaikuttajan seuraajakunta on sitoutunutta ja Loventista luodut sisällöt herättävät kiinnostusta ja toimintaa. Aina kaikista suurimmat seuraajamäärät, eivät korreloi vuorovaikutuksen asteen kanssa, joten meille tärkeämpää on seuraajien laatu, kuin määrä.

Nappasin kirjasta myös muutamia muita ideoita, miten voisimme vaikuttajia hyödyntää:

  • UGC-sisällön tuottaminen
  • ”Limited edtion” -mallisto jonkun vaikuttajan kanssa yhteistyönä
  • Vaikuttajan ottaminen mukaan kampanjan suunnittelutyöhön tai beta-testaajaksi
  • Brand ambassador-sopimukset

Henna Lehtonen | Osuuskunta Hohke

You May Also Like…

Viherpesuopas

                                          Ai mitäkö on viherpesu? Viherpesun määritelmä perustuu  siihen, että...

21 oppituntia maailmantilasta

Lukiessani Yuval Noah Hararin teosta ”21 lessons for the 21st century” Suomeksi 21 oppituntia maailmantilasta....

Fooled By Randomness

Aloitin lukemaan kirjaa Fooled By Randomness, jonka on kirjoittanut Nassim Nicholas Taleb, kun sain suosituksen...

0 kommenttia

Lähetä kommentti