Vähemmällä enemmän

Kirjoittaja: Juuso Salpakari

6 toukokuun, 2022

Lähdeteos: Vähemmällä enemmän: Miksi pienet askeleet ovat hyvästä ja liiallinen kunnianhimo pahasta

Lähdeteoksen kirjoittaja: Juha T.Hakala

Teoriapisteet: 0

Palveluluiden johtamisen kirjakseni valitsin Juha T. Hakalan Vähemmällä enemmän nimisen teoksen. Valitsin teoksen hyvin pitkälti nimensä perusteella, sillä kukapa ei haluaisi saavuttaa enemmän asioita vähemmällä?  

Kirjassa painotettiin paljon pienten askelten voimaa, johon pystyn samaistumaan itsekin hyvin. Olenkin nyt Tiimiakatemian alussa keskittynytkin suorittamaan jäljellä olevat perusopinnot, jotka ovat keväälle suunniteltu. En siis ole vielä hätäillyt juurikaan projektien perään vaan ajattelin edetä pienin askelin, sillä projekteja ehtii tekemään vielä reilusti kolmen vuoden aikana. Uskonkin, että perusopinnot sekä pienemmät projektit toimivat juuri näiden pienten askelten roolissa ja luovat näin pohjaa tulevia isompia asioita varten.  

Kunnianhimo toimi kirjassa suurena teemana, josta puhuttiin paljon. Aloin itse miettiä, mitä kunnianhimo loppujen lopuksi on. Totesin, että se on paloa tehdä ja saavuttaa jotain kovalla työnteolla sekä myös päättäväistä ajattelua kohti menestymistä. Kunnianhimoisessa ajattelussa on hyvin tärkeää osata nauttia omista saavutuksista välitavoitteiden kautta ja kokea onnistumisen tuomaa nautintoa. 

 Sopiva määrä kunnianhimoa varmasti auttaa kaikessa tekemisessä ja luo pohjan paremmin suoriutumiseen, kun halutaan tehdä asioita muita paremmin. Mahdollisesti päädytään luovempaan ajatteluun ja tehdään asioita eri tavalla uusia keinoja hyödyntäen. Tunnistan itseni kyllä kunnianhimoisena tekijänä kilpaurheilutaustan myötä, mutta tällä hetkellä omat ajatukseni ovat enemmänkin oman tiimitoiminnan kehittämisessä ja uskonkin oman tiimini potentiaaliin kunnianhimoisena yhtenä tiiminä. Tiimimme ei välttämättä ole se tiimi, jolla on eniten projekteja meneillään eikä tahkoa tällä hetkellä eniten rahaa, mutta näen tiimimme yhteisen toiminnan kehittävän meistä kovanluokan tekijöitä. 

Liiallinen kunnianhimoisuus sekä ahne ajattelu mielestäni laskee Tiimiakatemian yhteisöllisyyttä, mutta toki on hyvästä tietyissä rajoissa. On mielestäni upeaa, kuinka oli tiimi kuin tiimi, aina voi kysyä joltain neuvoa ja sitä saakin aina joltain osaajalta kattavasta verkostostamme.  

Liiallinen kunnianhimoisuus voi ajaa ihmisen perfektionismin partaalle, joka alkaa kuluttamaan täten voimavaroja. Tässä tapauksessa teoksen aihe vähemmällä enemmän menettää merkityksensä. Perfektionisti ei koskaan saavuta määränpäätään vaan on aina vaiheessa, vaikka priimaa tulosta pukkaisikin ulos jatkuvaan syöttöön. Tällöin vaadimme itseltämme koko ajan enemmän ja enemmän, emmekä missään vaiheessa saavuta onnistumisien tuomaa onnellisuutta vaan kaikesta tekemisestä alkaa muodostua suorittamista. Olisikin hienoa osata ajatella, että riittävän hyvä riittää ja liika työmäärä on muista elämän tärkeistä asioista pois.  

Henkilökohtaisesti yritän opetella asioissa ajattelutapaa, että aina kaiken ei tarvitse olla täydellistä vaan aikaisemmin mainittu riittävän hyvä riittää. Huomaan, jos teen lupaamiani asioita näen niiden eteen monesti turhan paljon aikaa ja vaivaa, sillä pyrin suoriutumaan täydellisesti. Koen, että pystyn kehittymään jatkuvasti omassa toiminnassani ja asioiden kasautuminen vie minua eteenpäin siinä, että pystyn saavuttamaan vähemmällä enemmän.  

Kirjaa lukiessani mietin, kuinka tämä liittyy palveluiden johtamiseen sillä, luokittelisin sen ehkä enemmän itsensä johtamiseksi. Sisällössä oli mielestäni hyviä pointteja, joita ajattelinkin hyödyntää Tiimiakatemian arjessa sekä projekteissa. Sisällöllisesti kirja painottui pitkälti kunnianhimoon ja oli ehkä hiukan pitkä, sillä sisältö keskittyi muutaman asian ympärille, jotka olisi voinut mahdollisesti kertoa lyhyemmin. Päällimmäinen ajatus mikä minulle jäi, oli että voin saavuttaa huipputuloksia tekemisessä myös vähemmällä vaivalla kaikkineen.  

You May Also Like…

Kilpailuetua etsimässä

Selasin Jamkin nettikirjastoa ja kymmenien kirjojen joukosta vastaan tuli Markku Vierulan (2021) teos Löydä...

Sanojen supervoima

Sanojen supervoima kirja on nimensä mukainen tietopakkaus siitä, miten sanat oikeasti vaikuttavat elämäämme. En ollut...

Älykäs intuitio

Luin Asta Raamin kirjoittaman kirjan ”Älykäs intuitio”. Kirja kertoo siitä, kuinka pystyt käyttämään intuitiota...

0 kommenttia

Lähetä kommentti