Vähemmällä enemmän

Kirjoittaja: Henri Ruuskanen

14 maaliskuun, 2022

Lähdeteos: Vähemmällä enemmän

Lähdeteoksen kirjoittaja: Juha T. Hakala

Teoriapisteet: 0

Palveluiden johtamisen kategoriasta valikoitui Juha T. Hakalan kirjoittama vähemmällä enemmän. Kirja oli mielestäni mielenkiintoinen ja hyödyllinen. Kirjassa asioita käytiin läpi paljon käytännön esimerkkien kautta, mikä oli oman oppimisen kannalta erittäin tärkeää. Kirja on melko tuore (2020), joka oli myös yksi syy miksi halusin lukea tämän kirjan, koska siinä kerrottavat asiat ovat melko varmasti myös uutta ja tuoretta faktaa.

Kirja käsittelee kunnianhimoa ja miten se näkyy meidän käytöksessämme. Kunnianhimoa tarvitaan tietyssä määrin elämää, joten sitä on hyvä olla. Kunnianhimo auttaa meitä menemään pois mukavuusalueeltamme ja näin kehittymään eteenpäin. Minun näkemykseni mukaan monesti kunnianhimolla pyritään erottautumaan joukosta ja tavoittelemaan jotain mitä sillä hetkellä ei ole. Kunnianhimoon ja sen määrään vaikuttaa hyvin merkittävästi itsetunto. Huono itsetunto ja itseluottamus heikentävät kunnianhimoa ja saattavat saada ihmisen ajattelemaan, ettei minusta ole tuohon tai en minä kuitenkaan pysty saavuttamaan jotain niin suurta. Huomaan itse sortuneeni tähän muutama vuosi sitten. Ajattelin monesti, ettei minusta tule korkeakouluopiskelijaa ja olin jo ottamassa vakituisen työpaikan vastaan ja tyytymään siihen. Monen kaverini ja vanhempieni ansioista en kuitenkaan loppujen lopuksi ottanut työpaikkaa vastaan ja nyt ollaan tässä.

Kunnianhimo voi jossain tapauksessa mennä myös yli ja siitä voi olla silloin loppupeleissä enemmän haittaa, kuin hyötyä. Jatkuva kunnianhimo ja kokoaikainen paremman tavoittelu voi alkaa tuntua myös puuduttavalta, emmekä osaa enää nauttia onnistumisista samalla tavalla, koska tähtäämme koko ajan parempaan. Pitäisi oppia myös nauttimaan niistä hetkistä ja onnistumisista, joita saavutamme elämässämme. Elämä muuttuu hyvin nopeasti oravanpyöräksi. Lukio aikana huomasin tämän tapahtuvan, koska pelasin aktiivisesti jalkapalloa, sekä yritin suoriutua lukiosta läpi hyvillä arvosanoilla, juhlimista unohtamatta.

Kirjassa nostettiin esille, kuinka kunnianhimoiset ihmiset odottavat olevansa onnellisempia tulevaisuudessa, jonka vuoksi he voivat tällä hetkellä tehdä sen eteen kovasti töitä. Tämä ei kuitenkaan loppujen lopuksi pidä paikkaansa, sillä kovan kunnianhimon johdosta he tähtäävät aina vain korkeammalle eivätkä osaa lopettaa täydellisyyden tavoittelua. Tämän takia tavoitteiden asettaminen on hyvä asioiden mittari. Tavoitteita tulee asettaa pitkällä tähtäimellä, mutta myös pienien välitavoitteiden asettaminen on todella tärkeää. Koen itse, että pienet välitavoitteet antavat erilaista tehokkuutta ja uutta energiaa tekemiseen. Tavoitteiden saavuttaminen on myös palkitsevaa, mikäli edelle mainittu kunnianhimo ei ole kasvanut liian suureksi ja elämä muuttunut oravanpyöräksi.

Henkilökohtaisesti olen itse todella kunnianhimoinen ja välillä tuntuu, että vaadin itseltäni liikaa. Kirja pisti ajattelemaan, että ehkä joskus voisi ottaa vähä rennommin ja olla vaatimatta täydellisyyttä jokaisessa jutussa, mitä teen. Yleensä tämä kuitenkin on todella vaikeaa ja huomaan, että olen ahminut itselleni liikaa tekemistä ja yritän selviytyä kaikista virheittä. Tähän asti olen onnistunut tässä melko hyvin, mutta asiat ovat olleet melko ’’helppoja’’ vaikka niitä on ollut paljon ja välillä jopa kuormittavasti. Viime syksynä aloitettuani opinnot ammattikorkeakoulussa päätin olla laittamatta liian montaa rautaa tuleen yhtäaikaisesti vaan keskittymään itselleni tärkeisiin asioihin. Onnistuin mielestäni syksyn osalta siinä hyvin ja jälki näkyi myös arvosanoissa, joihin olin enemmän, kuin tyytyväinen. Kursseja oli toki paljon (11), mutta esimerkiksi en ottanut hirveästi työvuoroja syksylle, jotta en kuormittuisi liikaa ja virtaa jäisi myös keväälle.

Aiemmin lukemassani Aki Hintsan Voittamisen anatomia – kirjassa puhuttiin paljon unenmäärästä ja sen vaikutuksista. Myös tässä kirjassa oli paljon puhetta, siitä kuinka nykypäivänä monet väittävät pärjäävänsä vähillä yöunilla aivan kuten maailmalla menestyneet liikemiehet. Tosiasia kuitenkin on, että jokainen meistä tarvitsee sen 7,5 tuntia unta joka yö muutamia poikkeusyksilöitä lukuun ottamatta. Hyvien yöunien lisäksi meidän jokaisen tulisi suoda itsellemme riittävä määrä taukoja päivittäin sekä pilkkoa asioita pienempiin kokonaisuuksiin, eikä yrittää haukata liian isoa kakkupalaa kerralla. Kirjassa oli mielestäni hyvä esimerkki, siitä kuinka pienistä puroista kasvaa lopulta suuri meri. Japanilaisessa tehtaassa työntekijät miettivät vuosittain, kuinka tehtaan tuotantoa voisi nopeuttaa ja kaikki yli 0,6 sekuntia prosessia nopeuttavat tavat viedään käytäntöön. Moni varmasti miettii ettei 0,6 sekunnilla ole mitään merkitystä, mutta mikäli niitä tulee paljon vuoden aikana voi tehtaan tuotanto nopeutua todella paljon ja näin ollen pienet innovaatiot yhdessä johtavat isojen rahasummien säästöön tehtaan toiminnassa. Kirjassa mainittiin, että monessa länsimaassa voitaisiin ottaa oppeja näistä. Tämänkaltaiset pienet teot ovat myös merkittävässä osassa meidän päivittäistä elämäämme. Harvemmin mikään asia tapahtuu sormia napsauttamalla vaan siihen pitää nähdä aikaa ja vaivaa. Monet päivittäiset valintamme saattavat juuri sillä hetkellä tuntua pieniltä, mutta isossa kuvassa ne ovat todella tärkeitä ja merkittäviä. Aion itse ainakin jatkossa kiinnittää sellaisiin asioihin enemmän huomiota, mihin tähän asti olen kuvitellut, ettei niillä ole suurta merkitystä.

You May Also Like…

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti