Vähemmällä enemmän

Kirjoittaja: Silja Pajamäki

14 maaliskuun, 2022

Lähdeteos: Vähemmällä enemmän

Lähdeteoksen kirjoittaja: Hakala Juha T

Teoriapisteet: 2

Juha Hakalan kirjoittamassa kirjassa Vähemmällä enemmän syvennytään pohtimaan miksi liiallinen kunnianhimo ei aina ole hyvästä. Nykypäivänä työelämässä voi esiintyä liiallista ahneutta loputtoman suorittamisen ja kunnianhimon parissa, jonka takia saattaa syntyä niin sanottua hiljaista kilpailua erilaisten ihmisten välillä. On todisteltava omia saavutuksiaan, joka johtaa helposti taipuvaisuuteen perfektiomaisuudelle. Toisten vähättely tai ei-halutut mielipiteet saattavat tehdä epämukavan olon sekä halun suorittaa asioita yhä entistäkin paremmin. Kysymys kuuluukin, tuletko koskaan olemaan tarpeeksi hyvä, jos altistus kyseiselle toimintatavalle.

Kunnianhimo on tärkeä ominaisuus, mutta se on myös asia, jota itsesi johtamisen kautta opettelet säätelemään sekä hallitsemaan niin että siitä ei tule mahdollista ongelmaa. Liika raataminen voi saattaa sinut ainoastaan loppuun palamiseen, joka ei missään tapauksessa ole hyvä asia. Tyytymättömyys on liiankin yleinen piirre heille, jotka painavat aamusta iltaan töitä ja laittavat päänsä tyynyyn yöksi, vain jotta voi taas aamulla herätä suoriutumaan askareistaan.

Odotamme itseltämme liikaa, joka meille arjessamme näyttäytyy ahdistuksena ja uupumisena. Satunnaisesti saatan löytää myös itseni tällaisesta epäsuotuisasta tilanteesta, jolloin onkin hyvä muistutella itseään hidastamaan tahtia. On helpompi vastaanottaa pieneltä tuntuvia tehtäviä, kuin kieltäytyä niistä. Niiden kasaantuessa yhdeksi isoksi kokonaisuudeksi, voi totuus kuitenkin olla toisenlainen. Avainsanana kaikelle toiminnallemme toimii sana ’’hidasta’’. Kun maltamme pysähtyä hetkeksi miettimään tavoiteiltavia haasteista ja edistymistä, voitkin jo huomata miten paljon selkeämmin osaat priorisoida asioita ja saada niistä vieläkin tehokkaammin laadullisempaa. Voin verrata juuri sanottuani podcast projektimme etenemiseen. On ilo ideoida paljon ja saada eteenpäin vieviä tehtäviä, mutta kohtuus niidenkin kanssa. Olen huomannut kuinka tärkeää on saattaa edellinen asia huolellisesti loppuun, kuin kerryttää niitä kuin kortti kokoelmaa. Tietenkin itsensä haastaminen on erinomaista, mutta se ei saa kuitenkaan olla pakonomaista.  

Liiallinen kunnianhimo saattaa kapeuttaa näköalaa, syödä luovuutta sekä heikentää kykyämme oppia uutta. Onko se asia, joka kuuluu siihen mitä tavoittelemme? Laske rimaa ja rentoudu. On tarpeen ottaa pienempiä askeleita eteenpäin. Hyvänä esimerkkinä tähän tilanteeseen kuuluu meidän tiimimme. Omaamme paljon kunnianhimoisia ja tavoitteellisia persoonia itseni mukaan lukien. Välillä on kovakin kiire mennä kovaa vauhtia eteenpäin, mutta se ei tuota yhtään sen enempää haluttuja tuloksia. Mielestäni ensimmäisiä askeleita ottaessamme opimme tästä tilanteesta kantapään kautta paljon hyvää ja maltillisuus on enemmän osana arkeamme. Kehitettävää vielä on, mutta kehitymme koko ajan yhä enemmän yhdessä ollessamme ja tutustuessamme paremmin toisiimme sekä toistemme tavoitteisiin.

Aina ei tarvitse ansaita täydellisyyttä, vähempikin riittää monessa tilanteessa. Omasta toiminnastani usein saatan huomata, että toimin liian täydellisyyteen pyrkivästi. Tämä ominaisuus kuitenkin varmasti todetaan olevan varsin yleinen, etenkin naishenkilöiden keskuudessa. Tähän asiaan kuitenkin on hyvä paneutua ja korjailla pieni askel kerrallaan, sillä olen hyväksynyt tunnistamani tämän piirteet itsestäni. Aina on varaa kehittyä omassa tekemisessä, joten on muistettava, ettei täydellisyyteen pyrkivyyden vähentämistäkään voi hioa täydelliseksi. Hyvä riittää. Ehkä tärkein asia on ymmärtää omaa toimintaansa ja pysyä ajan tasalla oman kehityksen parissa.

Oman kehityksen edistämisessä on hyvä pilkkoa kokonaisuuksia pienemmiksi paloiksi. Pienempiä paloja on helpompi hallita ja muodostella uudelleen. Tavoitteisiin pääseminen on näin ollen helpompaa, kun tietää mistä päästä rakennelmaa voi lähteä purkamaan, jos jokin tehdessä menee pieleen. Virheitä on ok tehdä, eikä se vaikuta lopputuloksen laatuun, jos virhe huomataan ajoissa. Kuten sanottua, hidasta. Näin opit tarkastelemaan paremmin tähän mennessä tehtyä työtä sekä puuttumaan sen yksittäisiin epäkohtiin. Kyky hallita kokonaisuuksia on valttikortti tavoitteiden saavuttamisessa.

Tämä kirja oli mielestäni mukavaa luettavaa. Se antoi paljon erilaisia näkökulmia sekä lähestymistapoja asioihin, joita käyn läpi niin yksilönä kuin tiimissäkin. Jatkossa minun on helpompi ottaa huomioon omat prioriteetit tavoitteissani, sillä kirjan oivat esimerkit varmasti tulevat muistuttamaan kunnianhimon säätelemisestä mm. erilaisissa projekteissa. Kuten sanottua vähemmällä voit saadakin enemmän.

You May Also Like…

Uteliaisuuden taito

Utelijaisuuden taito kirja käsitteli erilaisia mielen malleja ja oppimisen johtavaa utelijaisuutta. Uteliaisuutta voi...

0 kommenttia

Lähetä kommentti